PvdA stelt vragen over starterslening

Zwolle – Internetkrant Weblog Zwolle meldde de afgelopen week dat het potje voor de starterslening bijna leeg is en dat er voorlopig geen nieuw budget komt. Deze lening biedt starters op de woningmarkt de kans hun eerste woning te kopen.

Raadslid Patty Wolthof: “De starterslening is goed voor de doorstroming op de woningmarkt, biedt jongeren de mogelijkheid hun eerste huis te kopen en zorgt op de koop toe ook voor een eerlijkere kans op een eigen woning voor zzp’ers en flexwerkers. Het is ook een mooie manier om jongeren aan de stad te binden”. De PvdA wil daarom van het college weten welke mogelijkheden er zijn om de starterslening door te zetten. Ook wil de PvdA weten welke alternatieven het college ziet om starters en zzp’ers en flexwerkers in het bijzonder een eerlijke kans te geven op de woningmarkt.

De starterslening wordt verstrekt tegen gunstige rente- en aflossingsvoorwaarden en bedraagt maximaal 30.000 euro per aanvraag. Alleen woningen tot 200.000 euro komen in ervoor aanmerking. Op 22 mei staan er in die categorie goedkopere woningen nog zo’n 700 te koop op Funda.nl. De lening wordt sinds 2008 verstrekt door de gemeente en mede gefinancierd door het rijk en de provincie en is destijds in het leven geroepen vanwege de verscherpte hypotheekeisen door banken ten tijde van de Eurocrisis. In 2013 werd de starterslening door de gemeente Zwolle nog met twee jaar verlengd vanwege het succes en de situatie op de woningmarkt, maar de bodem van het potje nu in zicht.  

Hoewel de woningmarkt in Overijssel en ook in Zwolle dit jaar aantrekt, ziet de PvdA tegelijkertijd dat starters en met name ZZP’ers en mensen met een flexibel arbeidscontract nog steeds grote moeite hebben met het afsluiten van een hypotheek. Patty Wolthof: “Deze ondernemers en flexwerkers worden door banken anders behandeld dan mensen met een vaste baan. Dat is niet van deze tijd en ook oneerlijk.  Daarnaast is het niet goed voor de doorstroom op de huizenmarkt en veroorzaakt het scheefwonen, aangezien deze mensen vaak prima in staat zijn de kosten voor een eigen woning te dragen.”

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Leeg en geen nieuw potje? En nu;
  *

  Deze lening biedt starters op de woningmarkt de kans hun eerste woning te kopen.

  * Wij hadden vrogger de Premie-A regeling….is er in deze verleidelijk dure periode helemaal nixxx geen stimulering meer voor starters?
  Ook op het “huurdersfront” is behalve een beetje subsidie weinig beweging.
  Wat is het alternatief voor starters?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.