Politiek voor humaan en sluitende asielaanpak

Open brief raadsfracties in Zwolle:

Geachte burgemeester Meijer,

Eergisteravond (22 april) maakte het kabinet haar Bed-Bad-Brood-akkoord bekend rondom het asielbeleid in Nederland. In de media laat wethouder Vedelaar weten door te willen gaan met de Zwolse aanpak. Met deze brief willen wij de uitgangspunten van de Zwolse aanpak onderstrepen en onze zorgen uiten. Op korte termijn is duidelijkheid nodig uit Den Haag over de uitwerking van het BBB-akkoord. Om die reden vragen wij u de volgende zaken mee te nemen in uw overleg met het Rijk en de VNG.

Vanuit de houding dat in Zwolle geen mens op straat hoeft te slapen, vangen de Zwolse nachtopvanglocaties voor dak- en thuislozen ook ongedocumenteerde vreemdelingen op. We willen daarom graag weten wat de consequenties zijn van het BBB-akkoord voor onze Zwolse aanpak. Er wordt ook gesproken over sancties, we willen weten wanneer die opgelegd gaan worden en wat de consequenties van die sancties op het financiële vlak zijn. We hechten aan een goede samenwerkingsrelatie met het rijk in deze om zo een goed, humaan en sluitende asielaanpak te bereiken. Het lenigen van de meest basale menselijke behoeften zien wij als een humane morele plicht en dient als noodzakelijke bescherming van de menselijke waardigheid.

In afwachting van uw reactie,
De fracties van de Zwolse gemeenteraad
ChristenUnie, D66, PvdA, VVD, SP, CDA, GroenLinks, Swollwacht, fractie Cetin, fractie Jurgens

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Ik krijg bijna de koude rillingen van zo’n briefje.
  De Burgemeester waarschijnlijk ook. Regels zijn regels immers. 🙂
  Welnu, zo’n schrijven gaat niet helpen lijkt me.
  En ik vrees dat de schrijvers dat ook donders goed weten,
  en voor de vorm een briefje doen.  ⚠️ Meld

 2. Als de gemeente straks ongehoorzaam aan de wet is, dan hoef ik me daar ook niet meer aan te houden, hoef mijn gemeentebelastingen dan ook niet meer te betalen.


  ⚠️ Meld

 3. Volgens mij zijn er 1 keer in de 4 jaar verkiezingen, daar volgt beleid uit van de partijen waar de meeste stemmen naar zijn gegaan…democratie
  Dat beleid geldt ook voor gemeentes, als mensen die daarin werkzaam zijn dit beleid niet uit willen voeren moeten zij hun plek beschikbaar stellen aan zij die dit wel willen doen.  ⚠️ Meld

 4. *zucht*

  Dat men in Den Haag er al zo’n schijnvertoning van maakte, was voorspelbaar. Dat men in Zwolle er voor de vorm een reactie op geeft, waaruit blijkt dat ze dat fopvoorstelletje serieus neemt, tja…


  ⚠️ Meld

 5. Nou ja, het is mooi dat er is afgesproken om toch in zes gemeenten de mensenrechten van kracht te laten zijn.
  En de raadsfracties hoeven niet al te bezorgd te zijn. Het kabinet wil de maatregel geleidelijk invoeren. Gemeenten die de mensenrechten toch blijven handhaven, krijgen niet onmiddellijk een boete. ‘Stel, Nijmegen of Groningen zeggen: wij blijven halsstarrig vasthouden aan basale menselijke waardigheid, dan gaan we eerst met ze in gesprek. Je moet niet direct met sancties willen zwaaien,’ aldus Rutte.


  ⚠️ Meld

 6. Stel je voor dat je mensen uit moet zetten die met tien duizenden euro’s hierheen zijn gekomen om de mensenhandelaren en de reis uit Afrika te betalen.

  Deze ILLEGALE VLUCHTELINGEN moeten het land uit. En wat mij betreft landverraders die zich moreel verheven voelen en boven de wet denken te staan ook.

  De ouderen op straat zetten, illegale ECONOMISCHE vluchtelingen die onze cultuur niet accepteren, onze normen en waarden en christelijke identiteit verachten de deuren wagen wijd voor open zetten. Om stemmen te winnen.

  wat een walgelijk land zijn we geworden.


  ⚠️ Meld

 7. Wat kost een asielzoeker?
  http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/4/Welk-bedrag-geeft-de-Nederlandse-staat-uit-aan-een-asielzoeker-1746842W/?utm_content=buffer2d16a&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

  Minimaal 27.000 euro in het jaar plus de rest.

  Wat verdiend een gemiddelde afgestudeerde hbo student in de journalistiek voor 40 uur werken? Nog geen 25.000 euro in het jaar of 2000 euro bruto in de maand.
  https://www.villamedia.nl/n/nvj/publieks/salarisschaal_Publieks_ 2006.PDF

  Of student communicatie, commercieel of toerisme etc etc. Die KRIJGT niet zoveel geld, zal het toch moeten VERDIENEN.

  En de bejaarden die moeten leven van een minimale AOW, die moeten het doen met twee wc rollen in de week en een droge boterham met leverworst. Want de huren en kosten stijgen.

  Walgelijk land. Weg met ons!


  ⚠️ Meld

 8. In Nederland zijn er ongeveer 400 ‘onuitzetbaren’ hoorde ik vanmorgen op de radio. En voorlopig zitten ze
  gevangen in Fort-Europa[/url]
  Wat nu?
  N. Weer roept:

  Deze ILLEGALE VLUCHTELINGEN moeten het land uit

  Ja, dat willen de meesten zelf ook. De vraag is: hoe!


  ⚠️ Meld

 9. Dat BBB-akkoord sneuvelt bij de eerste toetsing met het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Daar moet je als gemeente dus ook niet aan willen meewerken.


  ⚠️ Meld

 10. Het is sowieso een schandalig vod. We mogen ons als land schamen voor dit soort onmenselijkheid. Het BBB-akkoord is een triest voorbeeld van populisme en politieke onmacht.


  ⚠️ Meld

 11. Waarom zoveel aandacht voor dit onderwerp? Het gaat hier notabene om uitgeprocedeerden, daar is nog nooit een oplossing voor gevonden, behalve pappen en nathouden. Als de niet-vluchteling in Nederland in de problemen zit hoor je daar niemand over. Er wordt veel geld uitgegeven, maar ook heel veel verdiend aan vluchtelingen!!!


  ⚠️ Meld

 12. Waarom zouden die luitjes in vloten van onzeewaardige bootjes
  de oversteek van Afrika naar Europa op die manier wagen?

  Terwijl de reis per KLM zoveel meer comfort biedt.
  Die lui zijn gek denk ik. De kinders in een wrak sloepje
  laden met op hoop van zegen.

  Alhoewel ‘uitgeprocedeerden’ natuurlijk geen vluchtelingen
  zijn; eerder geluks- fortuin- en welvaartzoekers.
  Anders waren ze niet ‘uitgeprocedeerd’ immers.

  En komt nogal wat aan te pas, ik denk dat het best zorgvuldig
  genoeg gaat. Anderszins, eenieder is meer dan Welkom lijkt mij.
  Er is ruimte genoeg, welvaart genoeg, infra zoals hoogkwalitatieve
  opleidingsvoorzieningen, kinderopvang, meer dan genoeg.

  Dus, ik zie ’t probleem niet. “illegale vluchtelingen” is
  een etiketje dat wellicht nog uit de tijd van het russische
  communisme stamt.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.