Trash Hunter jaagt op zwerfvuil in Holtenbroek

Zwolle – Maandagmorgen zag Petra Jansen-Kuite een oproep voor Trash Hunter in de media. De Zwolse meldde zich aan en ging in de wijk Holtenbroek op pad om zwerfvuil te jagen.

dscf4192.jpg

Blikjes, drinkpakjes, pouches en flesjes groot en klein. Je vindt ze overal op straat, in de natuur en in het water. Zwerfvuil behoort tot de grootste maatschappelijke ergernissen en draagt bij aan de plastic soep. Opruimen kost gemeenten handenvol geld, prullenbakken raken snel vol. Als bewoonster van het aangelegen Andantepark, alwaar het zwerfvuil nu niet meer in de afvalbakken wordt gegooid, omdat deze zijn wegbezuinigd maar op straat, dacht zij:. “Ik hou van de buitenlucht, ik doe iets nuttigs voor mijn medewijkbewoners en ik kan er zelfs nog een prijs mee winnen”. Zogezegd zogedaan, met afval zak en smartphone gewapend was zij het nuttige met het aangename aan het verenigen.

dscf4195.jpg 

dscf4186.jpg  

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Allereerst mijn complimenten aan mevrouw Petra Jansen-Kuite het is een goed initiatief die niet nodig zou moeten zijn.

  In het verhaal hier boven lees ik ” Als bewoonster van het aangelegen Andantepark, alwaar het zwerfvuil nu niet meer in de afvalbakken wordt gegooid, omdat deze zijn wegbezuinigd maar op straat, dacht zij:”
  Ik begrijp mevrouw Petra Jansen-Kuite wel echter wil ik aan deze redenering iets toevoegen.
  Het feit dat ergens geen afvalbak staat is geen reden om iets op straat te gooien.Al stonden er in heel Zwolle geen afvalbakken nooit zal ik iets op straat gooien, ik zal het bewaren en meenemen naar huis of in een afvalbak gooien die ik onderweg tegenkom.
  Het komt er volgens mij op neer dat sommige mensen schaamteloos afval van zich af gooien onafhankelijk van het feit dat er afvalbakken staan of niet, dit heeft voornamelijk met fatsoen te maken.

  Als iedere Zwollenaar elke dag 1 stuk zwerfafval opraapt en netjes in de een afvalbak gooit, zijn initiatieven als die van mevrouw Petra Jansen-Kuite niet nodig.


  ⚠️ Meld

 2. Ook een keer gedaan in dieze west. Toen ik mijn pasje voor de ondergrondse wou ophalen en de zak vast bij de straat zette kreeg ik een bon van 65,- euro .
  Ik mocht wel bezwaar aantekenen !!  ⚠️ Meld

 3. Aan allen: dank u voor de complimenten! 🙂

  Aan Mike70: de handschoenen zijn niet echt goed te zien – ze zijn van latex. In mijn broekzak heb ik ook nog werkhandschoenen voor het geval er iets scherps is 😉 Toch heel erg bedankt voor de tip (ze zijn altijd welkom – zoals de tip dat er bij de wijkbeheerder een grijper te leen is voor dit soort dingen – dat scheelt me rugpijn… 😉 )  ⚠️ Meld

 4. JeanJacquesRousseau
  Heb het hele bedrag moeten betalen.
  Ik raap sinds dien niks meer op, trap troep soms nog in de goot, maar daar blijft het bij.!


  ⚠️ Meld

 5. En de belastingen gaan omhoog, mensen worden wegbezuinigd en de prullenbakken worden weggehaald.

  Goed bedoeld, maar precies wat ze willen.
  Inkomsten verhogen, uitgaven verkleinen.

  En dan vraag ik mij af, waar the f…. blijft dat geld.
  Of ben ik de enige die even wat verder doordenkt?


  ⚠️ Meld

 6. Goed werk Petra!

  Mijn ‘wijk’ is het Noordereiland. Vooral na een zonnig weekend weet je niet wat je ziet op straat…
  Tips: bij de ROVA kan je afvalzakken krijgen en een grijper. Statiegeldflessen lever je natuurlijk in. Blikjes kan je (eventueel gescheiden als zak blik en zak aluminium) inleveren bij een metaalhandel. Krijg je toch weer een paar stuivers. Spaar je dit geld gedurende een heel jaar dan is het precies genoeg voor de dure decembermaand.
  Succes!


  ⚠️ Meld

 7. @Hennie – het probleem is niet dat het nu wordt opgeruimd zodat de gemeente het niet meer hoeft te doen, het probleem is dat het afval wegwaait en via waterwegen terecht komt in de zgn. “Plastic Soup”. Om dit te voorkomen ruim ik het dus voordat dat kan gebeuren op.
  Stel dat het wel wat langer blijft liggen, dan zorgt dat voor ongedierte en in sommige gevallen ziekte bij mensen en/of (huis)dieren. Dit alternatief vind ik net zo goed ongewenst, in het bijzonder in ‘mijn’ wijk waar ik woon, en graag mijn hondjes uitlaat, en andere mensen hun kinderen graag laten spelen.
  Oplossing: opruimen.

  En dan als laatste, officieel antwoord op de vraag ‘waarom’: http://www.trashhunters.org/waarom-trash-hunten/


  ⚠️ Meld

 8. Petra,

  Ik waardeer je inzet, maar ik doe niet om elke rijstkorrel een stukje plastic.
  Als het aan mij lag was alle plastic bio afbreekbaar.
  Eerst te rade gaan bij de industrie lijkt me realistischer en haalbaar.
  Het voorkomen dat mensen het afval op straat gooien is een illusie.
  Het probleem moet bij de bron aangepakt worden.
  Verpakken moet duurzaam en niet zo overdreven, zoals het nu gebeurd.
  Overal zit plastic omheen.


  ⚠️ Meld

 9. Goed initiatief Petra!
  @Hennie, je kan het anderen op laten lossen en wachten tot je een ons weegt of deze pioniers een hart onder de riem steken en jezelf afvragen hoe het komt dat iedereen blijkbaar makkelijker troep op straat gooit, dan het zelf even fatsoenlijk weg te gooien in een prullenbak.
  Waarschijnlijk bedoel je het anders, maar met het feit dat er bezuinigd wordt en je afvraagt waar dat geld blijft (post om 15:01) geef je eigenlijk aan dat het normaal is je troep van je af te gooien en dat de gemeente (gemeenschap) daar maar voor op moet draaien.

  We moeten gewoon zo snel mogelijk, net als het voorstel in Rotterdam, de vervuiler aanpakken. Troep op straat gooien? Gelijk een boete van enkele tientjes (en dan niet zo kinderachtig beboeten als het geval van De Cock uiteraard). En recidive aanpakken met verdubbeling van de boete. Helaas worden mensen tegenwoordig alleen nog maar geraakt in de portemonnee…….


  ⚠️ Meld

 10. Eerst te rade gaan bij de industrie lijkt me realistischer en haalbaar.

  Prima idee, en totdat het geklets ergens rond 2035 tot concrete plannen zal gaan leiden gaat Petra alvast over tot actie, en DAAR hebben we nu veel meer aan.


  ⚠️ Meld

 11. Mooie actie, Petra, mijn complimenten. Je kunt ook afvalbakken adopteren, dan krijg je er een grijper bij voor het afval van de mensen die de bak niet kunnen vinden of die een paar meter lopen te ver vinden.


  ⚠️ Meld

 12. Helemaal TOP Petra,

  Maar als de politiek alleen al het statiegeld zou uitbreiden op blikjes en kleine flesjes zou dat ruim 40% van ons zwerfaval schelen.
  Kun je nagaan als ze het statiegeld gaan afschaffen wat een extra zooi komt er dan in onze straten en parken bij.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.