Riethorst actief met bewegingsapparaten

Zwolle – De dertig bewoners van zorglocatie de Riethorst, onderdeel van de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, kunnen voortaan meer bewegen dankzij de aanschaf van een hometrainer en een buitenfiets. “Het is mijn doel om, heel laagdrempelig, mensen met dementie extra beweging aan te bieden”, vertelt fysiotherapeut Jan Buning.

0515_eva8836_gasthuizen_1.jpg

Foto: Eva Posthuma 

Het voornemen voor het aanschaffen van de apparaten komt voort uit de samenwerking tussen de fysiotherapeut, coördinator welzijn Ingrid Veltman en medewerkers vanuit de zorg. Zorglocatie de Riethorst bevindt zich bij woonzorgcentrum Rivierenhof in de wijk Aa-landen. Het is een afgesloten afdeling met een eigen binnentuin waarin de buitenfiets is geplaatst. Buning: “Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat veel bewegen heel goed is voor ouderen met een psychogeriatrische aandoening (dementie). Ook is onze ervaring dat als men niet beweegt, de conditie achteruit gaat, de mensen geestelijk slechter worden en ze veel meer vaardigheden gaan verliezen, zelfs het lopen. Niet zo verwonderlijk dus, dat ook de inspectie dit een belangrijk onderwerp vindt.”

Dankzij bewegen verbetert volgens Buning de conditie van de cliënt en wordt het geheugen gestimuleerd. “In feite geldt ook voor deze mensen dat een half uur intensief bewegen per dag de norm is. Door nu het bewegen met deze apparaten laagdrempelig aan te bieden, kunnen ook familie, vrienden of stagiairs gemakkelijk met de bewoners aan de slag. Het is belangrijk dat zij meer dan alleen therapeutisch bewegen.”

Hulp

Plannen voor de apparaten zijn er, maar dan de aanschaf. Buning: “Er is helaas erg weinig budget voor dit soort extra dingen, terwijl ze niet goedkoop zijn. De buitenfiets moet in weer en wind buiten staan en is daardoor erg duur in aanschaf. We hebben in dit soort situaties de hulp nodig van vrienden en vrijwilligers. In dit geval hebben we ook aangeklopt bij De Gasthuizen die ons 2.854,39 euro toekende.” 

De hometrainer en de buitenfiets zijn inmiddels al volop in gebruik. Samen met een stagiair is, met een adventure camera, een film gemaakt langs alle bekende plekken in Zwolle. Die film wordt op een groot beeldscherm voor het bewegingsapparaat vertoond. “Sommige cliënten herkennen dan verschillende punten”, zegt Buning. “Ze fleuren er vaak helemaal van op.” 

Zorglocatie de Riethorst kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen: