Zwolse Mars tegen Monsanto

Zwolle – Honderden burgers demonstreren in Zwolle tegen de Monsanto-methode en de TTIP tijdens de Zwolse Mars tegen Monsanto/TTIP 2015.

De Zwolse Mars sluit zich aan bij het wereldwijde protest tegen de chemiegigant, met honderdduizenden deelnemers in meer dan 500 steden. Ook in Nederland wordt er gedemonstreerd in meerdere steden. De mars is er opgericht om de Monsanto-methode een halt toe te roepen en dit jaar is de TTIP daar een belangrijk onderdeel van. Koploper Monsanto is een van de invloedrijke lobbyisten in de de Europese regelgeving, de TTIP verstevigt Monsanto’s monopolie-positie in de wereld voedselvoorziening en democratische besluitvorming.

Er wordt gedemonstreerd tegen de wereldwijde schending van mensenrechten, voedselveiligheid en natuurbescherming door chemiegiganten als Monsanto, DOW, Syngenta, DuPoint en BASF en het feit dat het nederlandse en europese beleid onvoldoende bescherming biedt hiertegen. Enkele gevolgen zijn een monopoliepositie in de voedselvoorziening door patenten op zaden en gewassen, schade aan biodiversiteit, genetisch gemodificeerd voedsel i.c.m. pesticiden en economische wurgconstructies in de agrarische sector.

De mars van 2014 had als resultaat dat de Gemeente Raad van Zwolle nu in bespreking is over een gentech-verantwoord beleid. Dit jaar zal de demonstratie mede gericht zijn op de Provincie Overijssel om net als Provincie Friesland en enkele gemeentes zich gentech-vrij te verklaren.

Zaterdag 23 mei 2015 14:00u-16:00u start- en eindlocatie Ter Pelkwijkpark Zwolle. Route en flyers op www.zwolsemarstegenmonsanto.nl  – Zwolse Mars op Facebook en Twitter

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Omdat de kennis omtrent genetisch gemodificeerd voedsel vaak ernstig tekort schiet, heb ik gemerkt door vele gesprekken met anti-Monsanto mensen.

 2. Ik zal er zijn!! Met m’n dochter van twee!! Aangezien zij die troep onbewust binnen krijgt, nu al! Dan nog nieteens gesproken over bovenstaande gruwelijkheden!!! Kom op mensen.. Dit moeten we niet willen!
  En nee, ik ben geen biologische eter en m’n ah moestuintjes mislukken al na 3 dagen.. Maar het is erg.. Het liefst ga ik toch back to the basics qua eten! Maar het etiket biologisch kan men ook al niet meer vertrouwen!!

 3. Het gaat om veel meer dan wat hier genoemd staat.
  Het gaat om individuele vrijheid van landen.
  Na een TTIP overeenkomst leggen bedrijven miljoenen claims op aan landen wanneer die een bepaald verbod instellen.
  B.v. Nederland wil verbod op roken. Dan gaan tabaksfabrikanten een miljoenenclaim opleggen aan de de staat der nederlanden omdat deze bedrijven z.g. schade leiden door deze maatregel vanwege beperking van de vrije handel Hier moeten we niet te licht over denken. TTIP gaat de belastingbetaler geld kosten.

  TTIP is het Paard van Troje waarmee buitenlandse bedrijven allerlei ongezonde, onsmakelijke en ronduit gevaarlijke zaken Europa binnen proberen te smokkelen. De exacte inhoud wordt angstvallig geheim gehouden, maar door uitgelekte documenten weten we dat TTIP door bedrijven kan worden ingezet om ⤽handelsbelemmerende⤝ regels – ter bescherming van de consument en het milieu – af te zwakken, te ondermijnen of zelfs helemaal overboord te kieperen.
  En niet alleen dat. Overheden kunnen door bedrijven zelfs worden aangeklaagd vanwege dergelijke regels: zeer zinnige afspraken die we in normaal taalgebruik veiligheidsregels en gezond verstand zijn gaan noemen.
  Valse retoriek? Drie praktijkvoorbeelden:
  ⤢Dankzij soortgelijke verdragen claimde Philip Morris miljarden van de Uruguayaanse en Australische overheid wegens hun anti-rookbeleid.
  ⤢Vattenfall – hier opererend als Nuon ?? eist 3,7 miljard euro van de Duitse overheid wegens het stoppen met kernenergie.
  ⤢Een Amerikaanse bedrijf eist 191 miljoen euro aan compensatie nadat de regering van Quebec, Canada in 2012 een moratorium op boringen naar schaliegas had ingesteld.

 4. Dat ttip een inherent fout verdrag is omdat er in het verdrag aan onze rechtstaat voorbij word gegaan lijkt me duidelijk. Maarrr, al het voedsel dat wij eten is genetisch gemodificeerd, op natuurlijke wijze of door middel van genetische selectie. Dit zorgt er onder andere voor dat je niet meer dood gaat als je teveel aardappels eet, hulde aan monsanto en alle andere bedrijven die ons voedsel dagelijks proberen te verbeteren.

 5. @jasper.

  Het erge vind ik dat PRO TTIP individuen ook niet weten wat het verdrag precies inhoudt. Maar omdat ze vinden dat de internationale politiek ons al veel heeft gebracht vinden ze het oke. Assumption is the mother of all fuck-ups.

 6. Bericht door rex hunt, op 7 mei 2015 22:15
  Dat ttip een inherent fout verdrag is omdat er in het verdrag aan onze rechtstaat voorbij word gegaan lijkt me duidelijk.

  Mij niet. Er wordt nog druk onderhandeld. Het duurt nog zeker een jaar voor ze er uit zijn, dus je kunt het nu nog geen fout verdrag noemen.

 7. @erwin je kunt als gewoon burger nooit de ins en outs exact kennen. Weet wel dat de EU er op mikt om hun eigen milieustandaarden te handhaven. Dat in combinatie met een verdrag dat het economisch interessant maken om meer te handelen, lijkt mij niet een enorm probleem. Ook al ben ik inherent tegen kapitalisme, we moeten het er voor nu mee doen.

  Los daarvan ben ik vooral tegen de enorm starre houding ten opzichte van gentech.

 8. Het gaat niet om veredeling, het gaat om de gentech a la Monsanto. Degene die dat zei is zelf ook niet helemaal op de hoogte blijkt wel ; ) Het is bedoeld als een signaal, om het debat op gang te houden. Lekker de straat op ipv online protesteren en schelden 😀
  En er zijn zoveel mensen die er wat van vinden en die mee lopen, beetje flauw om iedereen over 1 kam te scheren toch? Het gaat er voor al om het zwijgen te doorbreken, want dat is misschien wel de oorzaak van alle misstanden.

Reageer