Voetbalverslaggeving van de toekomst

Zwolle – Ook in sport geldt dat je ziet, wat je denkt te zien. Of een verslaggever de wedstrijd nu volgt in het stadion of via een scherm; het commentaar is altijd gekleurd. Nog wel. Het is met statistische data steeds beter mogelijk om onderbouwde uitspraken te doen over spelers, coaches en tactiek. Op donderdag 23 april organiseert de opleiding Journalistiek van Windesheim in Zwolle een openbaar college over voetbaljournalistiek in een nieuw jasje. Scholieren die overwegen om van journalistiek hun vak te maken en andere belangstellenden zijn welkom.

Wat je ziet, is niet altijd waar. Blonde voetballers krijgen betere commentaren, niet omdat ze beter zijn, maar omdat ze meer opvallen. Soms besluit een coach om een speler niet op te stellen ‘omdat hij teveel balverlies lijdt’, terwijl statistisch blijkt dat al zijn passes loepzuiver en effectief zijn. Er is steeds meer statistische data beschikbaar over wedstrijden, waardoor het mogelijk wordt om beter onderbouwde uitspraken te doen over het spel. Gegevens zijn al na enkele minuten beschikbaar, waardoor een journalist tijdens de rust de eerste helft diepgaander kan analyseren dan tot voor kort mogelijk was. Dit is winst voor zowel verslaggevers als voetballiefhebbers. De collegetour over de ‘voetbalverslaggeving van de toekomst’ vindt plaats bij de opleiding Journalistiek van Windesheim, van 14:00 – 15:30 uur, in gebouw X op de campus in Zwolle. Innovatieve journalisten spreken over de oneindige mogelijkheden van datajournalistiek en over wat er nodig is om een moderne, onderscheidende (voetbal)journalist te worden. Te gast zijn Michiel de Hoog, schrijver over sport en data voor de Correspondent, eerder journalist voor het Parool en de Volkskrant; Nikos Overheul, redacteur bij voetbalblog Catenaccio.nl; en Thomas Boeschoten, docent datajournalistiek aan Windesheim en oprichter van de Utrecht Data School.

Deelname gratis
Wie geïnteresseerd is in journalistiek als vak of als opleiding is van harte welkom. Aanmelding via www.windesheim.nl/agenda. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Artikel delen: