De Garage naam nieuwe kroeg COC Zwolle

Zwolle – De Garage, zo heet de nieuwe kroeg van COC Zwolle die komende zaterdag 25 april wordt geopend. Die opening gebeurt ’s middags officieel, door wethouder Nelleke Vedelaar van Zwolle en COC Nederland-voorzitter Tanja Ineke. ’s Avonds is er een groot openingsfeest waar souldiva Shirma Rouse optreedt. 

De naam ‘De Garage’ verwijst naar het verleden van het pand aan de Kamperstraat 17 in de Zwolse binnenstad. Midden vorige eeuw was hier een vestiging van Smit&Co, generaties lang de Opel-dealer van Zwolle. “Je kunt het je bijna niet voorstellen dat hier een garage was, maar naast de prachtige glazen pui was de entree toch echt breed genoeg voor een auto”, vertelt voorzitter Ilja de Jong van het COC, dat zich met de nieuwe kroeg duidelijk wil neerzetten als een adres waar iedereen welkom is. “Dat past ook in deze tijd, waarin gezelligheid vinden en uitgaan niet meer in aparte groepjes of clubjes hoeft. Jongeren van nu, hetero en homo of lesbisch, zijn vrienden en vriendinnen ongeacht hun geaardheid. Heel gezond, want dat is precies wat wij willen als vereniging die zich inzet voor acceptatie van homoseksualiteit in de regio Zwolle. Dan moet je wel zorgen dat iedereen zich in jouw ‘gay’ adres welkom voelt. De nieuwe kroeg heeft veel meer die uitstraling en dat gemengde gevoel.”

Speciale plek
Er is nog altijd behoefte aan een dergelijk café, vertelt De Jong. "Absoluut. We werken onder meer aan homoacceptatie door voorlichtingslessen op scholen te verzorgen, van vmbo tot vwo. Maar we hebben dus ook deze ontmoetingsplek. Het is een belangrijk adres voor bijvoorbeeld jongens en meiden die hun voorzichtige eerste stappen zetten bij het uitkomen voor hun geaardheid. Die plek is belangrijk voor de stad én de wijde regio. En ’t is straks dus een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.”
Artikel delen:
Reacties 4
 1. “De nieuwe kroeg heeft veel meer (…) dat gemengde gevoel.” Briljante woordkeus. Ik kan me voorstellen dat het ‘gemengde gevoelens’ opwekt, wanneer je kameraad of vriendin voorstelt om een keer bij de Garage uit te gaan. Dat het bestuur van het COC denkt dat ze met een make-over en andere naam afkomt van het homoimago, tja…

  Persoonlijk vind ik het benadrukken van de geaardheid sowieso suf. Tijdens mijn studie, op mijn werk, op straat en in de kroeg heb ik nooit problemen gehad met homo’s of zelfs dat anderen om me heen problemen hebben met homo’s. “Live and let live”, zoals de Engelsen dat zeggen.


  ⚠️ Meld

 2. Fijn dat bovenstaande schrijver nergens problemen mee heeft. Als voorlichter van het COC kan ik zeggen dat er toch ook nog veel andere meningen en ideeën zijn. Een kroeg waar ieder zichzelf kan zijn blijft ook in 2015 nog nodig.


  ⚠️ Meld

 3. @klaas huisman. Het was wel degelijk Smit&Co, Sietsma zat ook in de Kamperstraat (adres Ossenmarkt) maar dat was de overbuurman. (met de poort) een dergelijke poort had kamperstraat 17 ook.

  Geschiedenisles vanaf ongeveer 1900: Kamperstraat 17 was toen het pand van J.G. Wolbert, Grossier in alle bakkersartikelen en vertegenwoordiger van Viruly & Ravenswaaij, daarna werden het een aantal automobielbedrijven namelijk achtereenvolgens Bolhuis&Maas, Smit&Maas en Smit&Co. Vervolgens betrok Dansschool Wiering het pand waarna uiteindelijk het COC zich er huisveste. 😉


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.