Met nieuwe stadsvisie leegstand te lijf

Zwolle – Een aantal betrokken Zwollenaren maken zich zorgen over de leegstand van winkels in Zwolle. "De binnenstad van Zwolle kraakt onder het gewicht van de leegstand van winkelpanden. De huiskamer van Zwolle is niet aantrekkelijk om te bezoeken (winkelen, horeca, cultuur, recreëren). De gemeente is al jaren bezig met dit probleem, maar loopt achter de feiten aan. De plannen die er nu liggen zijn gedateerd, maar worden wel ten uitvoer gebracht. Gevolg: er ontstaat een onbalans." Vrijdag 29 mei om 19.00 uur willen de betrokken Zwollenaren een ‘Mars voor een mooi Zwolle‘ organiseren. De locatie is nu nog niet bekend.

"Aan de ene kant verschijnen prestigieuze projecten, aan de andere kant vele vierkante meters leegte. In de visie van betrokken Zwollenaren kan dit niet verder. Het is tijd om burgers van Zwolle bewust te maken van een ramp die zich kan voltrekken (in economisch en cultureel opzicht). Vanuit deze bewustwording roepen we alle inwoners op zelf een bijdrage te leveren aan het behoud van het centrum en alle (nieuwe) functies die daarbij horen. Vanuit de bewustwording en de bijdragen willen we de gemeente zover zien te krijgen dat de huidige plannen minimaal worden bevroren en dat er een nieuwe ( dan wel aangepaste) stadsvisie komt als coproductie. Resultaat moet zijn: trots, draagvlak en hedendaags. Als een aanzet voor nieuwe plannen."

Artikel delen:
Reacties 48
 1. Parkeergeld afschaffen.
  Horeca goedkoper
  Acties als, voor 1 euro met de bus of voor de helft met de trein op zaterdag en koopavonden.

  Denk dat je zo al meer mensen naar de stad toe trekt.

 2. Parkeergeld afschaffen, goeie grap!

  En waar ga je dan je auto parkeren? Hint: niet in de binnenstad die dan continue helemaal vol staat.

 3. Ik zou denken de ondernemers volkomen vrij laten wat betreft openingstijden. De dagen dat bijna de gehele binnenstad een soort van leegstaand spookhuis is zijn vast beter te benutten, economisch gezien.
  Over parkeergeld afschaffen; parkeergeld levert ook geld op natuurlijk.
  Dat lijkt me meer een kwestie van de tarieven zo mikken dat zowel de opbrengsten, als de bezetting optimaal zijn.

 4. Meer, makkelijker en gratis parkeren IN de stad. Daarmee neem je een zeer belangrijke hindernis om te gaan winkelen. Daarnaast moeten de heren en dames winkeliers stoppen met winkeltje spelen en als ondernemer denken: wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat de klant bij mij koopt? Dat gaat over je product en je Eigen toegevoegde waarde. Wat ik nu zie is een winkelruimte, die stouw je vol met spullen, je ramt je etalage vol en je wacht tot er mensen binnenkomen. En als die binnenkomen voeg je niets toe waardoor de kans groot is dat ze verder kijken of online kopen. Niet klagen maar de schouders eronder: gemeente en ondernemers!

 5. Zolang de gemeente denkt dat ze de stad aantrekkelijker kan maken door de lasten voor ondernemers continu en blijvend te verhogen b.v. door het oprichten van een handenvol kostend ondernemersfonds en het voor niet woningen steeds verder uitmelken van de WOZ belastingen zullen meer bedrijven die niet afhankelijk zijn van de binnenstad uitwijken naar elders.
  Ook een vereenvoudiging van het bestemmingsplan naar een omschrijving van -voor binnenstad gerelateerde activiteiten- zou de flexibiliteit kunnen bevorderen.

 6. Ik denk dat een mix van allerlei soorten winkels best prima is. Dat is er ook wel toch? Winkels met vanalles en nogwat tegen afbraak prijsjes. En meer ’t luxe shoppen, vanalles om de shopper ’t naar de zin te maken in hetzelfde pand.

  De beperkingen op de openingstijden verhinderen vooral dat de ondernemers echt creatief aan de slag kunnen, met Zwolle mooi en
  gezellig en goed renderend op alle dagen te kunnen maken.

 7. @Hikstad, Winkels mogen al sinds 1996 alle door de weekse dagen open van 6.00 tot 22.00 uur.
  Er is vanuit de gemeente geen enkele beperking in deze.

 8. De parkeertarieven buiten de gracht vind ik best acceptabel. Maar om vanaf afslag centrum bij zo’n plek te komen is volgens mij te veel zoeken. Ik hoop dat met die nieuwe bioscoop daar verbetering in komt.

 9. @hennie je snapt me niet, als je het parkeren gratis maakt, krijg je ladingen langparkeerders in de binnenstad, en kan het winkelende publiek niet de auto parkeren.

 10. Namens wie wordt dit bericht de wereld ingestuurd? Het klinkt nogal overspannen. Het lijkt me dat enig eigen belang de heren ondernemers niet kan worden ontzegd.

 11. Japser heeft gelijk. Gratis parkeren zou de binnenstad juist minder bereikbaar maken met als gevolg minder klanten. Een te hoog parkeertarief is niet goed maar betaald parkeren an sich is dat juist wel.

  Maar als ik het goed lees gaat het er bij de actie uit het artikel ook niet om de parkeertarieven.

 12. @Gerrit Achtereem Dat vroeg ik me ook af. Het artikel is onduidelijk. Heeft die club nu en eigen visie (en zo ja, welke dan) of eist ze een visie van het stadsbestuur? Ik heb die link geopend en zie daar een heel rijtje bekende namen, zoals Margriet Twisterling, Waanders, comité bieb in binnenstad ed.

 13. Het Broerenkwartier is vanaf het begin een moeizaam winkelgebied geweest. Dat wist en weet elke ondernemer die zich daar vestigde/t. Dan is het een beetje flauw om naar de overheid te wijzen als het winkelbezoek in zijn algemeenheid, door veranderende omstandigheden waaronder internet, terugloopt.
  En een mars door de stad klinkt me nogal ongepast in de oren.

 14. Om de stad leefbaar te houden zouden winkels en horeca gelegenheden ook op zondag open moeten. Dat is goed voor de economie lijkt mij.

 15. Het eerste goeie begin is er al! De kracht zit em in creatieve ondernemers. Die komen vanaf 9 mei in de oude winkel van Waanders!
  Grote aanwinst!!!
  En al voor die parkeerzeurders…..kom gewoon op de fiets als je in Zwolle woont!

 16. Soort van Winkel komt in de oude Waanders, met de bovenverdieping voor allerlei creatieve ondernemers heb ik begrepen. Niks geen Bibliotheek, had Waanders daar niet weg moeten gaan, had de Bieb in de kerk gekund…………..

 17. ik als (startende) ondernemer ben al bijna 1.5jaar bezig met een goede winkelpand in zwolle.
  maar zwolle is echt verschrikkelijk duur vergelijking met andere steden.

  een mooi voorbeeld dat de gemeente zwolle heeft ingeschakeld is het makelaarsbedrijf alvast.nl, deze focust zich door het hele land op leegstand. Deze makelaar doet aan pop up stores en betaalbare panden voor jonge startende ondernemers.

  wij, als jonge startende ondernemers, met de nodige studies hebben onze eigen focus op hoe je in deze tijd een winkel goed runt.
  onze webwinkel is al een succes, maar we willen groeien en uitbreiden, onze branche is mode, damesmode, we merken dat er toch vraag blijft ontstaan voor een paspunt.
  en om altijd maar de dames in ons magazijn te moeten ontvangen.. is ook niet alles..

  maar goed even terug te komen op Alvast, neem eens een kijkje op de site.. vrijwel dagelijks veranderd het aanbod voor winkelruimte. echter in zwolle blijft het lang hangen..
  de bedragen voor zwolle liggen aanzienlijk hoger dan de rest van het land, als het gaat om tijdelijke invulling al helemaal.. de voormalige feestwinkel kost daar in bruikleen 1200 per maand. een vergelijkbaar pand in arnhem met zelfs nog een beter locatie hartje hoofdstraat kost 350 per maand, laten we eerlijk zijn het eiland, is altijd al een komen en gaan van winkels geweest, heel veel mensen slaan dit stukje centrum over..

  een bruikleen vergoeding is als het ware een iniatief om leegstand tegen te gaan.. je start met een laag bedrag, ieder kwartaal wordt er gekeken naar de omzet, en na 6 maanden gaat de huur gestijgwaards omhoog, met als doel uiteindelijk de regulaire huur.

