Gemeente Zwolle op innovatiesafari

Deze week worden twaalf medewerkers van de Gemeente Zwolle op ExpediZie het bos in gestuurd met als opdracht om er met een baanbrekend innovatief idee weer uit te komen. Het idee moet uitvoerbaar zijn, partners in de stad moeten betrokken worden en het idee moet Zwolle landelijk op de kaart zetten. Verantwoordelijk wethouder Martin Knol: “Ik heb hoge verwachtingen. Het idee is door mensen uit hun dagelijkse routine te halen en hen in bijzondere omstandigheden bij elkaar te brengen, er nieuwe inzichten ontstaan. Immers, echt innovatieve ideeën ontstaan zelden tussen 9 en 5.”

De deelnemers vertrekken 9 oktober met onbekende bestemming en presenteren op 11 oktober tijdens het Innovatiecafé hun innovatieve plannen. Vervolgens wordt door middel van een stemming bepaald welk idee ook daadwerkelijk tot uitvoer wordt gebracht.

Innovatie is één van de speerpunten van de gemeente Zwolle. Met resultaat. Zo heeft de gemeente Zwolle een unieke aanpak om moeilijk plaatsbare kandidaten aan het werk te helpen. In het Werkloket de Lure werkt de gemeente hiervoor samen met CWI, UWV en de WEZO. Daarbij wordt actief aan acquisitie van bedrijven gedaan. Ter vermindering van de administratieve lasten en voor een betere dienstverlening aan de inwoners van Zwolle maakt de gemeente steeds meer gebruik van het internet. Zo is het mogelijk om via internet aanvragen te doen voor een nieuw paspoort, een bouwvergunning of om een afspraak te maken aan het loket. Eén van de meest recente voorbeelden van innovatie van gemeente Zwolle is de nieuwe Visie op de Ondergrond. De Visie beschrijft dat door op een andere manier om te gaan met alles wat onder de grond zit de visie in belangrijke mate zal bijdragen aan de verbetering van het klimaat: het kan een CO2-reductie van 17% opleveren. 

Om innovatie binnen de gemeente te stimuleren wordt jaarlijks een Innovatieprogramma opgesteld. De ExpediZie maakt hier onderdeel van uit. Andere onderdelen van het programma zijn bijvoorbeeld de jaarlijkse Innovatieprijs voor het meest vernieuwende initiatief, de Week van de Uitwisseling waarbij medewerkers gedurende een aantal dagen van werkplek ruilen, het Innovatiecafé en de Innovatiemarkt.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer