Bibliotheekdirecteur beschrijft ‘financiering’

Zwolle – Twee jaar duurde de zoektocht naar een duurzame financiering van haar bibliotheek. Nu publiceert Astrid Vrolijk – De Mooij, directeur van Bibliotheek Zwolle, een reisgids van 130 pagina’s, getiteld Koersvast Gefinancierd!.

 

Zij beschrijft alle mogelijke uitdagingen die zij tijdens deze tocht is aangegaan: nieuwe wetgeving, digitale concurrentie voor het boek, bezuinigingen, fuseren, veranderende politieke prioriteiten en nieuwe behoeften van bezoekers en leden op het gebied van mediawijsheid. Door samenwerking is zij erin geslaagd een duurzaam model te ontwikkelen. Haar zoektocht heeft ze afgelegd met leden van de bibliotheek, de raad van toezicht, het managementteam, collega-directeuren, externe experts en ambtenaren en wethouders van de gemeente Zwolle.

In het nieuws

Bibliotheken zijn in het hele land veel in het nieuws. Vaak gaat het om bezuinigingen, soms gepaard gaand met sluiting van de bibliotheek. Met haar reisgids wil Astrid Vrolijk – De Mooij haar collega-directeuren een hart onder de riem steken. Haar centrale boodschap: zoek de dialoog in de stad over de maatschappelijke functie van de bibliotheek en ontwerp op innovatieve wijze een financiële basis, samen met partners en gebruikers. De reisgids bevat tips, suggesties, voorbeelden en informatiebronnen waaronder reisbrieven vanuit de Rijnbrink Groep (partner van bibliotheken in Overijssel en Gelderland)

 

Uniek document

Giep Hagoort, hoogleraar emeritus kunst en economie aan de Universiteit Utrecht en medesamensteller van de reisgids, merkt op: ‘Het is voor het eerst in de culturele sector dat een directeur zelf inzicht geeft in de financiering van de eigen instelling. De reisgids is daarmee een uniek kennisdocument op het gebied van cultureel ondernemerschap en innovatie. Het toont aan dat een eigentijdse bibliotheek midden in de stedelijke samenleving staat. Als nutsvoorziening heeft Bibliotheek Zwolle een duurzame basis gekregen, ook in financieel opzicht.’

 

Presentatie op 27 mei 2015

De gids is mede mogelijk gemaakt door het Directie Overleg Bibliotheken Overijssel, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en de Rijnbrink Groep. De Rijnbrink Groep is tevens de uitgever van de gids. Het eerste exemplaar wordt op 27 mei tijdens een landelijke conferentie overhandigd aan Hermineke van Bockxmeer, directeur Media en Creatieve Industrie van het ministerie van OCW. Deze conferentie De koers bepalen! Ondernemende bibliotheken op reis, bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag besteedt via lezingen en workshops aandacht aan thema’s uit de reisgids. Prof. Bruno Verbergt van Universiteit Antwerpen belicht in zijn centrale lezing de positie van de Vlaamse bibliotheken.

Artikel delen: