Else genomineerd voor Frits de Zwerverprijs

Zwolle – Dit jaar worden voor de laatste keer de Frits de Zwerverprijzen uitgereikt. Een van de genomineerden voor de eerste prijs is Else van der Steeg, 16 jaar, uit Zwolle (Gymnasium Celeanum Zwolle).

 

Naast de eerste prijs van 300 euro zijn er een tweede en derde prijs van 200 en 100 euro. Ook dit jaar heeft de jury, uit de dertien inzendingen van dit jaar, blind bepaald welke verhalen de beste zijn. De schrijvers gebruikten een schuilnaam. Des te opvallender is het dat Charlotte in 2012 en 2013 ook een Frits de Zwerverprijs won (de eerste) en Else in 2014 de eerste prijswinnares was. In de loop van 2014 organiseerde de stichting IJsselacademie, in samenwerking met het Frits de Zwerverfonds, voor de vijftiende en dus laatste keer de essay/opstelwedstrijd voor de Frits de Zwerverprijs. Jongeren van 14 tot en met 18 jaar konden hun schrijftalent beproeven op de thema’s Persoonsbewijs, Goud of fout, Helden, Kind in oorlogstijd en Onderduiken, besluit met gevolgen.

Op vrijdag 24 april, om 16.00 uur, wordt in de raadzaal van het Gemeentehuis van Hardenberg bekendgemaakt wie de eerste, tweede en derde Frits de Zwerverprijs 2015 heeft gewonnen. Omdat na vijftien jaar deze prijsuitreiking de laatste is, zal Jan Slomp, juryvoorzitter en zoon van Frits de Zwerver, zelf de feestelijke rede houden. Zijn onderwerp is Helden. Na het voorlezen van het juryrapport reikt burgemeester Peter Snijders de prijzen uit. Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door een blazersensemble van Soli Deo Gloria uit Ane.

 

Onder de schuilnaam Frits de Zwerver opereerde verzetsstrijder ds. Frederik (Frits) Slomp, die in de bezettingstijd predikant was in Heemse-Hardenberg. Hij gaf daar de aanzet voor de oprichting van één van de grootste organisaties voor hulp aan onderduikers en vervolgden in ons land. Het Frits de Zwerverfonds is in 2000 opgericht met het doel de belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, speciaal bij jongeren, levend te houden. Daarbij richt het zich op het Overijsselse gedeelte van het samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Vrijdagmiddag 24 april werden voor de vijftiende keer de Frits de Zwerverprijzen uitgereikt. De eerste prijs is gewonnen door Willemijn Bussink, 17 jaar, uit Lettele (Etty Hillesum Lyceum Deventer). Else van der Steeg, 16 jaar, uit Zwolle (Gymnasium Celeanum Zwolle) won de tweede prijs en Charlotte Polman, 18 jaar, uit Ommen (Rijksuniversiteit Groningen) kreeg de derde prijs uitgereikt. Ook dit jaar heeft de jury, uit de dertien inzendingen van dit jaar, blind bepaald welke verhalen de beste zijn. De schrijvers gebruikten een schuilnaam. Des te opvallender is het dat Charlotte in 2012 en 2013 ook een Frits de Zwerverprijs won (de eerste) en Else in 2014 de eerste prijswinnares was.    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.