Stichting KIDS Zwolle start pilot peutergym

Zwolle – Stichting KIDS uit Zwolle start woensdag 13 mei met een pilot peutergym. Deze gymlessen zijn bedoeld voor kinderen met een ontwikkelingsrisico op bewegings- en/of gezondheidsgebied. De peuters worden door professionals begeleid en daarmee biedt KIDS als eerste in Zwolle een op maat gemaakt programma voor deze doelgroep aan.

Peutergym is bedoeld voor kinderen tussen de twee en vier jaar. Het initiatief wordt ondersteund door een stuurgroep waarin een kinderfysiotherapeut, diëtist en orthopedagoog vertegenwoordigd zijn. De gymlessen worden verzorgd door afgestudeerden van de Calo (de Academie voor Lichamelijke Opvoeding). Al vanaf jonge leeftijd zijn er bewegingsverschillen bij peuters waar te nemen. Waar de ene peuter gemakkelijk en snel leert, gaat het bewegen bij de ander niet vanzelf. Stichting KIDS start juist voor laatstgenoemden het peuterprogramma. De stichting heeft al veel ervaring met het aanbieden van sportlessen aan kinderen met een motorische achterstand en/of fysieke beperking. Zo biedt de stichting onder andere ClubExtra aan, een beweegprogramma voor kinderen met een bewegingsachterstand uit het basisonderwijs en Kidsclub, waarbij de stichting sporten voor kinderen met een fysieke beperking of chronische ziekte mogelijk maakt.

Peutergym is vergelijkbaar met een normale gymles, maar de peuters worden bij KIDS door professionals begeleid. De sportactiviteiten vinden bewust plaats in kleine groepjes zodat de ontwikkeling van kinderen goed kan worden gevolgd. Ook worden er activiteiten op maat aangeboden, zoals bal- en tikspelletjes. Simone Dijkstra, initiatiefnemer van de PeuterClub, geeft aan dat plezier bij hen voorop staat. ‘’Wanneer kinderen bewegen leuk vinden, wordt het doel van de lessen ook eerder bereikt. Daarnaast draagt plezier in bewegen bij aan een gezonde leefstijl’’. 

Vanuit de Peuterclub worden ook regelmatig inspiratiebijeenkomsten voor ouders georganiseerd. Daar kunnen ouders informatie verwachten over bewegen, spelen en een passende leefstijl voor peuters. Er is ruimte om in gesprek te komen en vragen te stellen aan de professionals die de kinderen begeleiden. Op deze manier hoopt KIDS bij te dragen aan meer beweegplezier voor iedereen.

Voor meer info zie www.kidszwolle.nl

Artikel delen: