Zwolle wil cultuurhistorisch profiel verstevigen

Zwolle – Zwolle is een stad met historie. Die kan nog beter over het voetlicht gebracht worden, aldus eerdere gesprekken van de gemeente met betrokken partijen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders aan adviesbureau LAgroup uit Amsterdam de opdracht gegeven om te onderzoek hoe de partijen op het gebied van cultuur en historie het cultuurhistorische profiel van Zwolle kunnen verstevigen en welke samenwerkingsmogelijkheden daarin zijn.

Het doel is om de aantrekkelijkheid van Zwolle als toeristische stad voor bezoekers en inwoners te vergroten, door het verleden meer zichtbaar en voelbaar terug te laten komen in het heden Een effectieve samenwerking tussen met name het Historisch Centrum Overijssel, Het Stedelijk Museum, Museum de Fundatie en de Grote Kerk kan hieraan volgens het college een grote bijdrage leveren. Daarbij is ook een bezuinigingsopgave meegegeven. Door slimmer en flexibeler samenwerken kan een bezuiniging van € 300.000,- gerealiseerd worden.

Aanpak
Om tot een uitvoeringsplan te komen voeren Peter Koppen (senior adviseur kunst en cultuur) en Karin Swart (senior adviseur (cultuur)toerisme en citymarketing) van LAgroup gesprekken met de vier instellingen die primair betrokken zijn bij de cultuurhistorie van Zwolle, en ook met andere partijen in de stad. Daarbij wordt het een gezamenlijke uitgangspunt cultuurhistorisch ‘Verhaal van Zwolle’ geformuleerd. Dit uitgangspunt wordt vervolgens in nauw overleg met betrokkenen uitgewerkt in een plan voor de samenwerking, de organisatie ervan en hoe de financiële taakstelling gerealiseerd kan worden. Naar verwachting wordt de eindrapportage in oktober van dit jaar opgeleverd.

LAgroup
LAgroup is een landelijk specialistisch adviesbureau op het gebied van cultuur en vrije tijd en cultuur. LAgroup heeft uitgebreide inhoudelijke kennis en ervaring in de culturele sector en op gebied van cultuurhistorie. Ze werkte in de regio eerder aan onder andere projecten in Kampen (Stedelijk Museum) en Steenwijk (Villa Ramswoerthe).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Zwolle wil cultuurhistorisch profiel verstevigen”

  1. Zwolle is een stad met historie

    Dit erkennende is het wel erg wrang om nu aan versteviging van het Cultureel Historisch profiel te gaan werken terwijl de sloophamer al klaar staat voor de twee historische middeleeuwse panden aan de Melkmarkt.

  2. aan adviesbureau LAgroup uit Amsterdam de opdracht gegeven om te onderzoek hoe de partijen op het gebied van cultuur en historie het cultuurhistorische profiel van Zwolle kunnen verstevigen

    Heeft de gemeente geld over of zo??

  3. Daar heb je geen duur adviesbureau voor nodig.
    Ik heb wel een paar gratis adviezen voor de gemeente om de stad Cultuurhistorisch voor toeristen interessant te maken.

    A) Koop de Sassenpoort weer terug van de Rijksgebouwendienst en doe er wat leuks mee, bijvoorbeeld een bezoekerscentrum..
    B) Graaf de Grote Aa over de Melkmarkt weer open en maak leuke terrasjes langs de kades.
    C) Maak van het Rodetorenplein weer een (Hanze)kade, kompleet met tredmolenkraan.
    D) Blaas het initiatief van het nabouwen van de Zwolse Kaag (een typisch Zwols scheepstype) weer nieuw leven in.
    E) Verwijder dat rare Blauwe handje uit het gemeentelijke stadsbeeld en voer het aloude Zwolse stadswapen weer in.
    F) Laat de contouren (fundamenten) van de Michaelstoren (ooit de hoogste van Nederland)weer in het stratenpatroon zien.

    Zouden ze iets met deze ideeen doen?….. ik ben bang van niet.

  4. Zijn aansprekende ideeën, Observer, met name a, b en d. Beetje kostbaar waarschijnlijk. at blauwe handje vind ik trouwens wel leuk. Hetkenbaarder dan een stadswapen die allemaal op elkaar lijken met die leeuwen, sabels en wat dies meer zij.;)

  5. @Dame, fijn dat ik jouw steun (een beetje) heb;)
    Wist je trouwens dat een blauwe hand voor meineed staat?
    Niet echt een compliment voor een eerbiedwaardige Provinciehoofstad he?

  6. Haha, dat wist ik niet. Ik was nog zo naïef dat ik dat verhaal van die Kampenaren met hun centen geloofde… 🙂

  7. Welk vriendje zit in die adviesgroep dat ze helemaal hier hun adviezen ten toon mogen spreiden? En wat kost dat advies? Moet ik aan een paar duizend euro denken of eerder aan tien?

  8. Dubbelop

    … (senior adviseur kunst en cultuur) en … (senior adviseur (cultuur)toerisme en citymarketing) van LAgroup

    Dit kost vast ook aardig wat meer dan de gemeentelijke ambtenaren

    vier instellingen die primair betrokken zijn bij de cultuurhistorie van Zwolle

    Hebben we het alleen nog maar over de “oriënterende gesprekken-fase”…

    Ken mensen die voor nop, voor het plezier dat het oplevert en gewoon omdat het kan, bevredigende en constructieve gesprekken voeren 😛

  9. @Agusi, ed en mariane,
    Als Stichting Levende Stadsgeschiedenis, waar ik bestuurslid van ben, zijn wij al 15 jaar bezig om ons gemeentebestuur te overtuigen dat Zwolle een grote voorsprong op vele andere steden kan krijgen als het zijn Cultuurhistorisch profiel versterkt.
    Alle monumentale, culturele en historische aspecten zijn in onze stad ruimschoots aanwezig.
    Ik durf te zeggen dat geen stad boven de IJssel nog zoveel tastbare bewijzen van een roemrijk verleden heeft dan Zwolle.
    Nu moet een extern bureau uit Amsterdam ons gaan vertellen hoe we dat moois allemaal moeten gaan vermarkten?
    Ach je moet maar zo denken, in onze gemeenteraad zit ook geen enkele echte Zwollenaar meer, blijkbaar is alles wat van ver komt beter dan de eigen stad.

Reacties zijn gesloten.