Coenraad Rood overleefde 11 concentratiekampen

Zwolle – Vrijdag 1 mei 2015 vindt in het Historisch Centrum Overijssel de presentatie plaats van de website over Coenraad Rood, een niet-orthodoxe Jood, die 11 nationaalsocialistische kampen heeft overleefd. Geïnteresseerden zijn welkom om de lancering bij te wonen.

Op 23 april 1942 krijgt de Joodse Coenraad Rood, 25 jaar oud en kleermaker van beroep, een oproep om zich te laten keuren voor een werkkamp. In de vroege ochtend van 25 april verlaat hij zijn vrouw Bep en vertrekt hij vanuit Amsterdam naar kamp Conrad, nabij Rouveen (Overijssel). Het is het begin van een huiveringwekkende reis van drie jaar, waarin hij van kamp naar kamp wordt gesleept in Nederland, Duitsland en Polen. Rood keert uiteindelijk meer dood dan levend terug naar Nederland, waar hij zijn vrouw terugvindt. Hij heeft veel moeite om in Amsterdam weer voet aan de grond te krijgen. In 1960 emigreert hij met zijn gezin naar Amerika. Coenraad Rood stelt zich als taak dat wat tijdens de Holocaust is gebeurd naar buiten te brengen. Een belofte die hij zijn overleden kampkameraden heeft gedaan; wie overleeft moet vertellen, opdat wij nooit zullen vergeten. Hij geeft lezingen op Amerikaanse scholen. Zijn centrale boodschap luidt: ‘Haat niet. En pas op, want neerkijken op de ander is het begin van haat!’

Project Coenraad Rood
 
Tot aan zijn dood heeft Rood zich gehouden aan zijn belofte die hij ooit aan zijn kampkameraden deed: “Wie overleeft moet vertellen”. Het Historisch Centrum Overijssel heeft deze belofte overgenomen met de realisatie van een website over het levensverhaal van Coenraad Rood.
 
Presentatie website
 
Vrijdag 1 mei 1945; de vooravond van de bevrijding van Coenraad Rood door de Amerikanen in kamp Ampfing. Nu, 1 mei 2015, 70 jaar later: presenteren wij de website en staan we stil bij het verhaal van Coenraad Rood. www.coenraadrood.org (vanaf 1 mei 2015).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)