‘Zwolle Doemarkt’ trekt volle zalen in Hedon

Zwolle – De allereerste participatiemarkt in Zwolle, de Zwolle Doemarkt, trok donderdag volle zalen in Hedon. Ruim 300 Zwollenaren bezochten de markt die in het teken stond van vrijetijdsbesteding, vrijwilligerswerk, betaald werk en hobby’s: alles op het gebied van ‘meedoen’.

 

doemarkt.jpg
Foto: Elena Aristarkhova

Bij de opening van de markt benadrukte wethouder Nelleke Vedelaar het belang van vrijwilligerswerk in de aanloop naar betaald werk. Ze vertelde over haar zus, die zich na een langdurig verblijf in het buitenland, nu bij Stichting Aap inzet voor de samenleving. Ook blikte ze terug op haar eigen vrijwilligerswerk bij Hedon, wat voor haar tevens deuren openende voor het zingen voor publiek. PEC Zwolle trainer Ron Jans kwam speciaal voor de uitreiking van de Hanzeduim ook naar Hedon. Hanzeduim is een getuigschrift voor vrijwilligers. De lancering van dit nieuwe concept vond plaats op de Zwolle Doemarkt. Op het getuigschrift worden iemands competenties benoemd, in relatie tot de activiteiten die de persoon doet. Het document kan van pas komen ter versterking van je cv. Met zijn komst onderstreepte Ron Jans hoe belangrijk het is dat de competenties van sollicitanten tastbaar worden gemaakt voor toekomstige werkgevers.


De doelgroep is bereikt
Debby Alberts van ZwolleDoet!, de organisator van de markt, is meer dan tevreden met de opkomst en vooral met het type bezoeker. “We richten ons op mensen die zich willen ontwikkelen, die door vrijetijdsbesteding en vrijwilligerswerk (meer) mee willen doen in Zwolle. Ik was blij om te horen dat juist die mensen op de markt rondliepen. In gesprekken vertelden ze me ook dat ze normaliter niet makkelijk de deur uit gaan, maar nu graag naar de markt kwamen. Dat is super natuurlijk, want juist in zulke situaties kan vrijwilligerswerk zo’n verschil maken. Het is mooi dat deze laagdrempelige markt een eerste stap blijkt voor deze doelgroep. En met resultaat, want – hoewel de officiële meting nog volgt – kan ik al uit de reacties van standhouders opmaken dat er tientallen matches tussen organisaties en bezoekers zijn gemaakt.”

Organisaties 
De markt is georganiseerd door Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! op initiatief van de gemeente Zwolle. 34 standhouders vertegenwoordigden er hun organisatie. Variërend van Sensoor tot Sportservice Zwolle en van wijkkrant De Diezerpoorter tot het sociale wijkteam.

Artikel delen:

Reageer