Landstede Basketbal mist op haar na finale

Zwolle – In een zinderende pot basketbal is het Landstede Basketbal zondagavond niet gelukt de finale te bereiken. Dat scheelde slechts 0.1 seconde. In de buzzer schiet Brandyn Curry SPM Shoeters naast Landstede Basketbal. In de verlenging komen de Zwollenaren mankracht en kracht tekort. De Bosschenaren winnen met 87-77 het beslissende zevende duel.

In een goed gevulde, maar bepaald niet uitverkochte Maaspoort gieren de zenuwen de toeschouwers door de keel. Beide partijen vinden hun argumenten om hun overwinning te verklaren lang voordat de sprongbal is geweest. Vooraf is al gesteld dat het team dat de hoogste intensiteit aan de dag kan leggen de meeste aanspraak zal maken op de overwinning. Iedereen in de Maaspoort vermoedt dat het begin beslissend zal zijn. Dat blijkt geen juiste prognose.

Brandyn Curry heeft zijn zinnen op de wedstrijd gezet en opent met een twee- en twee driepunters. Landstede Basketbal reageert echter onmiddellijk: Joe Burton schiet over Reggie Johnson heen en Tyson Hinz pakt ook een bommetje. Met twee vrijeworpen van Leon Williams is het 8-7. Weer Brandyn Curry scoort met een lay up en bonus. De driepunter van Leon Williams zorgt voor de eerste Zwolse leiding: 11-12 waarna J.T. Tiller het nog eens dunnetjes overdoet, 11-15. Dat leidt tot een eerste time out van SPM Shoeters. Het lijkt Leon Williams allleen maar te inspireren. Hij beantwoordt Curry’s opening met een twee- en een driepunter voor 11-20. Als Arvin Slagter zijn eerste en tweede bommetje schiet, is de 0-12 run van Landstede Basketbal gecounterd. Met een lay up zet Chris Denson SPM Shoeters bijna naast The Hammers. De driepunter in de slotseconde van J.T. Tiller zorgt voor een 21-25 kwartstand na tien bevlogen minuten.
Twee scores van Stefan Wessels brengen de stand weer in evenwicht. De Zwollenaren krijgen de bal in de openingsfase niet door de ring, zodat Herman van den Belt kiest voor een time out voordat Chris Denson naar de vrijeworplijn loopt om de Bossche voorsprong naar twee punten te tillen. Na vier minuten speeltijd wringt Joe Burton zich vrij voor de eerste punten. Het verschil is inmiddels vijf. Als JT Tiller een alley-oop pass op Grant Gibbs ziet mislukken, is Brandyn Curry er als de kippen bij om met een puntgave driepunter het verschil naar acht te schieten. Herman van den Belt neemt direct zijn tweede time out, want na zes minuten spel hebben de Zwollenaren slechts een enkele keer gescoord.
De wedstrijd wordt stevig. Brandyn Curry krijgt een technische fout, Joe Burton krijgt een hoek onder de borden. SPM Shoeters blijft scoren waar Landstede Basketbal verzaakt. Met een bommetje zet Arvin Slagter 40-28 op het bord. Het is niet zozeer dat SPM Shoeters in dit kwart de wedstrijd wint, maar dat The Hammers hem hier lijken te laten glippen.
Na de 40-30 ruststand scoort Arvin Slagter als eerste. Leon Williams valt over Reggie Johnson heen, Valentijn Lietmeijer valt ook in de verdediging waar Kees Akerboom van profiteert. De Zwollenaren lijken te vallen op twee manieren. Er is een 6-0 run met twee persoonlijke fouten van Tyson Hinz die op vier belandt. Het einde is nabij bij een 46-30 tussenstand. Herman van den Belt neemt een time out. Het werkt: er volgen defensieve stops en J.T. Tiller schiet van ver raak, Burton twee keer en Hulzebos scoren in de bucket. Nu is het aan Sam Jones het ritme te breken. De Zwollenaren komen terug tot 48-37, maar de achterstand is nog even groot. Er breekt een periode van evenwicht aan in de wedstrijd die met de voortschrijdende klok in Bossch voordeel werkt. Rolf de Pagter wrummelt de 61-48 stand op het bord. Er resteren nog tien minuten.
Alleen Joe Burton scoort in dik twee minuten. Kennelijk pakt de spanning de spelers ook. Sam Jones besluit maar tot een heilzame time out. Het is grossieren in missers en turn overs van twee zijden. Langzaam beginnen balletjes weer te vallen. Valentijn Lietmeijer zorgt voor 63-54, Arvin Slagter glijdt uit en Leon Williams scoort. SPM Shoeters blijft missen, maar pakt veel aanvallende rebounds. Het is toch weer Leon Williams die scoort met bonus: 63-59. De zaal wordt een orkaan. Landstede Basketbal is hot en met een driepunter van J.T. Tiller is het verschil nog maar een enkel puntje. SPM Shoeters is last (fouten)last. Vanaf de vrijeworplijn schiet Tiller The Hammers op voorsprong.
Het basketbal is niet best, maar de spanning is fantastisch. Joe Burton gaat te ver. Hij begaat een fout op Marcel Aarts en krijgt in dezelfde actie ook nog eens een opzettelijke fout erbij. Marcel Aarts benut slecht een vrijeworp. Het aanvullende balbezit wordt niet verzilverd, de break door Leon Williams wel: 64-66. Dan krijgt ook Grant Gibbs een onsportieve fout. Ook Wessels benut maar een mogelijkheid. Het schot levert weer niets op en Leon Williams krijgt en neemt na een fout van Arvin Slagter de kans waar om Zwolle met nog 21secondes te spelen op 65-68 te zetten.
In de verdediging volgt een fout op Kees Akerboom met 12 seconde: 67-68. Dan volgt de logische fout op Leon Williams die beide vrijeworpen benut. Het lijkt gespeeld als de driepunter wordt gemist, maar in de buzzer is het alsnog Curry die treft. Verlengen…. 70-70.
Rolf de Pagter scoort als eerste. Als derde Zwollenaar verlaat na Tyson Hinz, Grant Gibbs ook Nikki Hulzebos met vijf fouten het terrein. Met twee vrijeworpen en een driepunter beslist Stefan Wessels de wedstrijd. Leon Williams schiet weliswaar een driepunter, maar vanaf de vrijeworplijn blijft het verschil in stand. Als Tiller scoort, scoort Denson met een lay up. De wedstrijd eindigt op 87-77.
SPM Shoeters ontsnapt op Houdine-wijze aan uitschakeling. De verlenging is een Bossch feestje en een Zwolse tragedie. Het is niet anders. Het feit dat de Landstede- jeugd -18 de titel pakt door een 75-37 overwinning op Waterland is slechts een doekje voor het bloeden. Het seizoen is voorbij.
PUNTEN:
Leon Williams 28; J.T. Tiller 18; Joe Burton 17; Tyson Hinz 5; Nikki Hulzebos 4; Valentijn Lietmeijer 3; Grant Gibbs 2.
Tekst: Remco van Vliet
Artikel delen:
Reactie 1
  1. Balen!!!!! 🙁 Ik heb de live-stream gezien via de site van Den Bosch en met nog 1 seconde te gaan vliegt die 3-punter erin. Wat een kater zeg >:(


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.