Unieke veerdienst tijdens 200 Jaar Koninkrijk

Zwolle – Een unieke ‘veerdienst’ pendelt op zaterdag 25 april op de Zwolse gracht: de klassieke roeisloep ‘Albatros’ doet dienst tussen het Rodetorenplein en Park Weezenlanden, waar het festival 200 Jaar Koninkrijk plaatsvindt. De Zwolse Grachtenrace (20 juni) en sloeproeivereniging Hattem Roeit organiseren de roeitaxi.

albatros_sloep.jpg

De ‘Albatros’ is een 65 jaar oude roeisloep, waarmee Zwolse en Hattemse roeiers op 15 mei de legendarische wedstrijd Harlingen-Terschelling roeien. Met de sloep wordt nu al getraind op de Zwolse gracht. "Voor iedereen die benieuwd is naar sloeproeien, is het een unieke kans om aan boord te stappen", zegt voorzitter Jelmer Krom van de Zwolse Grachtenrace en zelf roeier. "Voor de roeiers is het een mooie training."

Aan boord is plek voor ongeveer 20 passagiers. Niet geschikt voor wie slecht ter been is. Voor kinderen zijn enkele reddingsvesten aan boord.

12.30 uur vertrek Park
13.00 uur vertrek Rodetorenplein
13.30 uur vertrek Park
14.00 uur vertrek Rodetorenplein
14.30 uur vertrek Park
15.00 uur vertrek Rodetorenplein
15.30 uur vertrek Park
16.00 uur einde Rodetorenplein

Zwolse Grachtenrace
De Zwolse Grachtenrace, de mooiste grachtenwedstrijd van Nederland voor roeisloepen, vindt plaats op zaterdag 20 juni. Tientallen sloepen strijden om de prijzen. “Een spektakel om te zien”, voorspelt Krom. “En populair onder de roeiers.” In 2014 deden zestig sloepen mee. De wedstrijd telt mee voor het Nederlands Kampioenschap.

“Zwolle heeft de mooiste gracht van Nederland”, vindt Krom. Rondom de middeleeuwse Hanzestad slingert de gracht langs villa’s in het groen, oude poorten en stadse architectuur. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van sloeproeivereniging Hattem Roeit, waarvan de meeste leden uit Zwolle komen. Gewoonlijk roeit de vereniging op de IJssel.

Artikel delen: