Wethouder achter het stuur tijdens Dode Hoekles

Zwolle – Wethouder Van As deed vandaag mee aan de ‘Dode Hoekles’, waarin leerlingen van groep 7 en 8 leren omgaan met de gevaarlijke dode hoek  van vrachtauto’s, bussen en andere grote voertuigen. Vanuit een vrachtwagencabine ervoeren de leerlingen en de wethouder dat ze soms echt niet gezien worden. 

 

Vanachter het stuur van de vrachtwagen zagen de leerlingen en de wethouder bijvoorbeeld dat ze geen zicht hebben op mensen die zich vlak naast, voor of achter de vrachtwagen bevinden. Ondanks dat de vrachtwagen veel spiegels en zelfs een camera heeft om de dode hoek kleiner te maken. Ook zagen ze dat een vrachtwagen uitzwenkt bij het maken van een bocht. De leerlingen leerden daarom twee vuistregels: blijf je rechts en ruim achter de vrachtwagen en houd meer dan drie meter afstand.

Verkeerseducatie van levensbelang

Wethouder Van As: “Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vinden wij het belangrijk dat zij verkeerseducatie krijgen. De Dode Hoekles is bedoeld voor de groepen 7 en 8. Deze leerlingen gaan binnen twee jaar naar de middelbare school en moeten dan zelfstandig gaan deelnemen aan het verkeer. Om die reden is het belangrijk dat zij de gevaren kennen en weten hoe ze zich veilig door het verkeer kunnen bewegen. Daardoor neemt de verkeersveiligheid toe”.

 

Veel aanmeldingen

De lessen worden georganiseerd en uitgevoerd door Veilig Verkeer afdeling Zwolle bij rijschool Blok Huls. Dit jaar doen maar liefst 30 scholen met 1600 leerlingen mee aan de lessen, terwijl dit in 2009 nog 9 scholen met 500 kinderen waren. De Dode Hoekles is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. 

Artikel delen: