Iedereen blij met verplaatsing waterskibaan

Zwolle – Het is het college in Zwolle gelukt om bij de verdere planuitwerking, op grond van de met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) overeengekomen randvoorwaarden, een alternatief tracé voor de waterskibaan uit te werken. Het definitieve plan moet maandagavond tijdens de raadsvergadering tot een besluit leiden.

trace_waterskibaan_zwolle.jpg 

Beeld: Gemeente Zwolle

Op grond van de randvoorwaarden van de NOB heeft de ondernemer nader onderzocht welke baanvarianten daar zo goed mogelijk op aansluiten. Omdat het tracé van de waterskibaan aan specifieke randvoorwaarden moet voldoen heeft dit na het benodigde onderzoek geleid tot een andere locatie op de Wijthmenerplas van waterskibaan en paviljoen. De gewijzigde opzet van het definitieve ontwerp voor de waterskibaan geeft beduidend meer ruimte aan de duikers dan op grond van de overeengekomen voorwaarden is gevraagd. Ook ligt de waterskibaan ten opzichte van het vorige ontwerp op een grotere afstand van de diverse stranden aan de oostzijde van de plas, waaronder het strand voor de naaktrecreatie.. Het paviljoen is vanwege de samenhang met het startpunt van de waterskibaan verplaats naar locatie 3 volgens de Inpassingsvisie. De opzet van het ontwerp voor het paviljoen is niet gewijzigd.

Net als in het vorige plan ligt er een in hout uitgevoerd terras aan de waterzijde van het paviljoen. Een combinatie van een steiger/ vlonder verbindt het terras met het startpunt van de waterskibaan. De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft inmiddels laten weten zich volledig in het nieuwe plan te kunnen vinden. Ook heeft de ondernemer aangeboden het bestaande onderwaterplatform te verplaatsen. Het nu voorliggende ontwerp leidt niet tot andere conclusies en aanbevelingen ten aanzien van de al eerder uitgevoerde Quickscan Natuur.

Beheerplan

Op basis van de nieuwe locatie van het paviljoen wordt geluidonderzoek uitgevoerd. Wanneer op grond daarvan de maximum geluidsniveaus zijn bepaald wordt het beheerplan met deze informatie naar de omwonenden gestuurd. Aansluitend wordt een moment georganiseerd waarbij de omwonenden nog op het beheerplan kunnen reageren en/of vragen kunnen stellen. Tot slot wordt het beheerplan door het College vastgesteld. Het vastgestelde beheerplan wordt vervolgens ook weer naar de omwonenden gestuurd.

Vervolg

De ondernemer heeft inmiddels de omgevingsvergunning voor het vorige plan ingetrokken en een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd. Het streven is om dit jaar de eerste activiteiten te starten. 

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Dus als je nu in de zomer daar wilt zwemmen, kun je een meter of 200, en dan heb je al een paar ski’s in je nek.

 2. @bdevries, denk je dat er meer mensen >200m baantjes gaan zwemmen dan er mensen gaan waterskiën/wakeboarden? Ik denk dat je in de minderheid bent. Dat betekent overigens niet dat je ongelijk hebt maar men zoekt hier naar een oplossing waarbij de wensen van alle mensen in acht worden genomen.

 3. Wat ik niet begrijp is waarom dat in gemeentelijk water moet. Als ik bijvoorbeeld een forelkwekerij wil beginnen met bijbehorende hengelsportmogelijkheden, dan moet ik daar ook op eigen terrein een vijver voor aanleggen, waarom dan niet voor een waterskibaan? Nu wordt die wythmenerplas gekaapt door een commercieel bedrijf.

 4. Nu wordt die wythmenerplas gekaapt door een commercieel bedrijf.

  Dat valt toch ook wel mee? Een gedeelte van de Wythmenerplas wordt straks gebruikt door een commerciële partij zonder dat het andere gebruikers (of in ieder geval het overgrote deel) van de plas beperkt in hun manier van gebruik.

  Voor de gemeente is het belangrijk dat het de aantrekkelijkheid en mogelijkheden van het gebied vergroot. Daarbij verdient de gemeente eraan omdat de commerciële partij gewoon dient te betalen voor het gebruik van gemeentelijke grond.

 5. Voor alle zeikerds: ga lekker ergens anders zwemmen, zonnen, chillen of wat dan ook. Ellendig volk!

  De ondernemer toont zich bereid mee te denken en werken aan een oplossing zodat recreanten in harmonie gebruik kunnen maken van de plas naast exploitatie van het cable park. Neem voorbeeld aan de ondernemer en denk in oplossingen i.p.v. beren op de weg te zien.

 6. B de vries geeft hier een heel goed aan wat er mis is met dit plan.
  Ga ook lekker op de IJssel waterskiën, op geen enkele andere plas met recreanten is het ?berhaupt toegestaan in Nederland.
  Anders dan op een zandgraverij waar nog geen recreanten zijn.

 7. de waterskibaan zal voor een toeristische impuls in zwolle zorgen, niet alleen de uitbater van de waterskibaan zal hier baat bij hebben. Ik heb in het buitenland soortgelijke banen op recreatieplassen gezien en dit leverde geen enkel probleem op voor zwemmers, hooguit vertier omdat je mensen op hun bek kunt zien gaan.

 8. Geen waterskibaan op recreatieplassen? Wat is het Rutbeek bij Enschede dan? En recreatieplas Aquabest bij Eindhoven? Waterskiën achter een boot is niet toegestaan op die plassen, daarom is de kabelbaan ook uitgevonden.

 9. Ik vraag me toch echt af hoe er een reddingsboot onderdoor zou kunnen.

  Niemand heeft de reddingsbrigade Zwolle hierom gevraagd!

 10. Er kunnen gewoon redingsboten langs, er zal om de 10? Meter een touw langskomen en de baan kan gewoon stilgelegd worden. Daarnaast al jaren gewn reddingsbrigade meer gezien op de wythemerplas

 11. @BdeVries
  Slecht voorbeeld maar ik snap je punt wel. Alleen denk ik dat als jij met een goed commercieel plan komt waarbij de gemeente en het bezoekende publiek ook duidelijk profiteren het wel mogelijk is. Een forelkwekerij is hier niet realiseerbaar want dan moet je blijvende aanpassingen maken aan de fauna en flora.

  @De Cock
  Dat is niet waar, deze kabelbanen vind je over heel Nederland op vergelijkbare plassen.

  @Mark Duijf
  Heb je ?berhaupt zo’n kabelbaan gezien? Daar past echt wel een reddingsboot onderdoor…

 12. @Me
  In emst (Kievitsveld) zie je dat 1 plas is voor het waterskieën, en een andere plas als recreatieplas (zo wordt het ook op de kaart aangegeven). Ik vind het grootste probleem dat die baan nu dwars door het recreatiegebied gaat (waar mogelijk mensen zwemmen).
  Wat betreft die inkomsten van de gemeente Zwolle, heb ik nergens gelezen dat er huur of pacht oid betaald wordt (dat kan natuurlijk mijn fout zijn).

 13. Er gaan zo maar fietsen, longboards, rolschaatsen, inline’s, skateboards, scooters en vele andere zaken zo maar door het stuk park heen waar ik wil wandelen. Dat is pas een probleem!

  /sarcasme

  #jehebttochogen

Reageer