Kijk in de kerkers van stadhuis Zwolle

Zwolle – Op woensdag 13 mei worden er twee ondergrondse rondleidingen verzorgd in het kader van het Devotie Festival. De rondleidingen zijn in de kelders en gewelven onder het Stadhuis. Het is zeer uitzonderlijk dat dit kan.

U krijgt de ruimtes te zien waar recht werd gesproken, de kerker waar de gevangenen vastzaten aan ringen, en enige voorbeelden van attributen waar het vonnis mee werd uitgevoerd, veelal op de Grote Markt. Een aantal straten in Stadshagen verwijzen nog naar deze tijd, zoals de Zwaardvegerstraat. Een speciaal iemand die de zwaarden schoonhield en van bloed ontdeed.

Natuurlijk hoort u ook het verhaal over de Sint Lucienacht op 12/13 december 1416, daar waar het ging om een geschil tussen de kloosters en gilden.

De rondleidingen zijn om 12.30 uur tot ongeveer 13.30 uur en van 15.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Aanmelding is verplicht, wees op tijd wanneer u graag mee wilt, want deelname is beperkt. Aanmelding kan via : devotiefestival@gmail.com.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Zou in de atoomkelder onder stadhuis nog steeds bedden of matrassen staan?

  In kader van een festival wordt dit geregeld. Denk dat je meer succes hebt bij de VVV ipv hen mailen….


  ⚠️ Meld

 2. Opgegeven; heb bij het afscheid van Jaap de Groot, al eens iets gezien: indrukwekkend! Japser & Merije…waar een wil is is toch een weg? Als je de laatste sessie inplant hoef je bijvoorbeeld maar een uurtje of 2 van je werkdag te missen?


  ⚠️ Meld

 3. Oh interessant! Ik wist niet dat die nog bestond, in eind 2009 – begin 2010 zou deze dicht gaan vanwege de verlenging/verbouwing van het gerechtsgebouw: voor altijd gesloten omdat er geen noodzaak meer zou zijn om deze open te houden. De bunker zou letterlijk worden dichtgelast.


  ⚠️ Meld

 4. Erik, Japser etc.: ook wel eens afgevraagd dat er mensen voor deze activiteit moeten werken? Dan (als aan jullie wens gehoor wordt gegeven) dus ook BUITEN de normale werktijden.


  ⚠️ Meld

 5. Lijkt me ook geweldig om een keer te zien. Helaas gaat het mij ook niet lukken overdag. Als er een speciale WLZ-rondleiding ergens een keertje rond een uur of zeven ’s avonds mogelijk is, ben ik erbij. 😉


  ⚠️ Meld

 6. @Dick ik heb een goed contract met veel vrije tijd, maar dat kun je maar één keer uitgeven. Ik snap dat er altijd een weg is, als je wil. Toch zou mijn voorkeur uitgaan naar een rondleiding buiten de normale kantoortijden.


  ⚠️ Meld

 7. @dick, ik heb me niet afgevraagd dat (of) er mensen voor deze activiteit moeten werken. Ik ga ervan uit dat er mensen zijn die voor deze activiteit werken. Misschien zelfs wel buiten ‘normale’ werktijden om. Ik doe zelf ook wel eens werk buiten normale werktijden om, ook vrijwillig. Waarom niet? Vragen staat vrij, toch? Ik heb er in elk geval een mail aan gewaagd.


  ⚠️ Meld

 8. Observer en zijn club hebben laatst ook avondrondleidingen gegeven. Niet in de kerkers, maar door de stad. Ik ben er bij een andere rondleiding, op een vrije dag, weleens geweest. Is zeker de moeite waard. Ikzelf zou graag nog eens in het gangenstelsel onder de stad gaan. Misschien meenemen bij de WLZ-rondleiding?


  ⚠️ Meld

 9. @Dame,
  Ja het was leuk je op de Nacht en Ontijtocht ontmoet te hebben.
  Ik ben ook heel benieuwd hoe deze kerkertocht eruit ziet, zelf ben ik helaas verhinderd, kun jij niet namens mij gaan?:):)
  Nb, volgens onze stadsarcheoloog heeft Zwolle geen onderaards gangenstelsel, hoogstens wat met door een gangetje met elkaar verbonden kelders.


  ⚠️ Meld

 10. Beste Mensen,

  We zijn blij met het aantal aanmeldingen. Geweldig!
  Helaas zijn de bezichtigingen tijdens het Devotie Festival 2015 (deze week) volgeboekt.

  We zijn er hard mee bezig om de kelder(s) toegankelijk te maken voor jullie. In overleg met de Wethouder komende maand, hopen wij meer informatie te hebben. We hopen uiteraard dat de kelder(s) e.d. ook in het weekend te bezichtigen zijn.

  Hou o.a. Weblog Zwolle goed in de gaten voor eventuele volgende mogelijkheden of stuur een mailtje naar devotiefestival@gmail.com

  Naast het bezichtigen van de kelder(s) onder het stadhuis vindt het Devotie Festival 2015 plaats komend weekend. Misschien leuk om eventjes langs te komen? Meer informatie op http://www.postmodernedevotie.nl

  Wellicht tot ziens op het Devotie Festival 2015!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.