Leerlingen exposeren met papier en afval

Zwolle – Leerlingen van Talentstad Praktijkonderwijs hebben het afgelopen jaar werkstukken gemaakt aan de hand van de thema’s Papier en Afval. Ze werden geïnspireerd door de tentoonstelling ‘Paper Art’ in het Coda Museum te Apeldoorn en het ‘MixMax Brasil’ project in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam. Vervolgens zijn de leerlingen zelf aan de slag gegaan om van papier en afval prachtige werkstukken te maken. 

 

expo_talentstad.jpg 

 

Heel trots zijn de leerlingen dat hun eigen werk nu in het Stedelijk Museum van Zwolle komt te hangen! Op dinsdagmiddag 2 juni a.s. zal om 12.30 uur de expositie geopend worden door Landstede bestuurder Theo Rietkerk. Op welke manier de tentoonstelling geopend zal worden is nog een verrassing, maar het belooft sprookjesachtig te worden. Het lezen en vertellen van sprookjes doet een appèl op het vormen van innerlijke beelden. Kunnen we dat nog? Jonge kinderen, die nog in beelden denken, verstaan deze beeldentaal en hebben geen uitleg nodig. In een tijd waarin we overspoeld worden door grote hoeveelheden beelden via de moderne media, wordt het moeilijker om deze beelden bewust waar te nemen. Of om ze zelf te vormen.

Culturele Kunstzinnige Vorming is daarom een vak dat steeds meer betekenis krijgt. Er zijn allerlei manieren gebruikt om het papier te bewerken, zoals scheuren, vouwen, snijden, krullen, draaien, naaien en papier maché. Individueel en in groepjes is aan de werkstukken gewerkt. Ook het vak techniek werd zijdelings betrokken bij de werkstukken (lassen, behangen, houtbewerken). Voor de vormgeving van de papier-maché werkstukken zijn mallen gebruikt. De TalentStad leerlingen hebben aan de hand van diverse sprookjes beelden gevormd die uiteindelijk hebben geresulteerd in de expositie ‘Er was eens…..’.

 

Praktijkonderwijs

TalentStad Praktijkonderwijs (pro) is voor leerlingen die naar verwachting geen vmbo-diploma kunnen halen. Pro leidt deze leerlingen op voor de arbeidsmarkt. De leerlingen krijgen de vakken van de onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar dan afgestemd op de arbeidsmarkt. De school traint leerlingen in praktische vaardigheden. Leren doen de leerlingen vooral in de praktijkvakken door bijvoorbeeld stages te lopen bij bedrijven en organisaties.

 

Educatief programma basisscholen

Voor de Zwolse basisschoolleerlingen is door medewerkers van het Stedelijk Museum en TalentStad een educatief programma gemaakt dat aansluit bij de expositie. De tentoonstelling is van 30 mei t/m 14 juni te bezichtigen. Voor meer informatie over de tentoonstelling en het educatieve programma kunt u kijken op www.stedelijkmuseumzwolle.nl. De basisschoolkinderen kunnen naar aanleiding van hun bezoek aan de expositie zelf aan de slag met papier en afval en hun fantasie de vrije loop laten.

Artikel delen: