Collegetour over topsport en talent bij CSE

Zwolle – Afgelopen woensdagavond was er bijzonder bezoek aanwezig tijdens de Collegetour op het Centre for Sports & Education. Er werd aandacht besteed aan topsport en talent. Gastheer van de avond was Gerard Marsman, directeur Coaches Betaald Voetbal en vader van een topsporter.

Op de avond was er gelegenheid om twee workshoprondes te volgen. Michael Boogerd, ex-beroepswielrenner vertelde tijdens zijn college wat over talenten en hoe je daar mee om gaat. Rini Coolen en Gerhard Wermink, verantwoordelijk voor jeugdopleidingen PEC Zwolle, vertelden in hun college over het behalen van de top. Tjerk Bogtstra, voormalig tennisprofessional en tenniscoach stond stil bij de rol van ouders in ontwikkeling van talent. Na het volgen van de twee workshoprondes was er gelegenheid om vragen te stellen aan de heren.

Talenten
Michael Boogerd vertelde tijdens zijn college over de rol van zijn ouders en dat hij in alle vrijheid kon kiezen voor de topsport. Michael benoemde dat talent en aanleg aanwezig moet zijn, maar dat het vooral gaat om hard werken. Ook vertelde hij dat talent niet op een voetstuk moet worden gezet, maar je met beide benen op de grond moet blijven staan. Tijdens de schoolperiode is het van belang om alles goed te organiseren. In de tijd dat Michael naar school ging, bestond er niet zoiets als het CSE, dus was het de kunst om goed te plannen.

Inspiratie
Tijdens de avond werden ouders en relaties van het CSE geïnspireerd door de kennis van de heren over topsporttalent. Thomas van der Staak, directeur van het CSE benoemde dat het een inspirerende avond was, waarbij er nogmaals stil werd gestaan bij de juiste manier van ondersteuning en begeleiding van jonge talenten. Manon Jonker verbonden aan het CSE als sportmanager en ouder van tennisprofessional en leerling van het CSE Wisse Jonker: ‘ ‘Het gaat om het kind. Als ouder ben je nodig, maar je kan ook een remmende factor zijn. Zelfregulering is enorm van belang, als ouder moet je niet teveel pamperen. Je hebt als ouder de rol om te zorgen voor rust, regelmaat en gezonde voeding en ondersteuning op de juiste manier.’

Centre for Sports & Education
Wie naar school gaat en de ambitie én het talent heeft om als sporter te slagen is bij het Centre for Sports & Education (CSE) aan het enige juiste adres. Het CSE in Zwolle is de topsportopleiding en onderwijsinstelling in één. Op het CSE haalt ieder talent dagelijks het beste uit zichzelf, of het nu in de schoolbanken, op het veld, in de rijbaan of in de zaal is. Door goed onderwijs, sportspecifieke trainingen en sportondersteunende lessen over bijvoorbeeld voeding, kracht en mentale aspecten worden de leerlingen van het CSE van A tot Z voorbereid op een toekomst als topsporter.

Artikel delen: