Blauw Handje museum krijgt permanent karakter

Zwolle – Op vrijdag 29 mei 2015 zal het officiële Blauw Handje museum worden geopend. Dit museum is in de gewelven van de stad, onder café De Gezelligheid, gevestigd. 

Het was in februari precies 44 jaar geleden dat het eerste Blauw Handje door toenmalig prins Mans I gepresenteerd werd. En aangezien 44 een jubileum is (4 x 11) moest dat gevierd worden. Tijdens carnaval had de carnavalsgroep V.O.C. (voormalige leden van de optochtcommissie) daarom een heus museum ingericht.  Maandenlang was er gewerkt aan een representatieve collectie en na afloop (het museum bestond slechts een middag) vond men dat de collectie bij elkaar moest blijven. Een plekje werd gevonden bij Jos Piening, uitbater van café de Gezelligheid.

In het museum vindt men foto’s en artikelen over de introductie van het Blauwe Handje. Ook is er veel ruimte voor de vele verhalen die rond gaan over de oorsprong. Heel verrassend is de verbinding tussen Zoete Lieve Gerritje, Het Wilhelmina Kanaal en de Blauwe Hand bij Giethoorn. De bezoeker zal ontdekken hoe die verbinding er uit ziet. Ook zijn er veel collectors items te vinden. Wat denkt u van het glaasje waar burgemeester Drijber in 1971  zijn eerste Blauw Handje uit dronk? Of  het lepeltje waarmee minister president van Agt in de jaren 80 in  zijn Blauw Handje stond te roeren tijdens zijn bezoek aan Sassendonk.

Artikel delen: