Veel belangstelling voor theaterkaarten

Zwolle- De kaartverkoop voor theaterseizoen 2015/2016 van Zwolse theaters (Schouwburg Odeon en Theater De Spiegel) is afgelopen zaterdag van start gegaan. Duizenden bezoekers meldden zich dit Pinksterweekend via internet, telefoon en in Schouwburg Odeon om kaarten te bemachtigen voor hun favoriete voorstellingen.

Hardlopers waren o.a. Najib Amhali, Rapunzel De Musical, Top2000 en Richard Groenendijk. Voor laatstgenoemde is meteen zaterdagavond een extra voorstelling bijgeboekt. “Dat zal dit seizoen vaker gebeuren”, licht Programmeur Keimpe De Jong toe. „Zaterdag is een groot deel van onze programmering in verkoop gegaan maar we hebben ook heel bewust dagen vrij gehouden om gedurende het seizoen voorstellingen toe te kunnen voegen.” Door continu te programmeren kan Zwolse theaters beter inspelen op actualiteiten en trends en daarmee op de behoefte van het publiek. Dat is ook één van de redenen dat Zwolse theaters dit seizoen niet één maar twee programmagidsen uitgeeft. De Jong: “In de tweede editie, die begin december verschijnt, staat het actuele aanbod van dat moment, ínclusief bijgeboekte voorstellingen.” Zaterdag zijn naar verhouding bijna 10% meer kaarten verkocht dan bij start kaartverkoop een jaar geleden.

Het bijboeken van de populaire voorstellingen en de gefaseerde verkoop moeten ervoor zorgen dat er gedurende het theaterseizoen meer kaarten worden verkocht. De try-outs van cabaretière en zangeres Lenette van Dongen en cabaretier Peter Pannekoek waren binnen een paar uur uitverkocht. Voor alle andere voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar. Zwolle verwelkomt dit seizoen onder andere The Common Linnets, The Umbilical Brothers, Toneelgroep Amsterdam en Orgel Vreten maar ook grote namen als Ali B, Edwin Evers & Band, Nederlandse Reisopera, Golden Earring en Racoon. Houd www.zwolsetheaters.nl in de gaten voor de actuele programmering.

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Dit gaat vaak om honderden euro’s per boeking, en morgen weer in een ander artikel zeuren over 4 euro parkeergeld. Het kan soms raar lopen….

 2. Maar niet getreurd; de directie heeft inmiddels naar de gemeenteraad aangegeven dat er de komende jaren meer subsidie bij moet anders redden ze het niet…..
  Het gebouw (Spiegel) is al weer 10 jaar oud, en er zijn geen financiele reserves opgebouwd.

  Zou ut wat zijn om de toegangsprijzen te verhogen met bijv. 5 euro per kaartje? Dat mag voor de elite van Zwolle toch geen probleem zijn….

 3. De elite… stel je niet aan zeg.

  Alsof de elite naar Ali B. gaat.

  Het theater is voor iedereen die daar geld voor over heeft. Keuzes.

 4. Voorstellingen in theaters zoals De Spiegel zijn voornamelijk voor zogenaamde pseudo-intellectuelen, je kent ze vast wel van die D66 stemmers, die met HBO-papiertje van een flutopleiding op zak, denken dat ze heel wat zijn en van alles wat afweten.

 5. Ali B. mag tegenwoordig, Japser, want graag geziene gast in dwdd.

  Er zijn genoeg mensen die GEEN geld over kunnen hebben voor culturele uitingen:(

 6. Afgelopen jaar is er een peperdure verbouwing geweest in Odeon voor Café Foyé. Moet Zwolle bloeden voor beleidsmissers van de nieuwe directrice van De Spiegel / Odeon??

 7. Toch wel mooi dat de bezoekers van de theaters iedere keer als elite wordt gezien… Voor het grootste gedeelte van de voorstellingen ligt de prijs van het goedkoopste kaartje lager dan de prijs van een kaartje voor een wedstrijdje PEC.

  Dus PEC supporters staan nog boven de elite? 😀

 8. @drama en die kunnen ook niet op vakantie of een nieuwe TV kopen. Of moeten stoppen met roken. Allemaal heel vervelend, maar om nou te zeggen dat alles wat alleen mensen boven het minimum kunnen betalen voor de elite is, is wel erg overdreven.

 9. Voor mensen met weinig geld is een theater- of PEC-bezoek vaak geen optie, maar dat maakt mensen die het wel kunnen en willen betalen toch niet automatisch elitair? Er is gelukkig is ook genoeg aanbod aan cultuur dat gratis is, zoals het Bevrijdingsfestival, Thorbeckegrachtconcert en het stratenfestival. Daarnaast zijn de mooiste dingen van het leven gratis. 🙂

 10. Dat hangt misschien af van de voorstelling die je bezoekt, Arnovd. Wat verdient ‘Jan met de pet’ oftewel ‘de gewone man’ dan volgens jou? Ik ga uit van een modaal inkomen, dat was in 2014 ca ??35.000 per jaar, ca. ??1.900 netto per maand.
  Wat kost een kaartje voor een voorstelling in De Spiegel. Ik heb de maand juni bekeken en de kindervoorstellingen buiten beschouwing gelaten. Dan zie ik 2x een gratis lunchconcert en prijzen van ??2,50, ??7,50, ??12,50, ??16, ??18,50, ??22 en voor de Sound of Music ??32,50-??37,50 (2e kaartje gratis via spaaractie AH).
  dat lijkt mij alleszins haalbaar voor ‘Jan met de pet’.

  Maar ook als dat niet zo zou zijn of wanneer de belangstelling van bepaalde groepen voor het theater gering is, dan is er toch niets mis mee dat anderen er wel naartoe kunnen en willen. Een leefbare stad biedt verpozing voor elke groep, of het nu theater-, voetbal-, dancemuziekliefhebbers, carnavalsvierders of marathonlopers of wat dan maar ook, zijn. Elkaar iets gunnen maakt het leven een stuk plezieriger.:)

 11. Zwolle wil zichzelf op de kaart zetten als cultureel theater centrum.
  Dit is niet gelukt mede Door de bizar slechte producties die tegenwoordig het land Door zwerven.

 12. Wat een simpel gezever hier. Theater voor de elite? whahaha, anders zet je jezelf even weg als een of andere proleet. Als je in de bijstand zit kun je af en toe zelfs een theater kaartje declareren dus er valt maar weinig te klagen tenzij je dat gewoon graag wil en zo in het leven staat!!

 13. Ik merk op dat het opvallend is dat Marokkaanse- en Turkse mensen niet in het theater komen. Waarom niet?
  Ik had het niet over Jan Modaal, maar (ver) daaronder. Concreet, personen uit de buurten Assendorp, Indische Buurt, de Kamperpoort, Dieze Oost en Holtenbroek zie je praktisch niet in het theater. Het is zo!

 14. Nou én, Arnovd, als het al zou kloppen? Die mensen mogen toch zelf weten wat ze in hun vrije tijd doen? Dwingelandij om iedereen het theater in te willen krijgen.
  Mensen die nog nooit in een theater zijn geweest, ervaren vaak wel een drempel. Daarom is cultuureducatie – waar behoorlijk op bezuinigd is – ook van belang. Maar dan nog, van mij mogen mensen zich ook vermaken bij een voetbalwedstrijd, de dierenweide, de kroeg, de bank voor het huis, Muziek in de tent, TV en noem maar op. Ieder zijn ding.

 15. Sta je daar iedere voorstelling bij de deur? Of zit je mening toch vol met aannames!? En bijstand is jan modaal? zucht!

 16. Misschien moet je zelf helderder zijn, arnovd. Je spreekt over Jan met de Pet, gooit 5 buurten en alle Marokkanen en Turken op een hoop, maar wat wil je nu eigenlijk zeggen? Wat versta je onder “elite” en hoe gebruik je dat woord, neutraal of normatief? Het helpt de discussie wanneer je meet duidelijkheid geeft over je opvatting.

 17. Bericht door Zwollenaarisback, op 27 mei 2015 22:21…….
  Als je in de bijstand zit kun je af en toe zelfs een theater kaartje declareren……

  Bericht door arnovd, op 27 mei 2015 22:24……
  Ik had het niet over Jan Modaal, maar (ver) daaronder….

  Duss…

 18. Beetje makkelijk, Arnovd, om eerst aannames te doen en aan te geven dat je wilt discussiëren en als je dan gevraagd wordt je opvatting te verhelderen, roepen dat het “negatieve energie” vreet.
  Ik ben nog wel benieuwd naar je antwoord op mijn vragen.

Reageer