Gerrit Jansen terug met expositie

Zwolle – Grand Café Public is de locatie waar Gerrit Jansen tot en met zondag 5 juli zeventien acrylschilderijen exposeert, waaronder negen Zwolse stadsgezichten. Dit is na de expositie in de Stadkamer (toen nog Bibliotheek Zwolle) van vorig jaar zomer de eerste keer dat het werk van Jansen weer in het openbaar is te zien.

thorbeckegracht.jpg 

Twee keer eerder (in 2010 en 2011) hingen er gedurende enkele maanden schilderijen van de Zwollenaar in Public. Die exposities maakten duidelijk dat het werk van Gerrit Jansen goed tot z’n recht komt in het interieur van het grand café aan de Bijmarkt. Gerrit Jansen is de afgelopen jaren steeds meer een eigen invulling gaan geven aan het consensisme, de stroming die populair werd door Ton Schulten uit Ootmarsum. Jansen maakte vooral kleurrijke ‘mozaïekschilderijen’. Steeds vaker lieten deze duidelijk herkenbare dorps- en stadsgezichten zien. Met dat consensisme als basis is Gerrit Jansen de laatste jaren veel gedetailleerder gaan schilderen. De expositie bij Public laat die ontwikkeling goed zien. Voor meer info over Gerrit Jansen: www.gerritjansen.exto.nl.

Al op jonge leeftijd interesseerde Gerrit Jansen (1945) zich voor de schilderkunst. Als scholier kreeg hij de eerste beginselen bijgebracht door regionale kunstenaars als Stien Eelsingh (Staphorst) en Piet Zwiers (Giethoorn). Beroepshalve ging Gerrit Jansen na de opleiding decoreren en etaleren in Almelo als etaleur aan de slag. Daarna kreeg hij werk in de grafische wereld. Eerst nadat hij met vervroegd pensioen ging, nam Jansen tien jaar geleden de penselen weer ter hand. De vele positieve reacties op zijn schilderijen waren een stimulans om meer naar buiten te treden en werk te gaan maken van het exposeren.

Artikel delen: