Slim gebruik infrastructuur

Zwolle – Hoe kan je verkeersdoorstroming bevorderen zonder meer asfalt aan te leggen? Dat was de centrale vraag waarmee het programma Beter Benutten Zwolle Kampen Netwerkstad in 2012 van start ging. Het huidige programma loopt nu op z’n eind, waarmee een goed moment is aangebroken om de voorlopige resultaten te delen. Met onder andere 35 bereikbaarheidsarrangementen (waarin reizigers worden verleid om buiten de spits te reizen) en het actief informeren en sturen van verkeer op basis van de actuele verkeerssituatie is 9 procent afname van verkeersdrukte op het wegennet behaald.

De ambitie van het programma is om de bereikbaarheid en doorstroming van verkeer binnen de regio verbeteren. Vooral door de weggebruikers tot ander gedrag te verleiden, bijvoorbeeld door werknemers op andere tijden op kantoor te laten beginnen, de studenten die van het station naar het Deltion college in Zwolle gaan de fiets te laten pakken in plaats van de overvolle bus.

Het rijksprogramma Beter Benutten wordt onder de vlag van Zwolle Kampen Netwerkstad uitgevoerd, een samenwerkingsverband van de gemeenten Zwolle, Kampen en de provincie Overijssel. Verschillende bedrijven en instellingen in de regio zijn bij het programma aangesloten, zij worden vertegenwoordigd door Andries van Daalen, programmadirecteur van wehkamp.nl.

Doel voor 2018
De komende jaren wordt het programma voortgezet en verder uitgebreid. Het doel voor 2018 is om de bereikbaarheid, leefbaarheid en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Dit wordt onder andere bereikt door het totaal van 5.700 dagelijks zwaar vertraagde auto- en vrachtritten van en naar de regio Zwolle-Kampen in de spits permanent te verminderen. Hiermee wordt de reistijd van deur tot deur naar verwachting met 10 procent verbeterd en kunnen investeringen in infrastructuur achterwege blijven of worden uitgesteld.

Dit jaar nog wordt met de Zwolse onderwijsinstelling een aantal proefprojecten gedaan om de grote drukte in de spits terug te dringen: slimmer roosteren, een schoolontbijt tegen gereduceerd tarief, een e-bike als alternatief voor de trein en leren op afstand.

Kiosk
De resultaten van het programma en meer informatie over Beter Benutten, de aangesloten bedrijven, instellingen en projecten zijn na te lezen in de digitale uitgave Beter Benutten in de kiosk van de gemeente Zwolle. Deze is te downloaden in de app-store, de playstore en de windows store (www.zwolle.nl/app) of kijk op www.zwollekampennetwerkstad.nl/beterbenutten.

Artikel delen:

Reageer