ROOD Zwolle in actie tegen jeugdloon

Zwolle – De Zwolse afdeling van ROOD, jong in de SP, heeft vanavond voor de Sassenpoort aandacht gevraagd voor de landelijke FNV-actie tegen het jeugdloon. De FNV voert actie tegen het feit dat jongeren vanaf 18 minder verdienen dan oudere werknemers, ondanks het feit dat ze hetzelfde werk doen. De FNV doet dit onder andere door de actie WTFakkel, waarbij jongeren filmpjes maken zichzelf terwijl ze een fakkel afsteken en via social media anderen nomineren om hetzelfde te doen.
ROOD Zwolle doet mee aan de actie en nomineert andere ROOD afdelingen in het land. De jongerenorganisatie vindt het onbegrijpelijk dat werknemers onderbetaald kunnen worden, alleen omdat ze jonger zijn. ROOD-woordvoerder Simon Zandvliet: ‘Jongeren vanaf 18 jaar mogen stemmen, een huis huren, leningen aan gaan en ziektekostenverzekeringen betalen, maar krijgen maar half geld voor hun werk. ROOD steunt de actie van de FNV en zal dan ook komende weken zich inzetten om handtekeningen op te halen tegen dit onrecht.’

Het filmpje van ROOD-Zwolle is te zien op https://www.facebook.com/RoodZwolle Op het bevrijdingsfestival op 5 mei zal ROOD handtekeningen ophalen voor de landelijke petitie. Doel van de FNV is om ten minste 100.000 handtekeningen op te halen. De teller staat op dit moment op 60.000.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Tsja, ik heb vroeger ook jarenlang tegen minimum jeugdloon moeten werken. Dat heeft er juist toe bijgedragen dat ik graag wilde studeren. Ben er niet slechter van geworden.

  2. Zullen we dan maar afspreken dat het loonverschil voortkomt uit een verschil in (levens)ervaring? Het feit dat je meer gaat verdienen kan ook een financiële prikkel opleveren met betrekking tot je motivatie voor je werk.

  3. Dat is ook belachelijk, je kan ook zo’n manier geeneens huur en zorgkosten betalen terwijl je wel als volwassene wordt aangemerkt.

  4. Een succes is er al: het schoonmaakbedrijf DJM uit Deventer heeft het jeugdloon afgeschaft en betaalt alle werknemers voor hetzelfde werk hetzelfde loon. Prima besluit!

  5. @Jansen “gemiddelde personeelskosten”, bedoel je. Dat is wezenlijk iets anders dan loonkosten.

    Personeelskosten bestaan niet alleen uit loonkosten. Personeel kost meer dan alleen het salaris. De loonkosten voor een werkgever liggen ongeveer dertig procent hoger dan het brutoloon van de werknemer. De totale personeelskosten bestaan uit directe loonkosten, indirecte loonkosten en verplichte premies en bijdragen.

Reageer