  parkeren hoor ik ook veel mensen zeggen, dat wordt er ook niet veel beter op.. onlangs zijn alle cash automaten verdwenen.. weet je hoe vaak ik mensen zie die geen pinpas hebben en mij of een ander vragen of ze willen pinnen in ruil voor cash?
  wat een onzinnig iets, je had ook de combinatie van beide kunnen houden, service naar je mensen.
  parkeergarages zijn duur, maar dat zijn ze overal, logish.. maar met ene bedrag van 1?? per uur weet ik zeker dat ze veel sneller vol staan..

  openbaarvervoer, vind ik geen klachten, de busroutes zijn optimaal en het station is ook op loopafstand, desnoods halte eekwal (23 bussen in het uur? dat is goed op orde.

  de voormalige waanders is trouwens ook in bruikleen te huren via alvast. 1500 pm.
  dat is een super mooie prijs, maar in deze tijd.. is het echt heel duur vergelijking met de rest.
  waarom denken jullie dat iedere binnenstad het zelfde is geworden??
  ik weet het antwoord wel, de grote jongens, zij hebben veel kapot gemaakt.
  hoeveel elektronika winkels had zwolle wel niet? hoeveel hebben het overleefd naar de mediamarkt?
  hoeveel kleine zelfstandige ondernemers vind je nog? ik zie meer h&m, kruidvat, hema etc. MAAR DIE ZIE JE IN IEDERE STAD. zwolle is niet aantrekkelijk meer, waar zijn die leuke kleine winkeltjes met enthousiaste ondernemers?! WEG, hoeveel leuke kledingwinkels in zwolle heb je nog? los van alle ketens! op een hand te tellen, maar dat duurt ook niet lang meer want er komt een primark aan..
  voor een kruidvat is het niet erg als 1 filaal minder loopt, zij hebben er nog 4000 door de rest van het land die het wel weer omhoog trekt..
  maar alle budget drogisterijen, ik zie ze niet meer in zwolle hoor..
  kortom, loop je nou in zwolle door de binnenstad of in groningen, breda of rotterdam.. het zijn allemaal de zelfde winkels, het is niet interessant meer om te komen, al deze winkels leveren ook gratis aan huis via hun webwinkel…

  weet je wanneer het wel druk is in zwolle??
  op de markt op zaterdag, ooit iemand opgevallen hoe druk het daar met name in de zomer is, en weet je waarom
  deze ondernemers hebben iets anders te bieden………..

 18. @Nick12, Wat let je om met je damesmode op de volgens jou altijd drukke zaterdagmarkt te gaan staan. Daar hebben ze net als jij iets anders te bieden. Na ik heb begrepen zijn er in de loop der jaren genoeg plaatsen vrij gekomen die men graag ingevuld zal zien.

 19. Waarom steeds weer zo zwaar inzetten op het winkelen in de binnenstad?
  Winkelen, detailhandel, fysieke retail formules, ik geloof er niet meer zo in en de vraag naar winkelruimte zal blijvend onder druk staan door allerlei alternatieve retailkanalen. Daarbij komt dat moderne winkelformules die nog wel fysieke winkelruimte gebruiken alleen maar grotere oppervlaktes willen op A1-lokatie. Deze formules worden niet getolereerd in grootschalige perifere vestigingen, dus de gespannen voet met de kleinschalige structuur van de Zwolse binnenstad is alleen maar logisch. Zara en Primark zijn daar de klinkende voorbeelden bij.

  Ik zou graag zien dat de gemeente minder inzet op retail en meer op kwaliteitsprojecten die de binnenstad/ het centrum ondersteunen als ontmoetingsplek met stedelijke beleving. Cultuur, muziek, uitgaan, toerisme en recreatie, architectuur en stadsavontuur, dat zijn voor mij de pijlers van morgen. Neem nou die walgelijk C&A-V&D strip, al decennia een doorn in het oog. Wat een superlokatie om te herontwikkelen tot hoogwaardige binnenstedelijke ruimte. Smaken verschillen, maar iets in de lijn van Maagjesbolwerk met intimiteit en multifunctionaliteit, dat smaakt echt naar meer… als het maar geen detailhandel is.

 20. @Agusi, Maagjesbolwerk? je bedoeld het Alcatraz van Zwolle waar constant 15 tot 20 woningen te koop staan en ook heeft men er constant winkelruimtes te huur ondanks dat het momenteel nog de binnenkomst parkeergarage voor de binnenstad is. De Weeshuisstraat locatie is eigendom van +/- 15 verschillende particuliere eigenaren en daar heeft de gemeente geen zeggenschap over alhoewel men op particulier initiatief nu wel gezamenlijk in gesprek is over een betere invulling maar het zal detailhandel blijven.
  De gemeente bestuurders zullen blijven juichen bij de komst van grote jongens want die hebben grote sigarendozen waar het gemakkelijk uit roken is.

 21. Beste medeZwollenaren,
  Dat de binnenstad ons allemaal na aan het hart ligt blijkt wel uit al jullie reacties! Daar staan ook wat vragen tussen, zoals: wat wil Hart voor Zwolle en hebben ‘ze’ wel een visie? Hart voor Zwolle is opgericht door Gerard Waanders, Anton Cramer en Margriet Twisterling. Maar eigenlijk is dat helemaal niet belangrijk. Belangrijk is dat heel veel mensen in de stad zich zorgen maken over onze mooie binnenstad. Iedereen wil dat die sfeervol en leefbaar blijft. Maar hoe?

  De economie is enorm veranderd en we hoeven niet te verwachten dat die weer als vanouds zal worden. Intussen is er jaren geleden beleid afgesproken en het stadsbestuur is bezig met de uitvoering hiervan. Maar past dit beleid nog wel bij de nieuwe werkelijkheid? Doen ‘we’ wel de goede dingen voor Zwolle? Hart voor Zwolle wil iedereen betrekken bij de oplossingen voor de toekomst. Want onze stad kent vele creatieve mensen met goede ideeën. Er zijn ook mensen met mooie plannen, maar door star beleid komen deze niet (gemakkelijk) van de grond. Dat is jammer, want onze stad verloederd als we het niet anders aanpakken.

  Hoe gaan we dat doen?
  Op vrijdagavond 29 mei organiseren we een vredige mars door Zwolle. Iedereen die mee wil denken, erbij wil zijn en wil laten zien dat hij/zij hart heeft voor ons mooie Zwolle is welkom. Hoe meer mensen meelopen hoe beter. We willen dat de beleidsmakers op het stadhuis wakker worden en zich realiseren dat we echt even pas op de plaats moeten maken en een nieuwe (totaal) visie op de toekomst noodzakelijk is. Loop mee op 29 mei. Het verzamelpunt wordt bekend gemaakt in de FB-groep Hart voor Zwolle en via Twitter @leegstandzwolle.

  Op zaterdag 20 juni, midzomer, organiseren we ideeëntafels. Mensen met ideeën zijn welkom om aan de brainstorm mee te doen. Wij geloven niet dat er één oplossing is voor dit probleem, maar dat er vele tientallen oplossingen zijn die allemaal een beetje bijdragen aan een mooiere toekomst voor onze stad. Met elkaar verzinnen we hoe. En iedereen mag meedenken!

  Met alle ideeën uit de brainstorm schrijven we een toekomstvisie. Van en voor de burgers en ondernemers in Zwolle. Die visie bieden we aan aan het gemeentebestuur, de gemeenteraad en het college. Sommige plannen kunnen we meteen tot uitvoer brengen, voor andere is een ander traject nodig. De bedoeling is dat er echt iets veranderd en dat onze stad een gezonde stad blijft, fijn om in te zijn en in te wonen. Met goede kansen voor ondernemers en gezellige terrasjes voor ons allemaal.

  Hart voor Zwolle is een beweging: van en voor alle Zwollenaren. Samen maken we de stad. Doen jullie mee?

 22. Jammer Margriet Twisterling, jij had toch kunnen weten dat de gemeente op velerlei gebieden al met burgers/ondernemers in gesprek is om oplossingen te vinden voor een betere uitstraling van de binnenstad.
  Misschien kun je je ook aanmelden bij Ronald IJsselsteijn@zwolle.nl en/of J.Groothuis@zwolle.nl van stadsmarketing om een van de groepen te kunnen meespreken.

 23. @Nick12 ; ooit gedacht aan vestiging in de Assendorperstraat?
  goed bereikbaar, vlak bij station, parkeren voor de deur, enorme diversiteit aan kleinere winkels, zelfstandige ondernemers, maar…. nauwelijks een winkelpand te huur. Hoe zou dat toch komen 8)

 24. Allereerst denk ik dat de binnenstad de komende jaren nog een behoorlijke impuls gaat krijgen door de komst van Primark en Zara, er is een grote groep mensen denk ik die daarvoor echt naar een stad komen, tevens zal de IKEA ook zijn invloed hebben op het aantal mensen dat de binnenstad bezoekt.

  Daarnaast moet de binnenstad meer als een beleving op zich gaan worden gezien en niet als een koopgoot. Ik zie de laatste tijd, vooral in de Sassenstraat, maar ook aan de Oude Vismarkt en de Nieuwe Markt, dat er leuke onderscheidende nieuwe winkeltjes en (eet)cafés worden geopend en ik hoop ook dat er een in de Grote Kerk een nieuwe formule wordt gelanceerd als extra trekker, naast Fundatie en boekenhandel Waanders.

  Over het Broerenkwartier is al veel gezegd, maar als ik het daar voor het zeggen had en pakweg 50 miljoen euro tot mijn beschikking had, dan wist ik het wel; Xenos-vleugel, V&D-gedeelte, overdekte gedeelte en het C&A-blok platgooien en terugbouwen in compleet Middeleeuwse stijl met grachtjes, torentjes, pleintjes kleine straatjes en kinderkopjes en je hebt een trekker van internationaal formaat, maar ja, dat zal wel een droom blijven voor altijd.

 25. @Margriet Twisterling Het probleem dat jullie aansnijden is een zeer reëel probleem. Wat mij teleurstelt is dat jullie alleen agenderen en geen concrete voorstellen doen om het aan te pakken. Een oproep om ‘iets te doen’, is te eenvoudig en bovendien staat de (leegstand in) de binnenstad allang hoog op de agenda van het gemeentebestuur in Zwolle en elders. Daarom mijn vraag naar welke uitvoerbare ideeën er binnen jullie groep leven die bijdragen aan de aanpak van de leegstand?

 26. @Dame Ik neem aan dat je dat vraagt omdat jij er dan wat aan kan doen…?

  Ik zie genoeg voorstellen hierboven maar het euvel is dat de huur hoog is van de winkelpanden. Dit topic was een aantal dagen geleden nog aan de orde in Brandpunt, wij zijn niet de enige stad met dit probleem misschien zouden we eens om ons heen kunnen kijken hoe andere middelgrote steden dit hebben opgelost.

 27. Margriet,

  Wat vind u van het (veel te dure) Ondernemersfonds in Zwolle Centrum dat maar niet van de grond wil komen?
  Gokken jullie (Waanders) er nog steeds op dat de centrale bibibliotheek naar het eiland gaat?
  Is Citycentrum Zwolle betrokken?

 28. Laten we elke dag een overdekte versmarkt organiseren in de winkelpassage bij de v en d en xenos. In de ruimtes die daar nu leeg staan de koelingen en magazijnen.

 29. @Tss, nee, helaas heb ik niet het ei van Columbus. Het is een lastig probleem. Ik vind het idee om elders ideeën op te doen heel goed. De ideeën hierboven lossen het probleem niet echt op. Ik lees vooral veel dure oplossingen, parkeertarief naar 0, gratis/goedkoop OV, belastingen voor ondernemers omlaag etc. Ik denk dat de winkelfunctie steeds beperkter gaat worden door de internetverkoop. De functie van de binnenstad zal waarschijnlijk een andere moeten worden. Meer bijzonder winkelaanbod en vrijetijdsactiviteiten, zoals festivals (levert weer klachten op) en horeca?
  Een mars door de binnenstad zie ik niet als een constructieve bijdrage aan het probleem dat al breed onderkend wordt. Ik sluit me aan bij wat ‘ikke’ stelt.

 30. Ik vind de initiatieven van ‘Hart voor Zwolle’ een beetje vreemd en nogal ineffectief. Dat gedoe met de bibliotheek (en het proberen te behouden ervan in het centrum) was tenenkrommend laat en deze oproep tot een ‘mars’ is ook al zo’n raar initiatief. Marsen organiseer je voor de vrede of tegen geweld: niet om het centrum te verlevendigen. Ik ben het wel met Dame eens dat het verstandiger is om met concrete voorstellen te komen i.p.v. dit soort acties, die blijven zweven op een niveau waarop niemand er echt iets mee kan.

  Meer concreet: ik ben voor sloop van het V&D-gebouw en het daaraan verbonden complex t.m. de Xenos en de WE. Dat complex is niet meer van deze tijd en hoog nodig toe aan vervanging. De eigenaar of een nieuwe ontwikkelaar zou hiermee aan de slag moeten, al dan niet in samenspraak met de gemeente.

 31. Beste mensen,

  In het volgende document van 23 april jl. kunt u lezen dat het college in Zwolle vasthoudt aan de Zeven Alletjes als locatie voor de bibliotheek.

  KLIK

 32. @ikke Het punt waar het om gaat is dat er beleid is bedacht 10 jaar geleden en dat men dat nu gewoon aan het uitrollen is zonder zich af te vragen of er niet iets moet veranderen. Er is geen overkoepelende visie die ingaat op de veranderende economie. Misschien zijn er wel hier of daar wat initiatieven, maar dat gaat over deelgebieden en niet over de hele binnenstad. Daarmee wil ik niets afdoen aan de kwaliteit ervan overigens. Gelukkig zijn er dus meer initiatieven, maar er is er nog geen een die probeert iederéén te bereiken. Wij denken dat er heel veel mensen zijn met ideeën, maar ieder apart en voor zichzelf weten zij geen wegen om ze te realiseren. Hart voor Zwolle biedt een nieuw kanaal, juist zonder de gemeente als regisseur, maar als beweging vanuit de bewoners en ondernemers. De mars is bedoelt om elkaar te ontmoeten en een signaal af te geven. Het is de start en niet het eindpunt. Wij willen niet meteen roeptoeteren dat we het allemaal wel weten, we willen juist graag in gesprek gaan met elkaar. Inspraak en samenspraak waar echt iets mee gedaan wordt. Ik roep iedereen op die ideeën heeft zich aan te sluiten. Jullie zijn van harte welkom.

 33. Beste Margriet Twisterling, Jammer dat je denkt dat de gemeente niet bereidt is mee te denken, het zijn uiteindelijk ook hun inkomsten.
  Als je iets wil veranderen dan moet je hoe dan ook met hen in gesprek.
  Leuke ideeën spruiten aan de stamtafel heeft geen enkele zin als je niet weet wat wel en niet mogelijk is en daar heb je de insteek van de gemeente echt voor nodig.
  Alles is bespreekbaak is mij gebleken.
  Ik ken je als een weldenkend persoon met een goede visie op het politieke geheel maar actie voeren zoals voorgesteld heeft in deze totaal geen zin.
  Meld je aan bij een van de denktanken zoals ik hierboven heb aangegeven.

 34. Jammer dat het nu zo moet gaan. De gemeente heeft precies hetzelfde gedaan tijdens 2 sessies. Dhr. Waanders was ook aanwezig maar nam zelf niet de moeite om deel te nemen aan het proces.

  Het enige wat hij deed was een keer heel hard roepen dat de gemeente een criminele bende was (iets in die strekking) en heeft verder de hele avond zijn mond gehouden.

  De tweede avond zijn de plannen gepresenteerd en werd er concreet gevraagd wie deze zou willen oppakken en uitwerken. Nihil reacties en weer liet Dhr. Waanders zich niet horen.

  Dame en heren, sluit je aan bij de beweging die er al is en gooi niet steeds olie op het vuur om maar de discussie te blijven voeren. Het is gewoon tijd voor ondernemers die gewoon wat gaan doen.

 35. @Margriet Twisterling Ikke en Marc69 zeggen het ook: de gemeente is volop aan de slag met het ontwikkelen van een visie, samen met ondernemers, bewoners en andere belanghebbenden/belangstellenden.
  Wat is er mis met dat initiatief dat jullie mars rechtvaardigt? Waarom je niet gewoon aansluiten en meendenken?

  https://www.zwolle.nl/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/projecten/ontwikkelingsprogramma-binnenstad/nieuwsberichten

  https://www.zwolle.nl/wonen-en-leven/wijken/binnenstad/uitgelicht/kwaliteitsimpuls-broerenkwartier

 36. @Agusi,

  Ik zou graag zien dat de gemeente minder inzet op retail en meer op kwaliteitsprojecten die de binnenstad/ het centrum ondersteunen als ontmoetingsplek met stedelijke beleving. Cultuur, muziek, uitgaan, toerisme en recreatie, architectuur en stadsavontuur, dat zijn voor mij de pijlers van morgen.

