Herdenking omgekomen oorlogsvliegers

Zwolle – De Stichting Oud Militairen & Veteranen Zwolle ( SOMZ ) organiseerden dinsdagmiddag, in het kader van 70 jaar bevrijding, een herdenking bij de gedenkplaat op de Twistvlietbrug in Zwolle. De bijeenkomst was eenvoudig en indrukwekkend. Oud militairen en veteranen brachten de eregroet.
 
herdenking_twistvlietbrug_3.jpg 
 
Een herdenking ter nagedachtenis aan Britse oorlogsvliegers, die zijn omgekomen op 21 mei 1944 in de directe nabijheid van de Twistvlietbrug. Aan de leuning van de brug bevindt zich een plaquette ter herinnering aan de bemanningsleden van een Lancaster PM-D 722, die op 21 mei 1944 vlak bij deze plek neerstortte. Hierbij kwamen drie van de zeven bemanningsleden om het leven. Deze plaquette wordt ook wel Monument voor Britse Vliegers genoemd.
 
herdenking_twistvlietbrug_1.jpg
 
herdenking_twistvlietbrug_4.jpg
 
herdenking_twistvlietbrug_2.jpg 

Beschrijving 

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor Britse Vliegers’ in Zwolle is een plaquette. De tekst is gegraveerd en de letters zijn wit gelakt. De gedenkplaat is 35 centimeter hoog en 35 centimeter breed.

Tekst
‘TER NAGEDACHTENIS AAN DE BEMANNING VAN DE 
LANCASTER PM-D 722, DIE OP 21 MEI 1944
VLAKBIJ DEZE PLEK IN ZWOLLE NEERSTORTTE.
DRIE VAN DE ZEVEN BEMANNINGSLEDEN KWAMEN 
DAARBIJ OM HET LEVEN:

IVOR JONES †
JONAH JONES †
MAURICE PICKLES †
BRUCE DAVIS 
JOE FRANCIS 
TED MORAN 
DENNIS SHARP 

DEZE BRITSE BOMMENWERPER WERD IN DECEMBER 2003 OPGEGRAVEN.

WOENSDAG 21 APRIL 2004.’
Symboliek
Er zijn meer borden van dit bruine materiaal volgens ANWB model in de stad te vinden. Ze herinneren aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Op de plaquettes staat kort vermeld wat er in dat pand of op die plek is gebeurd. Op die manier wordt de herinnering levend gehouden.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de leuning van de Twistvlietbrug te Zwolle, ter hoogte van de basculekelder. Van daaruit is over de uiterwaarden van het Zwarte Water de plek te zien waar het vliegtuig zestig jaar geleden terechtkwam.

Artikel delen: