Roeiers ZRZV succesvol bij Elfstedenroeimarathon

Zwolle – De Zwolsche Roei en Zeilvereeniging ZRZV was ook dit jaar met een sterke vertegenwoordiging aanwezig bij het 30 jarig jubileum van de Elfstedenroeimarathon. Deze marathon over de Friese wateren van zo’n 208 km wordt elk jaar gehouden op de vrijdag en zaterdag na Hemelvaartsdag wanneer er geen maan is.

Vier ploegen van elk 12 roeiers, of in de buitencategorie met 3 roeiers, strijden dan om het felbegeerde elfstedenkruisje. Een marathon welke dit jaar onder soms barre omstandigheden verroeid werd. De marathon ging van start op vrijdagavond 15 mei om 20:00 uur in de Prinsentuin in Leeuwarden. Eerst naar Bartlehiem en het rondje Dokkum. Dat is omgekeerd aan de schaatsmarathon. Verder gaat het net zo, langs alle Friese "elfsteden" en worden de deelnemers geacht binnen 24 uur deze tocht der tochten te voltooien. Dat is een enorme uitdaging en lukt niet iedereen. Aanvaringen onder (lage) bruggen, hoge golven op het Slotermeer en de Morra, verkeerd navigeren in het donker om maar wat te noemen.

De wedstrijd damesploeg ZSM heeft dit jaar haar eigen baanrecord van 2012 verbeterd met een tijd van 19 uur en 28 minuten. Daarmee hebben ze 3 gestelde doelen weten te verzilveren met een elfstedenkruisje en 2 wisselbekers. Een nieuw baanrecord, ruimschoots eerste in het eigen veld en bij de eerste 10 overall. In een tocht met 93 deelnemende boten zijn ze als 7e overall gefinished. De andere Zwolsche teams eindigen resp. als 33, 57 en 76. Een topprestatie!

Artikel delen: