Bonte stoet tijdens Mars tegen Monsanto Zwolle

Zwolle – Zaterdagmiddag demonstreerden zo’n 400 burgers in Zwolle tegen de Monsanto-methode en de TTIP. De Zwolse Mars sloot zich aan bij het wereldwijde protest tegen de chemiegigant, met honderdduizenden deelnemers in meer dan 500 steden. Ook in Nederland werd er gedemonstreerd in meerdere steden. De mars is er opgericht om de Monsanto-methode een halt toe te roepen en dit jaar is de TTIP daar een belangrijk onderdeel van. Koploper Monsanto is een van de invloedrijke lobbyisten in de de Europese regelgeving, de TTIP verstevigt Monsanto’s monopolie-positie in de wereld voedselvoorziening en democratische besluitvorming.

monsanto_1.jpg

Foto’s: Hanneke Hofman

Er is gedemonstreerd tegen de wereldwijde schending van mensenrechten, voedselveiligheid en natuurbescherming door chemiegiganten als Monsanto, DOW, Syngenta, DuPoint en BASF en het feit dat het nederlandse en europese beleid onvoldoende bescherming biedt hiertegen. Enkele gevolgen zijn een monopoliepositie in de voedselvoorziening door patenten op zaden en gewassen, schade aan biodiversiteit, genetisch gemodificeerd voedsel i.c.m. pesticiden en economische wurgconstructies in de agrarische sector

monsanto_2.jpg

monsanto_3.jpg

monsanto_4.jpg

De mars van 2014 had als resultaat dat de Gemeente Raad van Zwolle nu in bespreking is over een gentech-verantwoord beleid. Dit jaar zal de demonstratie mede gericht zijn op de Provincie Overijssel om net als Provincie Friesland en enkele gemeentes zich gentech-vrij te verklaren.

monsanto_5.jpg

monsanto_6.jpg

monsanto_7.jpg

monsanto_8.jpg

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Oh noes. Maar liefst 400 mensen die iets missen in hun leven. Hier gaan we dan. Alle aluhoedjes zitten na de berichtgeving highfivend in hun zelfgebreide EKO-cocons enorm te zwelgen in hun Grote Gelijk. 😮


  ⚠️ Meld

 2. Dit is slechts het begin. Er komt ook nog belasting over zelfgekweekte groente en fruit, dan wel een bijtelling, onder het mom van bescherming van de concurrentiepositie van boeren, groentenverwerkingsindustrie, groenteboeren en iedereen die een “eerlijke” (maar vooral belastbare!) boterham verdient in de groentensector.

  Zelfredzaamheid? Eigen broek ophouden? Zelf groenten kweken? Welnee. Dat mag helemaal niet. Dat vindt de EU (en dus wij met z’n allen, want de EU is democratisch nietwaar?) niet goed. Tenzij je natuurlijk belasting betaalt over je eigen groenten en EU-goedgekeurd Monsanto® zaad gebruikt (want dat is gezonder en gekeurd en daar krijg je geen vlektyfusjeukaids van, die je natuurlijk van wilde, illegale groenten wel krijgt).

  Dus het is allemaal voor uw eigen bestwil, mensen. En u heeft er toch ook voor gestemd? Want u stemt immers in meerderheid op partijen die voor de EU zijn. Dus dat is legitiem genoeg. 😀


  ⚠️ Meld

 3. Monsanto is niet het grootste probleem dat we hebben op dit moment. Dat zijn namelijk de incapabele bestuurders en hun onderknuppels zelf, die niet in staat zijn om kundige besluiten te nemen die ten gunste zijn van inwoners. Zowel Den Haag als Brussel/Straatsburg lijkt zich nauwelijks bewust te zijn hoe dingen werkelijk in elkaar steken – ongetwijfeld doordat dit soort bedrijven lobbyisten in dienst hebben die feilloos weten ‘aan te sturen’ om een bepaald besluit. Alles is daardoor ten gunste van bedrijven. De politieke grip op het land wordt voortdurend kleiner, terwijl die van bedrijven steeds groter wordt. Dat is het gevolg van het “Wederopbouw”-denken.


  ⚠️ Meld

 4. Monsanto is een eng bedrijf dat niet het monopolie moet krijgen op zaden. Gentechnologie an sich is niet verkeerd en kan behulpzaam zijn in de doelstelling voldoende voedsel voor de gehele wereldbevolking te produceren.


  ⚠️ Meld

 5. Een eng bedrijf inderdaad, Monsanto.
  Toch ben ik niet zo bang voor al die regels voor zelfkweek. Ik denk dat men zich daar simpelweg niet naar schikt, net als met illegaal downloaden. Bovendien is het moeilijk controleerbaar. Natuurlijk bestaan er de middelen om het wel te controleren, maar die zijn nogal buitenproportioneel. In een kritische samenleving komt zoiets er nooit door. Moeten we wel kritisch blijven natuurlijk;)


  ⚠️ Meld

 6. Eens, Mul. Deze hele discussie – hoe terecht de zorg over monopolies ook – wordt omgeven door complotdenken en verkeerde informatie, bewust of onbewust. Een paar jaar geleden was de hoax dat de EU moestuinen zou verbieden. Nu wordt er weer angst gezaaid over belastingen op eigen kweek.


  ⚠️ Meld

 7. Nu wordt er weer angst gezaaid over belastingen op eigen kweek.

  Mooie woordspeling
  🙂

  Als je die foto’s ziet is het toch een bepaald slag mensen dat je ziet, is op zich niets mis mee, hopenlijk hebben ze een leuke dag gehad.

  Dat er onschuldige honden en vooral onschuldige kinderen mee lopen vind ik een beetje eng. 😮


  ⚠️ Meld

 8. Ach waarom, veldwachter. De een sleept zijn kinderen mee naar de kerk, de tweede naar een evenement en de derde naar een demonstratie. Iedereen mag zijn kinderen opvoeden naar zijn eigen idee en overtuiging. Volgens mij houden ze er niks aan over. 🙂


  ⚠️ Meld

 9. @Dame, ach ja het is blijkbaar inderdaad niet anders, het komt voor in alle kringen blijkbaar. Ik wil die kinderen wel eens zien als ze (bijna) volwassen zijn en demonstratief bij de McDonalds of de McChicken gaan zitten… 🙂 eten welteverstaan, niet demonstreren.

  @Hans van Eijsden, op 24 mei 2015 17:16
  Misschien komen er nu meer partijen ook bv groenlinks die tégen de EU zijn…


  ⚠️ Meld

 10. @Geerink, wat een trieste opmerking zeg. Jij hebt blijkbaar geen idee wat er speelt!! Ga je eens verdiepen ipv zulke domme dingen te schrijven die veel over jou zeggen!! En lees dan niet alleen de Telegraaf!


  ⚠️ Meld

 11. In de VS is een landbouwer aangeklaagd en veroordeeld omdat zijn gewassen zouden zijn bestuift door de Monsanto gewassen van de buurman landbouwer die met ondersteuning van Monsanto de gewonnen rechtszaak aanspande!!! Uiteindelijk moest hij fors betalen voor de zogenaamde bestuiving. Hopelijk komt het hier niet zover.


  ⚠️ Meld

 12. @Veldwachter, wat zie je voor “slag mensen”dan? Ik zie allerlei types lopen. Komt misschien ook omdat ik verder kijk dan alleen naar uiterlijk en daar alleen al helemaal geen oordeel wil en kan vellen. 1 ding hebben ze vast wel gemeen, ze kijken verder dan hun neus lang is en vreten niet alles voor zoete koek. Zou jij ook eens moeten doen!


  ⚠️ Meld

 13. Zwollenaarisback: zo zie je maar dat Amerika het land van onbegrensde mogelijkheden is. De vraag is meer of we hier ook die kant op (willen) gaan…

  Verder vind ik het sneu dat je jezelf zo verheven doet voorkomen en tegenstanders van dit soort demonstraties voor kortzichtig en dom verslijt. Dat is namelijk een oordeel vellen over een ander en niet verder kijken dan je neus lang is. “People who live in glass houses, should not throw rocks.”


  ⚠️ Meld

 14. @Zwollenaarisback
  @Veldwachter
  @Dame

  Niks weten over de materie waarom en waarover het gaat en toch maar hier weer schreeuwen……

  Echt in en in triest. Neem een voorbeeld aan @Hans van Eijsden. Daar kunnen jullie tenminste nog iets van leren met jullie bekrompen gedachtengang.


  ⚠️ Meld

 15. Het is zo jammer dat ze door een gedeeltelijke niet onderbouwde angst het kind met het badwater willen weggooien. Alles wat Monsanto aanraakt lijkt door deze mensen eng en slecht gevonden te worden en moet dus verboden worden. Dat terwijl er bijvoorbeeld aan ggo’s ook heel voordelen zitten. Die verboden maken, gooit de deur naar goede ggo’s ook dicht. Heel erg jammer.


  ⚠️ Meld

 16. @Ronnienummerozoveel. Ik weet niet welke reactie van mij tot jouw conclusie leidt, maar voor de duidelijkheid mijn mening: Monsato is een fout bedrijf, dat is genoeg aangetoond; demonstreren met of zonder kinderen moet iedereen zelf weten; gentechnologie is op zich niet eng, zelfs positief voor het wereldvoedselprobleem, maar uiteraard alleen mits met duidelijke randvoorwaarden omgeven; gelul over belastingen door de EU op eigen moestuinen geloof ik geen barst van, tenzij ik een goede onderbouwing daarvoor zie (en dan bedoel ik geen artikeltje op geenstijl).


  ⚠️ Meld

 17. @Zwollenaarisback; ik begrijp dat je graag een ruime blik wilt hebben en je verdiept in de materie.
  Over de boer die door Monsanto werd aangeklaagd en veroordeeld; ik neem aan dat je de casus bedoeld van een boer in Saskatchewan, Canada. Daar bestaat een Wikipediapagina over “Monsanto vs. Schmeiser”. Lees hem eens.
  Misschien is het ook goed om te kijken wat de consensus onder wetenschappers is over GGO. Google bijvoorbeeld eens op “March against Myths”. Of op Kloptdatwel.nl. Een aardig begin is bijvoorbeeld dat je je moet realiseren dat veel diabetici afhankelijk zijn van insuline die het resultaat is van GGO.
  Erg benieuwd naar je reactie!
  Tenslotte wordt door veel Monsanto bestrijders GGO gelinkt aan kanker bij ratten. Dit is gebaseerd op het Seralini onderzoek. Ook hiervan is een wikipedia pagina; “Seralini-affaire”.


  ⚠️ Meld

 18. @JeanJacquesRousseau
  Zembla is een programma dat gemaakt wordt voor de kijkcijfers. Niet om de waarheid te verkondigen oid. Het programma zit vol suggestie. Zo zit in het tweeluik over Monsanto een suggestief stukje over gehandicapten in Argentinië. Gesuggereerd wordt dat dit door Monsanto komt, maar nergens wordt dat hard gemaakt. Een tweede is het stukje van de wetenschapper die zegt dat Roundup ongevaarlijk is, maar het vervolgens niet wil drinken. Een domme en onhandige uitspraak van een onafhankelijke wetenschapper. Feit is dat Roundup vergif is, je moet het niet drinken. Maar feit is ook dat Roundup een relatief onschuldig vergif is, dat snel wordt afgebroken (mits niet in water).
  Zembla is op zoek naar spektakel en suggestie, niet naar waarheid.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.