  Kijk, dit is nou waarmee Zwolle zich onderscheiden kan!!!!!!!!!!
  Ik sluit me hier geheel bij aan. groet, Observer

 37. Smaak, is ook een belangrijk element in dezen, lijkt me. Volgens de geleerden valt daar niet over te twisten.
  Wat dan weer een voordeel heeft: de beroepstwisters; de klagers over geluidsoverlast…zullen niet meedoen.
  Vond het Belgisch-architectuur verhaal, gister in DWDD, ook erg aansprekend (als het over architectuur gaat).:o

 38. Want onze stad kent vele creatieve mensen met goede ideeën. Er zijn ook mensen met mooie plannen, maar door star beleid komen deze niet (gemakkelijk) van de grond. Dat is jammer, want onze stad verloederd als we het niet anders aanpakken.

  Mooie woorden, maar een beetje laat.
  De verloedering is 20 jaar geleden al door ons als Stichting Levende Stadsgeschiedenis aan de kaak gesteld. Niet overigens zonder creatieve alternatieven voor stadsverfraaing aan te reiken.
  Bv.
  Het weer terugbrengen van de Grote Aa over de Melkmarkt.
  Er kon alleen maar een meestal smerige en kale watertrap aan het eind van de Aa aan het Rodetorenplein komen.
  We wilde de oudevischafslag terug op het Rodetorenplein.
  Nu komen er een havenmeesterskantoor en een fietsenbewaardershuisje in blokkendoosstijl of in metaal.
  We wilden de fundamenten van de Jan Baghstoren open leggen, we wilden de beide middeleeuwse panden op de Melkmarkt voor de sloop behoeden, en nog zoveel meer dingen waarmee we Zwolle wat meer onafhankelijk zouden kunnen maken van slechts alleen de koopgootfunctie.
  Maar de gemeenteraad, en ook de partij waartoe mevr Twisterling behoorde hebben er nooit iets van willen weten. de wensen van Projectontwikkelaars waren altijd belangrijker.

 39. We wilde de oudevischafslag terug op het Rodetorenplein.
  Nu komen er een havenmeesterskantoor en een fietsenbewaardershuisje in blokkendoosstijl of in metaal.

  Dat het anders is geworden heeft waarschijnlijk met
  geld
  efficiëntie
  en misschien ook wel smaak (strakker aanzicht) te maken.

  Heb geen tijd me in de rest van je reactie te verdiepen…maar je hebt altijd met meerdere partijen te maken en je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Hoewel ikzelf ook erg voor een zo historisch mogelijke (binnen)stad ben.

  Zou zeggen, al zal het nog zo moeilijk zijn: raak niet gefrustreerd als er weer een plan niet wordt gerealiseerd. Dat is een negatieve energie: misschien kun je er juist motivatie voor de toekomst uit putten?

 40. @Dick, natuurlijk heeft alles een reden, ik kijk alleen naar de uitkomst/optelsom na die 20 jaar dat ik op dit front actief ben geweest.
  Ik ben ook niet gefrustreerd maar noem het maar “minder verwachtingsvol”
  Maar wees gerust, Ik zal niet zoals de engel op de Grote Markt de schouders laten zakken.
  ik zal mij altijd voor een mooi Zwolle blijven inzetten wanneer het gaat om een verantwoorde presentatie van onze historische Hanze signatuur.

 41. Da’s wel een heeeele sterke Observer:

  Maar wees gerust, Ik zal niet zoals de engel op de Grote Markt de schouders laten zakken

  Een engel met moedeloos afgezakte schouders…dat kan dan ook alleen maar in mooi Zwolle.

  Geweldige instelling ook

  ik zal mij altijd voor een mooi Zwolle blijven inzetten wanneer het gaat om een verantwoorde presentatie van onze historische Hanze signatuur.

  Hoop dan ook dat er bij jullie geen mensen rondlopen die wel (nog voorstelbaar ook) gefrustreerd en niet cooperatief zijn.
  Want aan jullie doel mankeert heel weinig! Alles succes.

Reageer