Nieuwe stationsklok voor Zwolle

Zwolle – Er is een einde gekomen aan het tijdperk van de stationsklokken met hun kenmerkende vierkante behuizing. Daarvoor in de plaats is er een nieuwe stationsklok met een Zwitsers uurwerk en naar Hollands ontwerp. Helmond is het eerste station in Nederland waar de nieuwe stationsklokken hangen. Ook Zwolle krijgt een nieuwe stationsklok.

schermafbeelding_2015-04-28_om_13.46.52.png 

Voortaan gaat de aansturing via glasvezel. De nieuwe klok is ontworpen door ProRail samen met bureau spoorbouwmeester en zal de komende 10 jaar op alle stations in Nederland komen te hangen. De huidige stationsklokken worden nog aangestuurd via koper. Iedere minuut krijgen ze een puls van een atoomklok die ervoor zorgt dat ze exact op tijd lopen. De nieuwe klokken worden aangestuurd via glasvezel en hebben een Zwitsers uurwerk van de firma Mobatime. Zwiterse precisie dus en dankzij glasvezel op afstand te bedienen. Mocht er een storing zijn dan kan dat ook op afstand worden hersteld. Dankzij het gebruik van ledverlichting zijn de nieuwe staitonsklokken ook nog eens heel duurzaam.

Goede dekking
Overigens is een op tijd lopende klok niet alleen voor de reiziger van groot belang. Ook menig conducteur houdt de klok nauwlettend in de gaten om precies op tijd de deuren te sluiten voor vertrek. Het mag duidelijk zijn dat er op ieder perron goed wordt nagedacht over de juiste plek voor de stationsklok. Streven is dat stationsklok 80% van het perron dekt. 

Artikel delen:
Reacties 10
  1. En een groot voordeel is dat de tijd per perron op afstand kan worden aangepast aan de tijd in het spoorboekje. En zo loopt alles op tijd in de moderne tijd.

  2. waar gaat deze wereld heen.. een klok ontworpen door… wat kost dat allemaal en nu vierkante behuizing…pff. dus alle treinen lopen nu op tijd door deze dure ontworpen klokken? wat een waanzin is dit allemaal!of snap ik het niet…?

Reageer