KFC èn Burger King in Zwolle Noord

Zwolle – Weblog Zwolle maakt er al sinds 2013 melding van dat fastfoodrestaurant KFC naar Zwolle komt. Dat gaat nu echt gebeuren. KFC is niet de enige keten die zich in Zwolle wil gaan vestigen. Naast de Amerikaanse kipketen vestigt zich de Burger King, Subway en een horecapaviljoen in een zogenaamd foodcourt op de locatie waar nu restaurant De Vrolijkheid is. Begin 2017 moeten de eerste Chicken wings en King burgers in Zwolle te koop zijn.

foodcourt_zwolle.jpg 

Enkele tientallen geïnteresseerden kwamen woensdag op de informatieavond van projectontwikkelaar Reggestede Invest af. Op deze avond bleek dat de snelle horeca zich niet zonder slag of stoot in Zwolle kan vestigen. Sommigen vinden het bezwaarlijk dat er, naast de Zwolse Sportboulevard, een rijtje commerciële calorieknallers komen. Dat vinden ze niet met elkaar rijmen. Een ander argument tegen de actuele plannen is, dat er een 40 meter hoge attentiemast langs de A28 moet komen. Met name omwonenden uit Zwolle Noord en de Brinkhoek zijn hier fel op tegen, en zullen een gang naar de Raad van State niet schuwen als de reclamemast komt.

Artikel delen:
Reacties 74
 1. Ik denk dat het wel heel erg druk gaat worden op die food court, en het zal de MC wel zeer gaan doen waarschijnlijk.
  Die mast valt vast wel mee, de foodCourt zelf valt waarschijnlijk meer op

 2. @ribo, Zwolle is een (hoofd)stad en geen dorp. Wil je bedrijven aantrekken dan zul je ruimte moeten maken voor dit soort zaken.

  Als de mast nou midden in een weiland stond dan kan ik het nog begrijpen maar hij staat naast tussen een snelweg en een industrieterrein in dus wat verwacht je qua horizon ?berhaupt te zien?

  Vind de onderste borden op de mast wel een beetje dubbelop.

 3. @R0bot: je bent duidelijk al zo geconditioneerd dat het je niet eens meer opvalt hoe zichtvervuilend die masten zijn. Maar dat geldt dus niet voor iedereen.

 4. Uiteindelijk zal, net als bij de grote steden, de A28 omringd worden door hoge kleurrijke reclamemasten, het is niet anders zolang de VVD hier de lakens uitdeelt.

 5. Ooit trouwens wel eens bij KFC gegeten en dat was eens en nooit meer: ongelooflijk hoe smerig dat was. Ik wilde me na het eten letterlijk wassen zo vies voelde ik me. Qua fastfood is het wel zo’n beetje het slechtste van het slechtste. Burger King en Subway zijn nog wel acceptabel.

 6. @Ribo, ik zie de mast liever niet dan wel maar ben wel zo realistisch dat we niet meer in 1960 leven toen commercie nog geen hoogtij vierde. Persoonlijk stoor ik me niet aan de attentiemasten zolang de plaatsing logisch is maar dat heb ik bijvoorbeeld ook bij windturbines.

  Kan me goed voorstellen dat de genoemde bedrijven bepaalde eisen hebben net als een IKEA voor bijvoorbeeld een attentiemast. Dan kun je zeggen flikker maar op maar ik denk dat die nieuwe banen toch wel welkom zijn.

 7. Tja ,

  Wat moeten we Hierrr nog weer aan toevoegen?:
  Dit stond er al Hier Boven: Bedankt Ribo, Arnoud, en anderen
  Tja en Wat zegt een naam “Robot” in deze met de Nadruk op BOT denk ik!:
  Ribo:
  Ooit trouwens wel eens bij KFC gegeten en dat was eens en nooit meer: ongelooflijk hoe smerig dat was. Ik wilde me na het eten letterlijk wassen zo vies voelde ik me. Qua fastfood is het wel zo’n beetje het slechtste van het Slechtste!

  *** Maar JA Zwolle Wil er BIJ horen toch>?
  Met Prestige Objecten, etc, etc, Vul maar in!
  Waar is Swollwacht of Vrienden van de Stad eigenlijk gebleven>?
  Maar Goed jonges Ga maar door Horizon Vervuiling, HerrieVervuiling,
  Moraal-Vervuiling.. Ga maar ff door met Kankerverwekkende bedrijven en bijbehorende $$$ Geesten… (USA-Maffia)
  Na ons de Zondvloed toch?

 8. Wat een onzin dat een foodcourt (zeg maat vet-court) erbij hoort, inclusief een megamast. En als je dan toch een mast plaatst: laat die dan de weg wijzen naar de meer dan goede zwolse horeca. Besteed je geld liever bij Paradiso, kolkman of Norp (Librije mag ook of Poppe of Uno enz enz). Beter voor je gezondheid, beurs en onze eigen (zwolse) economie.
  Zo profileer je je als stad ook nog eens. En da’s economisch gezien ook goed.

 9. @Arianne

  Een mast die overlast geeft hahaha.

  Als je dat al overlast vind, succes met je verdere leven dan. Jij zal wel erg vaak overlast ondervinden.

 10. 30 mensen zijn naar de bijeenkomst geweest, ja slechts 30 Daar maakte een deel zich zorgen over die mast. Zij gaan naar de rechter desnoods is hun recht. Laat het in de rechtszaal uitgevochten worden ipv hier op het log.

 11. @Zwolse Hans, beetje appels met peren vergelijken nietwaar?

  Denk dat deze fastfoodcourt zich op een totaal ander publiek richt dan de bezoeker van de horeca welke jij benoemt. Mensen die voor minder geld snel wat willen eten maar ook bijvoorbeeld op doortocht zijn op de A28.

  Maar bedankt voor de Uno tip! Binnenkort eens kijken of het wat is. 🙂

 12. Als het goed is dienen nieuwe foodcourts op minimaal 100 meter van de snelweg gebouwd te worden i.v.m. de veiligheid.
  Dat is op deze locatie niet het geval.
  Het ligt blijkbaar te dicht bij de snelweg.

 13. @D erk:
  Het is dat ik niet in de gelegenheid was, maar anders was ik gisteren ook bij die bijeenkomst geweest. Wist te laat dat het was. Zal voor meer mensen gelden.

  @Kees:
  Ik geef Arianne gelijk. Die McDonald’s-mast geeft lichtoverlast en uitzichtvervuiling voor een deel van de Aa-landen (en mogelijk ook Dieze). Het nieuwe foodcourt zal dit alleen nog maar verergeren.

 14. als je er niet bij was, dan geef je er ook niet zo veel om.
  uitzichtvervuiling, en dan moet er zeker eerst een zak met geld aan te pas komen om dat leed te verzachten…

 15. Hahaha, ik heb me toch kostelijk vermaakt met de reacties hierboven. Mensen kunnen voor zich bepalen of ze er heen gaan of niet? Ik mis alleen nog een Bijenkorf in Zwolle, dat zou helemaal top zijn.

 16. Zwolle zal dan ook uitgroeien, denk zo over 5jaar tot een van de steden met veel dikkkkkke mensen…… veel vet naar binnen werken lekkkkkkker!!

 17. Uitzichtvervuiling? Wat doen de mensen die zeuren over een mast dan nog in een stad? Ga lekker op een weiland wonen of in een dorp als je al kan zeuren om een mast.

  Wat kinderachtig zeg.

 18. Beste klokkeluider en Zwolse Hans:

  Wie zijn jullie in vredesnaam om te bepalen wat anderen wel en niet mogen eten? Dat jullie het blijkbaar onzin vinden dat deze bedrijven naar Zwolle komen betekend niet dat de rest van Zwolle er ook zo over denkt!
  Laat mensen gewoon lekker fastfood eten als ze dat graag willen. Denk dat de meesten oud en wijs genoeg zijn om daar zelf een beslissing over te maken. Als je graag mensen wil vertellen wat ze wel en niet mogen doen, ga dan lekker bij de politie werken.

  En voor de zeikerd die blijkbaar overlast heeft van een reclamezuil ( hoe verzin je het )

  Waar heb je het in godsnaam over? Heeft de paal soms altijd te hard zijn muziek aan? Spelen zijn kinderen in jouw tuin op zondagochtend? Scheurt hij met 70km door je straat heen?
  Doe eens normaal zeg en stel je aub niet zo aan.

  Waarom willen teveel mensen te vooruitgang van Zwolle toch tegenhouden? Moeten we volgens jullie terug naar de ruilhandel!?
  Er is altijd wel weer wat te zeuren, maar wees blij dat deze bedrijven hier willen komen en voor werkgelegenheid zorgen. In de tijd dat steeds meer geautomatiseerd word werk steeds zeldzamer namelijk.
  Ga je daar eens druk over maken ipv zeuren over bedrijven die in ieder geval nog iets toevoegen aan de gemeenschap.
  Ga zeuren op het kabinet omdat geld verdwijnt naar de verkeerde dingen en waar de werkende burger dan weer mag opdraaien en dergelijke.

  Maar zeuren over paal? Over werkgelegenheid? Over wat eten?
  Doe eens normaal mensen. Dat gaat werkelijk nergens over.

 19. Alle mensen die lopen te zeuren over alles zullen wel christenen zijn . Die houden van de kerk en niet van reclame .
  Hmm eens even kijken hoeveel mensen hier daadwerkelijk naar de kerk gaan ????

  Er komen nog veel meer bedrijven naar zwolle toe wat goed is voor de werkeloosheid. zodat iedereen aan het werk kan .

  Ohw maar dat boeit de klagers niet die zitten liever thuis . Want als ze echt van de kerk waren dan klaagde ze niet zo .

  Ik hoop dat ze een groot bord neer zetten met ledverlichting erin en dat 24 uur per dag laat branden en knipperen .

 20. Hmm vooruitgang is goed, maar ben het ook met Hans eens dat het ten koste kan gaan van de lokale ondernemers en als die verdwijnen zou dat wel zonde zijn. Aan de andere kant heeft de Zwolse horeca vanuit het verleden het zelf wel verprutst door hun monopolie houding waardoor nieuwe clubs en evenementen etc niet of slecht van de grond kwamen.
  Toen was de horeca van Zwolle ook niet zo happig op nieuwkomers en stelt de horeca van nu in Zwolle ook weinig voor voor een hoofdstad.
  Mensen blijven weg omdat er te weinig te doen is of niet aantrekkelijk genoeg.

 21. Gelukkig zetten we ons met de festivals wel weer op de kaart maar daar verdienen er maar een paar hun centen aan en niet de binnenstad…

 22. Prima ontwikkeling voor de stad! Elke serieuze stad of uit de klauwen gegroeid dorp heeft een KFC en een Burgerking. Dat die hypocriete McDonalds jarenlang exclusiviteit is beloofd is gelukkig voorbij! Welkom KFC en Burgerking!

 23. 1stejohn: hoe naïef is het om te denken dat een burgerking of KFC Ten koste gaat van locale ondernemers? Het zijn veredelde snackbars. Geen hoogstaande restaurants.
  Het zijn gewoon excuses die gebruikt worden om te proberen dit soort dingen tegen te houden.
  Als ik wil uiteten ga ik wel naar een restaurant, niet naar een fastfood gebeuren. Het probleem is alleen dat ik kinderen heb. Die zitten niet te wachten om 1.5 uur ergens stil te zitten om te eten. En de mensen daar omheen zitten niet te wachten op het gejengel. De meeste kinderen zijn dol op patat en dat soort dingen, die maak je meestal behoorlijk blij met een bezoek aan een McDonald’s.

 24. We gaan de 40 meter hoge reclamemast achter op het pleintje bij Dikke Zucht zetten. De persoon is immers supertolerant, zal niet uit zijn slaap worden gehouden door de bak licht in zijn slaapkamer en geeft niets om het uitzicht vanuit zijn woning.

 25. tjonge jonge wat een zielige reacties hier zeg, doe eens wat met je leven ipv druk maken over een paar eetgelegenheden en een mast die je waarschijnlijk vanaf de AA-landen niet eens kunt zien en alleen vanuit huizen die er vlak bij staan (een straat erachter en woonhuizen blokkeren het uitzicht). Wat een gedoe om niks! Overlast? M’n neus…. je irriteren omdat je de top van een mast ziet als je in de buurt van afslag Zwolle-noord komt noem ik absoluut geen overlast. En lekker narrowminded om te denken dat iedereen dikker wordt van deze zaken en dat er voornamelijk dikkers gaan eten…. wat een simpele zielen hier zeg….. Laat maar lekker komen zeg ik! Grote Wehkamp, Ikea, Primark, straks meer keuze in fastfood, nieuw hotel/motel bij de snelweg, grote kantoortorens, Zwolle wordt kwa bouw en bedrijven een echte stad nu. Jammer dat er zoveel inwoners zijn met een dorpsmentaliteit…..

 26. hahaha, er zijn zat lokale snackbars die hier last van hebben. Jan oud, daisy snack Niro of van der kolk. Of ben je het daar ook niet mee eens? Over naïef gesproken…

 27. Mariane, wat denk je ervan als we jou is even lekker laten verhuizen naar Lemmer of Emmeloord? Lekker nog het dorpse en wijds uitzicht over de weilanden. Get a life.

 28. lokale snackbars hebben er echt geen last van hoor, niet iedereen stapt in de auto om in zwolle-noord te gaan eten. Daisy snack gaat trouwens weg, dit is al een tijd bekend, ver van voor de kfc plannen er kwamen… Wie een snelle snack wil gaat wel naar zijn lokale snackbar, die gaan echt geen klandizie verliezer… over naïef gesproken!

 29. Wat ik me wel afvraag is of KFC het als eis heeft gesteld dat er een 40 meter hoge reclamemast moet komen. En wil KFC niet komen als die reclamemast er niet komt.
  Een alternatief zou ook kunnen zijn om bij de afritten van de A28 een verwijzing te plaatsen dat er een KFC op korte afstand zit.
  Of mag dat niet weer van de ANWB ofzo.

  Verder moet ik bekennen dat ik nog nooit bij een KFC ben geweest dus wellicht dat ik het eens ga proberen als die er is.

 30. Hey Freddie dikke zucht hier gaat wel naar de ketens toe en met hem veel meer gezinnen die hun kroost los willen laten tijdens het eten. Misschien moet je die lichtmast even voor je kop weghalen.hahaha, en dan nog beweren dat de lokale snackbars hier geen last ban hebben. Onder welke steen leef jij?

 31. De ‘lokale snackbars’ zullen er in het begin misschien wat last van hebben omdat het dan allemaal nieuw is, maar wanneer de nieuwigheid ervan af is, dan denk ik niet dat andere snackbars er veel last van zullen ondervinden. Die plek, zo dicht aan de A28, zal denk ik vooral ook z’n aantrekkingskracht hebben op de gebruikers van de snelweg.

  En als je al gaat klagen over een mast van 40 meter die je misschien ziet als alle bladeren van de bomen zijn en als je op het dak van je huis staat, alsjeblieft zeg, verkas dan a.u.b. naar een leuk dorp.

 32. Als blijkt dat de gemeente dit foodcourt een bepaalde voorkeursbehandeling geeft dan kunnen ze van mij ook zienswijze of bezwaar verwachten tegen een eventuele vergunningsaanvraag c.q. vergunningverlening. In een tijd waarin overgewicht een steeds groter probleem is (vooral bij kinderen) moet je, als gemeente, dit soort initiatieven niet ook nog eens gaan aanmoedigen. Tegenhouden kan niet, maar je kunt het ze wel heel moeilijk maken.

 33. 1stejohn , ik kijk verder dan mijn neus lang is, en ben niet de enige… misschien ff goed nadenken voortaan? Ik zit óp de steen, jij eronder…

 34. @D erk
  Ok bedankt, heb het net even gelezen.
  Ik vind het wel een beetje raar dat KFC het zo dwingend stelt, geen mast geen KFC.
  Als ik in de gemeenteraad zat zou ik zeggen: dan maar geen KFC, er zit ook al een McDonalds.

 35. Freddie ga lekker op een druk kruispunt zitten. Je voegt niks toe.

  Ontopic:
  @veldwachter, ik kan mij herinneren dat de Mac die mast ook vanaf het begin al wilde en hier lange tijd op heeft moeten wachten.
  Schijnt nog al behoorlijk wat omzet te schelen.

 36. @1stejohn
  Ja snap ik, maar het lijkt ook alsof KFC hiermee wil zeggen dat het een gunst is als KFC zich in Zwolle zou gaan vestigen.
  (En dat zie ik niet zo direct).

 37. @1stejohn, de lokale bedrijven profiteren wel mee van de festivals.

  Denk aan verkeersregeling, installatiebedrijven, schoonmaakbedrijven. Daarnaast is er een afterparty georganiseerd in de Hedon en zie ik een groot aantal bezoekers nog doorstromen naar de stad.

 38. Met het toestaan van de Mac Donalds mast bij De Pelikaan is een precedent geschapen. Horbach krijgt bij het Zwartewater ook zo’n mast. Nu kan de gemeente Zwolle andere partijen niet meer weigeren, en zal over 5 jaar een bos van reclamezuilen langs de A28 ‘schitteren’.

 39. Ben ik met je eens Robot, maar ik denk dat we te weinig te bieden hebben in de horeca en dat jonge feestgangers liever hun geld bewaren voor een festival dan voor een avondje stappen in zwolle.
  Verder voor de 30+ vind ik het passende aanbod ook weinig, maar misschien ligt het wel aan het publiek en de zwolse cultuur wie weet?
  In het zuiden zijn de kroegen stampvol omdat men daar meer bourgondisch leeft naar mijn idee:)

 40. en jij noemt dit toevoegen aan de discussie 1stejohn? Zielig hoor… (wachten op de volgende verwensing van deze poster die geen kritiek kan hebben…)

 41. @ribo geweldig, eerst jarenlang aluhoedjes hier die beweren dat de gemeente de BK en KFC tegenwerkt (ongefundeerd uiteraad), en nu zou de gemeente, onder tafel uiteraard, samen werken met de KFC. Wat prachtig 😀

 42. Marianne : waarom zou je in vredesnaam dat ding bij op plein willen plaatsen? Denk niet dat dat gaat helpen. Maar als die 40 meter hoog is zal je er beneden echt niet veel van merken. Ze verlichten namelijk de reclame op de mast. De mast zelf is voor niemand boeiend om te zien. En als je zoveel om uitzicht geeft, ga dan niet in een stad wonen. Daar komen nou eenmaal hoge gebouwen.

  1ste John: waar baseer jij het op dat ze er last van zullen hebben? Is in iedere andere stad waar een burger king of KFC zit, geen snackbar meer te vinden? Gaan ze allemaal failliet daar? Ben je trouwens ook voor een verbod op de frituurpan omdat die ook er voor zorgt dat snackbars failliet gaan?

  jij zult zeker ook geen auto rijden, omdat die er voor zorgen dat het ov minder omzet draait. Je hebt waarschijnlijk ook geen wasmachine of droger omdat het voor stomerijen niet goed is. Wat te denken van wasserettes die er vroeger misschien waren?
  Jij gaat zeker iedere avond uiteten omdat je natuurlijk geen gasstel wil, want dat is niet goed voor de lokale horeca. Thuis je biertje drinken? Doe je vast ook nooit. Is ook niet goed voor de horeca.

  Maar in jouw geval zal dit natuurlijk anders zijn, en komt je ware aard dan wel vanzelf naar boven aangezien je vooruitgang dan niet erg vindt. Zolang het maar in jouw straatje past

 43. Kan iemand mij uitleggen wat zichtvervuiling is? en hoe dat er dan uitziet. Ik vind (lees persoonlijke smaak) heel stadshagen Zwolle-zuid, Aalanden en Holtebroek zicht vervuiling. Allen hebben wel hun eigen karakter en dat is wat samenkomt in een stad.

  Begrijp ook niet zo goed zolang de VVD aan de macht is? want die zijn voor zichtvervuiling???

  Er zijn verhalen bekent dat mensen toen de peperbus gebouwd werd hem foei lelijk vonden en hem zelfs 2 keer in brand gestoken hebben.

  Parijs heeft de Eiffeltoren uitgekotst toen die er net stond.

  Het is allemaal maar tijdelijk. nu hebben we reclamemasten en over 20 jaar moeten ze allemaal tegen de vlakte en over 80 jaar hebben we 3d masten met reclame die alleen op interesse gaan en die je alleen door je vooruit van de auto ziet. en als je er langsloopt niet tenzij je je speciale lenzen in hebt.

  wat ik dus bedoel. doe niet zo moeilijk.

 44. Haha dikke, wat brabbel jij nou allemaal? Moest je lang over nadenken of niet? Misschien kan je eens een burgertje met Freddie pakken als die er nog is.

 45. Jullie vreten je maar dik met die viezigheid.
  Een keer bij de mac geweest en na één hap de zooi in de vuilnisbak gekieperd.
  Wat een vieze vette smerige hap.
  Ik hoorde dat KFC nog smeriger moet zijn.

  Bha dat er mensen zijn die die rotzooi vreten.

 46. Uitzichtvervuiling? Wat doen de mensen die zeuren over een mast dan nog in een stad? Ga lekker op een weiland wonen of in een dorp als je al kan zeuren om een mast.

  Tja en dan ga je buiten de stad in een weiland wonen en word je opgezadeld met acht windmolens.
  >:(

 47. Meer dan 60% van de Amerikaanse bevolking kampt met ernstig overgewicht.
  Maar dat terzijde.
  Met allerlei rechtszaken en een gang naar de Raad van State zijn we zo weer 3 a 4 jaar verder.
  Een belangrijke vraag in deze is: wie heeft de grond en opstallen op dit moment in eigendom?

 48. 1stejohn: wat is er? Kan je het niet winnen?
  Ik hoefde er niet lang over na te denken hoor. Had meer te doen vandaag. Maar geef eens antwoord dan. Daar ben je toch goed in?

 49. Gaaap, vermoeiend hoor dikke…
  Ik ben morgenmiddag op die nieuwe locatie te vinden.
  Anders kom je daar heen en discusseren we daar wel even verder en laten we dit weblog verder met rust.

 50. Wat een heerlijke reacties hier… De gemoederen lopen weer hoog op.

  Fijn dat de Burger King weer terugkomt in Zwolle (want lekkerdere burgers dan de McD) en fijn dat de KFC er ook komt (want chicken wings buckets).
  Voor de frietjes en de ‘gewone’ vette hap, zal ik toch wel naar snackbar Alberto in de Vechtstraat blijven gaan (want beste frietjes van Zwolle) en ik denk niet dat ik, door de komst van BK en KFC vaker van fastfood zal gaan genieten. Anderen misschien wel.

  En die mast, tja… is zo’n ding verplicht voor zo’n fastfoodgebeuren?

 51. Ik ga als ik naar een snackbar ga meestal naar Moby Dick in de thomas a kempisstraat.
  Ja waarom die hoge masten lijken onlosmakelijk met vetluiken verbonden te zijn, in de tijd voor de vestiging van McDonalds ging het hier ook eerst jarenlang over. Blijf het vreemd vinden.

 52. @ribo omdat het blijkbaar niet uitmaakt wat de gemeente (niet) doet, er is altijd wel iemand die weer iets nieuws verzint.

 53. Wat is vermoeiend? Kan je het gewoon antwoorden?
  Ik heb morgen wel vetere dingen te doen dan in discussie te gaan daar. Dus mij zul je er niet aantreffen. En als je hier geen discussie wil voeren moet je hem ook niet aan gaan.

Reageer