Basketballers laten kans op finale schieten

Zwolle – Op Moederdag hebben moeders met kinderen tot en met 15 jaar gratis toegang tot het Theater van de Sport, waar SPM Shoeters en Landstede Basketbal beginnen aan hun vierde wedstrijd in de halve finale. Een extra cadeau in de vorm van een overwinning zit er van Zwolse kant niet in. De Bosschenaren overheersen van begin tot eind en winnen verdiend met 73-86.

landstede-shoeters.jpg 

Dat het een lastige wedstrijd kan worden, voelen alle Zwolse supporters vanaf het begin. "Dit voelt niet goed. Ik ben zenuwachtig. Als ik zenuwachtig ben, verliezen we meestal!, meldt een Zwolse moeder. Sam Jones had op een andere wijze al aangekondigd dat de Brabanders belust waren op revanche na de thuisnederlaag van afgelopen donderdag: "Als ik in de kleedkamer kijk, dan zie ik kampioenen. Dat gaan we laten zien." Vooral Brandyn Curry moet in de ogen van Jones een kampioensmedaille hebben gedragen, want hij blinkt uit in Zwolle en eindigt uiteindelijk op 28 punten. SPM Shoeters heeft duidelijk lering getrokken uit de reeks van wedstrijden. Ze beginnen uiterst fel en na scores van Kees Akerboom die fraai binnensnijdt en Stefan Wessels staat het direct 0-4. Die vreugde is echter van korte duur, want onder leiding van strijder J.T. Tiller vecht Landstede Basketbal zich in eerste instantie terug in de wedstrijd. Als de ongelukkig en wat onbehouwen spelende Reggie Johnson een aanvallende fout krijgt na een elleboog in het gezicht van tegenspeler Joe Burton, reageert Johnson zich af met het weggooien van de bal en een scheldkanonnade richting scheidsrechters.

De scheidsrechters laten vandaag lekker spelen, maar er zijn grenzen. Anton Sinterniklaas deelt met zijn kompanen Michel Zegwaard en Arnoud van Bockhove een technische fout uit. De terechte fout wordt verzilverd door Valentijn Lietmeijer en zet de Zwollenaren even aan de goede kant van de score: 7-6. Het wordt zelfs 11-8, maar het mag niet baten. Het is erop-en-erover-tijd aan Bossche zijde. 

De Bosschenaren attaqueren de Zwolse basket met overgave en snijden links en rechts door de verdediging heen. Met name in de eerste helft is het scoringspercentage buitengewoon goed. Met bijna 72% staan de lange Zwolse mannen de ballen alleen maar uit het netje te plukken in plaats van rebounds te pakken. “Tot dusverre overheerste Zwolle de serie. Hun stevige verdediging, snelheid en hun intensiteit heeft voor problemen gezorgd. Vandaag hebben we als team daar een antwoord op gevonden.” Herman van den Belt kan de woorden van Sam Jones alleen maar beamen. “Shoeters speelde vandaag hun beste wedstrijd uit de serie en heeft verdiend gewonnen. We schoten zelf ook niet slecht. Het verschil zit toch vooral in de verdediging. We konden hen niet goed stoppen. Zelf scoren we 73 punten. Daar kun je wedstrijden gewoon mee winnen.” Niet alleen aanvallend kwamen de Bosschenaren beter door, maar toch ook slagen ze erin Landstede Basketbal van scores af te houden. De Brabanders opereren regelmatig in een zoneverdediging waar The Hammers het redelijk lastig mee hebben. Voor de Zwolse scores moet harder gewerkt worden dan voor de Brabantse. 

Na het eerste kwart is het al 19-24 voor de Shoeters die direct doorgaan. Twee vrije worpen en een drietje van Arvin Slagter en de dubbele cijfers staan op het bord. Er volgt zelfs een 0-12 run voordat Leon Williams de ban breekt. Onder het oog van bondscoach Toon van Helfteren kan de Zwolse guard wel tegenspel geven. Na de 21-36 van Williams poogt Landstede Basketbal aan te klampen en perst er een 9-1 tegenrun uit. Onder leiding van Brandyn Curry en de 3-op-3 scorende Marcel Aarts nemen de Brabanders gedecideerd afstand en gaan met een geruststellende 35-46 voorsprong richting thee en kleedkamer.

Wat The Hammers ook proberen na de pauze, er volgt direct een Brabants antwoord. Frommelt Burton er onder het bord een score in na een spaarzame aanvallende rebound, dan slaat Stefan Wessels toe onder de borden aan Zwolse zijde. Schiet J.T. Tiller een driepunter, dan antwoordt Brandyn Curry, verzilvert Tyson Hinz twee vrijeworpen, dan laat ook Ralf de Pagter deze kansen niet onbenut. Aan het einde van het kwart moet SPM Shoeters even de Zwolse dadendrang aan zich voorbij laten gaan. Via een bommetje van Leon Williams en een viertal vrijeworpen komen de Zwollenaren zelfs terug tot 58-62 aan het eind van kwart drie.

Terwijl de Zwolse trommelaars nog even extra roffelen en het aanmoedigend geluid aanzwelt, is de mogelijkheid terug te keren in de wedstrijd binnen een minuut verdwenen. Als het eropaan komt, staat Arvin Slagter altijd zijn mannetje en een puntgave driepunter is het bewijs. Een wat ongelukkige balinname van Leon Williams leidt tot een steal en een dunk van Chris Denson en de Zwolse hoofden beginnen meer vloer dan lucht te zien. Het verschil is gemaakt en een zoveelste keer terugkomen in de wedstrijd zit er niet meer in. Landstede Basketbal heeft van begin tot eind achter de feiten en de Shoeters aangelopen en dient te berusten in een thuisnederlaag waardoor de stand weer in evenwicht komt. De 1100 toeschouwers accepteren grootmoedig de nederlaag. “Van de week waren wij beter in de Maaspoort en vandaag waren zij gewoon beter hier. Het is niet anders.”

Grant Gibbs slaat na afloop zijn armen om de Zwolse moeder heen. “Sorry, dat we je geen moederdagscadeau kunnen aanbieden. Dinsdag moeten we dan maar winnen.” Om acht uur begint in den Bosch de vijfde wedstrijd uit de serie. Wie niet mee kan, kan via de livestream van SPM Shoeters de wedstrijd volgen. Donderdag volgt op Hemelvaartsdag de zesde wedstrijd in Zwolle. Die begint om 14.00 uur. Dan is er altijd de mogelijkheid The Hammers naar de overwinning te schreeuwen.

PUNTEN: 

Leon Williams 19; J.T. Tiller 17; Joe Burton 14; Tyson Hinz 10; Kenrick Zondervan 5; Valentijn Lietmeijer en Ewoud Kloos 4.

 

 

Tekst: Remco van Vliet

www.topsportteamszwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Op Moederdag hebben moeders met kinderen tot en met 15 jaar gratis toegang tot het Theater van de Sport

    Zo mochten de Moeders van de spelers, ook gratis natuurlijk, bij AJAX in De ArenA …mee het veld op. :D:D:D


    ⚠️ Meld

  2. Zonde dit. 3 – 1 voorkomen is wel wat anders dan op 2 – 2 staan. Hopelijk winnen ze de komende uitwedstrijd en maken ze het thuis af. Go Zwolle!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.