Veteranen willen herdenking bij Twistvlietbrug

Zwolle – De Stichting Oud Militairen & Veteranen Zwolle ( SOMZ ) zal, in het kader van 70 jaar bevrijding, op dinsdagmiddag 26 mei a.s om 14.00 uur een herdenking organiseren bij de gedenkplaat op de Twistvlietbrug in Zwolle (Bachlaan Holtenbroek). SOMZ: "De herinneringsplaquette is het enige oorlogsmonument in Zwolle waar nog geen herdenking wordt gehouden. Dit kan natuurlijk niet!".
 
herdenking_twistvlietbrug.jpg 
 
Een herdenking ter nagedachtenis aan Britse oorlogsvliegers, die zijn omgekomen op 21 mei 1944 in de directe nabijheid van de Twistvlietbrug. De herdenking op dinsdagmiddag 26 mei gehouden vanaf 14.00 uur. Aan de leuning van de brug bevindt zich een plaquette ter herinnering aan de bemanningsleden van een Lancaster PM-D 722, die op 21 mei 1944 vlak bij deze plek neerstortte. Hierbij kwamen drie van de zeven bemanningsleden om het leven. Deze plaquette wordt ook wel Monument voor Britse Vliegers genoemd.

 

Beschrijving 

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor Britse Vliegers’ in Zwolle is een plaquette. De tekst is gegraveerd en de letters zijn wit gelakt. De gedenkplaat is 35 centimeter hoog en 35 centimeter breed.

Tekst
‘TER NAGEDACHTENIS AAN DE BEMANNING VAN DE
LANCASTER PM-D 722, DIE OP 21 MEI 1944
VLAKBIJ DEZE PLEK IN ZWOLLE NEERSTORTTE.
DRIE VAN DE ZEVEN BEMANNINGSLEDEN KWAMEN
DAARBIJ OM HET LEVEN:

IVOR JONES †
JONAH JONES †
MAURICE PICKLES †
BRUCE DAVIS
JOE FRANCIS
TED MORAN
DENNIS SHARP

DEZE BRITSE BOMMENWERPER WERD IN DECEMBER 2003 OPGEGRAVEN.

WOENSDAG 21 APRIL 2004.’
Symboliek
Er zijn meer borden van dit bruine materiaal volgens ANWB model in de stad te vinden. Ze herinneren aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Op de plaquettes staat kort vermeld wat er in dat pand of op die plek is gebeurd. Op die manier wordt de herinnering levend gehouden.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de leuning van de Twistvlietbrug te Zwolle, ter hoogte van de basculekelder. Van daaruit is over de uiterwaarden van het Zwarte Water de plek te zien waar het vliegtuig zestig jaar geleden terechtkwam.

Artikel delen:

Reageer