Politiek café over leegstand in binnenstad

Zwolle – Elke vierde dinsdag van de maand vindt er bij Club Cele een Politiek café plaats. Aanstaande  dinsdag 26 mei is het de beurt aan het actuele onderwerp leegstand in de binnenstad: kansrijke uitdaging?

 

De gemoederen lopen hoog op als het gaat om de verhuizing van de Stadkamer uit de binnenstad. De ‘Bieb in Binnenstad-discussie’ lijkt symbool te staan voor de leegstandproblemen in het Broerenkwartier. Daarom bij Club Cele, een creatief en fris debat over struikelblokken en oplossingen voor winkelleegstand met o.a. de heer Wim Waanders (Waanders In de Broeren). Het Politiek café start om 20.30 uur.

Welke rol spelt de politiek in leegstand en wat kunnen winkeliers bijdragen? Allemaal onderwerpen die tijdens dit debat aan de orde komen. Is het überhaupt wel zo rampzalig of biedt de leegstand ook interessante en innovatieve kansen? Presentator van de avond is Martijn Grimmius (verslaggever ‘De Ochtend’ en presentator ‘Nachtkijkers’ op NPO Radio 1). 

 

Deelnemen aan het Politiek Café? Stuur een e-mail naar redactie@clubcele.nl. Bekijk de volledige programmering van Club Cele op www.clubcele.nl

Artikel delen:
Reacties 44
 1. Deze club loopt elke keer achter de feiten aan. Als er al een uitgebreide discussie is geweest (overlast muziekfestivals) of er bewegingen in stand zijn gebracht gaat Club Cele het nog eens overdoen. Overbodig naar mijn oordeel.


  ⚠️ Meld

 2. Ik vraag me alleen af wat voor zin dat heeft???
  Je praat met elkaar erover maar je knut daar niks tegen doen, en er zullen er nog meer winkels uit de binnenstad verdwijnen, ze moeten hiervoor in Den Haag zijn, maar dat soort gesprekjes zijn gewoon zinloos..


  ⚠️ Meld

 3. @Japser, gelijk heb je eigenlijk…. is al te laaaaaaaaaat…
  Alles gaat naar de klote, winkels,zorg,bouw,en ga zo maar door….
  Spek nekjes verrijken zich en de armen worden nog armer…  ⚠️ Meld

 4. De leegstand heeft volgens mij meerdere oorzaken:
  – Te weinig diversiteit (m.n. Kook-parafernalia en kleding, hier gaan een Zara en een Primark weinig verandering in brengen)
  – Te hoge huur (waardoor kleine, vernieuwende initiatieven minder kans maken, zie vorig punt)
  – Te hoge parkeertarieven (mensen gaan minder vaak of niet, en blijven wellicht minder lang hangen, want de meter tikt door).

  Webwinkels zorgen niet volgens mij niet direct voor leegstand, maar zorgen ervoor dat de markt veranderd. Mensen willen nog steeds de stad in, al is het maar om misschien NET dat ene verjaardagscadeau, broek, boek, spel of IETS tegen te komen, om ergens anders nog even een bak koffie, biertje of broodje te halen.


  ⚠️ Meld

 5. Ja de parkeer tarieven daar hoor ik ze niet over maar geloof me er zijn steeds meer mensen die de stad ontwijken door die asociale hoge parkeer tarieven.En als je even in de Nieuwstraat staat dan komt er gelijk zo’n kneus die nog nooit een slag in zijn leven heeft gewerkt in een apepakkie wegwezen anders krijg je een prent.Dat is nu het vriendelijke beleid in de stad Zwolle.Ik hoop dat er nog veel meer leeg komt te staan.


  ⚠️ Meld

 6. Nou nimf, de leden van Groenlinks tonen in ieder geval betrokkenheid met wat er speelt in de binnenstad. Dat valt te prijzen.


  ⚠️ Meld

 7. @Leonardo één van de redenen om niet naar de randstad te verhuizen. Ik kom zelf ook zo min mogelijk naar het centrum. Ze hebben niks te bieden, ze zijn te duur en je moet nog betaald parkeren ook. Kortom, geen toegevoegde waarde.


  ⚠️ Meld

 8. En als je even in de Nieuwstraat staat dan komt er gelijk zo’n kneus

  En terecht, wel in een dikke auto rijden maar nog te beroerd om 4 euro te betalen voor het parkeren en dan maar naast de Hema in de straat gaan staan met je alarmverlichting aan en draaiende motor de ozon nog een beetje afbreken. Zo’n ritje kost je zeker 10 Euro aan bezinegeld, maar daar hoor je nooit iemand over klagen.
  Ze moeten die hele binnenstad binnen de grachten afsluiten voor recreatieverkeer.


  ⚠️ Meld

 9. Ik verbaas me ook keer op keer over het feit dat steeds maar weer de parkeertarieven worden aangehaald. Ik weet het niet hoor maar ik betaal altijd 0,80 tot 1,60 per uur en dagtarieven van 4,- of 8,-. Losse kaartjes voor de bus heen en weer ben ik al meer dan 4 euro kwijt geloof ik.

  In mijn ogen nu niet echt schikbarende prijzen (parkeren dan, de bus is te schandalig voor woorden)

  Het probleem in Zwolle is in mijn ogen dat de huur voor de panden gewoon te hoog is. En een gebrek aan juist kleine panden. het centrum van Zwolle is totaal niet interessant voor kleine boetiekjes en speciaal zaakjes, simpelweg omdat de panden te groot en te duur zijn. Hierdoor is de diversiteit wel erg karig.

  Ik hoop dat ooit een keer het pand van de V&D en het overdekte gedeelte tegen de vlakte gaat. En dan vervangen voor historisch correcte panden met juist een boel kleine winkelruimtes voor de boetiekjes en speciaal zaakjes. Net als bij ‘de negen straatjes’ in Amsterdam gewoon geen landelijke en internationale concerns toelaten in dat betreffende gebied. Juist daardoor krijg je meer diversiteit en unieke zaakjes waar de mensen speciaal op af komen.

  Het is niet voor niets dat de jaarlijks gekozen ‘leukste winkelstraat van Nederland’ altijd vrij kleine straatjes zijn met een divers aanbod aan unieke winkeltjes.


  ⚠️ Meld

 10. Het is heel simpel, maar op de één of andere manier wil het er maar niet in bij de Zwolse ambtenaartjes.

  1. Maak parkeren gratis, zorg dat mensen meer en langer bij de binnenstad kunnen parkeren. In de winkelcentra van Stadshagen & zuid is parkeren gratis. Ook zijn hier alle grote winkels voorhanden, geen reden dus om naar de stad te gaan.

  2. Stop met het pesten van mensen die met de fiets naar de stad komen. Je gaat eerst de auto’s weren, en dan komen de mensen met hun fiets, die ze neer willen zetten waar ze willen en dan wordt je fiets weggehaald. Dan denken mensen ook; ik ga wel ff lekker niet naar de binnenstad.

  3. Zorg voor minder overlast van groepen (allochtone) jongeren op (voornamelijk) koopavond. Heb meerdere malen meegemaakt dat een grote groep opgeschoten knapen voor de ingang van een winkel stond; intimiderend. Je voelt je onveilig dus gaat op die tijdstippen niet meer naar de stad.

  4. Verruim de winkeltijden. Mensen kopen voornamelijk op internet omdat ze iets snel willen hebben en de aankoopbehoefte willen zsm willen bevredigen. Stel je wil een nieuwe TV; dan kun je op zondag op het web bestellen en dan heb je hem maandag of dinsdag in huis. Als de winkels op zondag open zouden zijn ga je naar een speciaalzaak en heb je hem direct in huis. Zwolle is zo bekrompen om winkels te verbieden om iedere zondag open te zijn. Vergis je niet; de consument wil wel kopen op zondag, en doet dat ook online.

  5. Maak het gezelliger. En dan bedoel ik niet dat armoedige luide draaiorgel dat CityCentrum iedere keer regelt. Is dat werkelijk alles wat ze kunnen verzinnen? Wat een armoe. Zorg eens voor wat diversiteit aan straatmuzikanten.

  6. Verbied straatverkopers & enqeteurs in de grote winkelstraten. Probeer op zaterdag maar eens van begin tot eind Diezerstraat te lopen zonder om de 5 meter aangeschoten te worden voor allerlei onzin. Super iritant.

  Zo. Als men zich hier nou eens sterk voor maakt zal het winkelend publiek de binnenstad van Zwolle eens wat minder links laten liggen. Ik vrees echter dat het al veel te laat eens. De kopers hebben hun weg al gevonden naar andere steden én het internet.  ⚠️ Meld

 11. De winkels verplaatsen zich gewoon naar een goedkoper gebied buiten het centrum. Ik zie niet in wat het probleem hiermee is.


  ⚠️ Meld

 12. Parkeren gratis betekend alle parkeerplaatsen vol met langparkeerders, dus dat je helemaal niet meer kan parkeren.

  En die hangjongeren zijn niet het probleem, jouw angst is het probleem
  .


  ⚠️ Meld

 13. Ga je lekker in de randstad wonen Leonardo ik heb daar niks te zoeken.
  Ben je jaloers Mike dat ik een dikke auto heb.Jij rijdt zeker samen op de snorfiets de stad in.


  ⚠️ Meld

 14. Allemaal goede ideeën om het centrum aantrekkelijker te maken…maar ik denk dat ‘winkelen’ als begrip veranderd is voor de generaties die handig zijn met een computer. Zij doen nu aankopen wanneer ze daadwerkelijk nodig zijn (ad hoc min of meer) en/óf gunstig geprijsd zijn (en daar komt internet al gauw om de hoek kijken) in plaats van dat men een dag erop uit trekt om allerlei aankopen tegelijkertijd te doen (‘dagje shoppen’). Al die Zwolse dertien-in-een-dozijn-winkels trekken de aandacht gewoonweg niet van een (potentiële) koper (net als de Ikea, de Zara en Primark dat ook niet zullen doen!). Zonder aanbod van “goede” winkels…


  ⚠️ Meld

 15. Gisteren heerlijk gegeten bij lunchroom t’Trappetje, in Kampen,
  wat een gezellige binnenstad met leuke apparte winkeltjes.
  Hier kom ik zeker nog een keer terug.
  En de binnenstad van Zwolle, teveel telefoonwinkeltjes, en dan het prachtig gebouw waar de ” de Bieb ” in zit.. Deze moet toch gewoon in de Diezerstraat blijven.
  Nog een ding waar niks van afstraalt, het afgrijselijke beton, waar de Xenos en C&A gevestigd zijn. Het is zeker geen gezellige route naar de Diezerstraat.

  Simpel , wat ben ik blij dat ik net buiten de doelgroep val, komt vast door mn grijze muts. ?????  ⚠️ Meld

 16. De pop up concepten die nu overal opduiken zijn de leukste!
  Als alle eigenaars van leegstaande panden die ruimtes nu eens tegen anti leegstandprijzen gunnen aan startende creatieve ondernemers met ambachtelijke eerlijke producten, dan is alle leegstand volgende maand opgelost. En die ondernemers komen op de fiets naar hun werk, niks geen hoge parkeerkosten!
  Weg met die lelijke kinderarbeidsintensieve kledingknallers!!!!


  ⚠️ Meld

 17. Japser: En die hangjongeren zijn niet het probleem, jouw angst is het probleem [/i]

  Exact. Het is de Eigen schuld van het winkelend publiek. Iedereen die last heft van intimiderende jongeren heeft dat aan zichzelf te danken.  ⚠️ Meld

 18. Die jongeren staan daar niet om te intimideren. Die fout maakte je ook al bij het geluidsdebat. Die staan daar gewoon met elkaar te hangen, beetje dom ouwehoeren. Dat dat voor sommigen intimiderend overkomt, ligt bij die sommigen.


  ⚠️ Meld

 19. Japser zit weer in de ontkenningsfase. Blij dat jij mijn huisarts niet bent: ” u heeft geen pijn, dat maakt u er zelf van”. Joh, check eens bij omwonenden van de Broerenkerk of jongeren alleen maar hangen of ook schelden, spugen, niet opzij gaan, afval op straat flikkeren, vernielingen plegen, fietsen omtrappen enz. Of informeer eens bij winkeliers van Citycentrum. En leg die mensen maar uit dat er geen overlast is, maar dat dat aan hun zelf ligt.


  ⚠️ Meld

 20. Volgens mij is het grootste probleem dat er nauwelijks reden is om de binnenstad te bezoeken. Echte uitsmijters zijn er naast Media Markt en Waanders niet. Biebboeken reserveer je tegenwoordig ook online, dus waarom dat eind naar de stad fietsen?


  ⚠️ Meld

 21. Als die jongeren nu eens gewoon bij Japser voor de deur gaan hangen. Probleem opgelost. Hij heeft er toch geen moeite mee. 🙂


  ⚠️ Meld

 22. dus waarom dat eind naar de stad fietsen?

  Zaterdagmorgen koffie drinken bij V&D of Hema, weekend editie Volkkrant kopen bij Westerhof, visje en groente van de Markt, bloemtje mee. Scheelt weer een avondje sportschool. 😉


  ⚠️ Meld

 23. @Mike,

  Dat deed ik ook toen ik nog geen kinderen had, haha. Nu gaan er bij de V&D al twee glazen om, en dan heb ik de prijzen nog niets eens genoemd 😛


  ⚠️ Meld

 24. @erikvd zeg wijsneus, we hadden het hier over jongeren die voor een winkel staan. Niet over een plein waar er meer gebeurt. Zou je de discussie zuiver willen houden? Waar jij het over hebt is iets heel anders. We hadden het over jongeren die ergens staan, meer niet.

  @benjie aangezien we het hier hebben over (allochtone (waarom dat er bij moet is mij een raadsel)) jongeren die ergens staan, ze komen maar bij mij voor de het huis staan. Zal ze een kop koffie geven.


  ⚠️ Meld

 25. Zeg Japsertje, enge linksneus, voor winkels gebeurt hetzelfde als op het plein. Ga jij maar eens donderdagavond de Melkmarkt op en vraag eens aan winkeliers en publiek wat ze vinden van het gedrag van dat (inderdaad vaak licht en donker getinte) schorem dat daar hangt. Want ook dat mag gewoon benoemd worden als het zo is. Is goed voor de zuiverheid van de discussie.


  ⚠️ Meld

 26. @Erikvd: laat japser maar. Is een typisch D66-likkertje die feiten verdraait of ontkent. Geef hem maar gelijk, wordt’ie blij van.


  ⚠️ Meld

 27. @Erikvd lees die post dan: Bericht door Simpel doch doeltref, op 20 mei 2015 16:09

  DAAR reageer ik op.

  @ed je vergist je met jezelf, geeft niet, ben ik ondertussen gewend.


  ⚠️ Meld

 28. Jammer dat er ook in Zwolle bange mensen zijn. Nergens voor nodig. Oe, ze zijn gekleurd, dus eng, nou durf ik de winkel niet in boehoe.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.