Geluid dance evenement Megabase aan banden

Zwolle – Het geluid van het danceevent Megabase, dat a.s. zaterdag in Zwolle plaatsvindt, mag niet boven de 90 dB(C) komen, bepaalde de rechtbank deze donderdag. De laatste maanden was er geregeld protest van met name het comité Herrie uit de stad en een aantal omwonenden bij de Wijthmenerplas betreffende het hoge geluidsniveau van de verschillende muziekfestivals in Zwolle. 
 
 megabase_zwolle.jpg
Zie uitspraak via DEZE WEBSITE . Het geluidsniveau voor Megabase was 85 dB(A) en 95 dB(C) maar mag zaterdag niet boven de 75 en 90 decibel uitkomen. De voorzieningenrechter sluit niet uit dat deze verlaagde norm ertoe leidt dat op het festival de geluidsniveaus zoals die mogelijk waren bij het Hardshockfestival, niet mogelijk zijn gelet op de afstand tot de meest nabij gelegen woningen. Nu de resultaten van het akoestisch onderzoek voor de locatie Park de Wezenlanden nog niet beschikbaar zijn, zijn er evenwel nog geen aanknopingspunten voor andere geluidsnormen voorhanden.
Artikel delen:
Reacties 208
 1. Het feit dat zowel het bezwaarschrift als het verzoek om voorlopige voorziening door ongeveer 170 omwonenden is ingediend

  BULLSHIT!
  Het is ingediend door 170 deelnemers aan herrie uit de stad, die lang niet allemaal omwonenden zijn van Park de Weezenlanden!

  Verder jammer dat het bijna 2x zo zacht moet. Ben benieuwd of het nu wel zacht genoeg is

 2. Het begin van het einde. Nu hebben ze het voor elkaar dat de gevelbelasting dus verlaagd wordt naar 75dBA en 90dBC. Maar ook met die geluidsniveaus blijf je de muziek horen binnenshuis. Wedden dat omwonenden straks weer staan: klaag klaag ik hoor andermans plezier.

  Volgend jaar een rechtszaak om te zakken naar 65dBA en 80dbC?

 3. Dat vraag ik me dus al tijden af, de tegenstanders blijven zeggen: wij zoeken de dialoog, maar zodra ze niet of onvoldoende gelijk krijgen, lopen ze naar de rechter. Het is al omlaag gegaan, en nu nog lager. Ben erg benieuwd of ze nu tevreden zijn.

 4. Wanhopig, vind het nergens opslaan.

  Het was vorig jaar super geregeld, en inderdaad wat andere zeggen.
  Het is gewoon verneukerij van achteren door je eigen gemeente, paar duizend man die leuk dansjes lopen te doen, genieten van het feest met een flinke klap omlaag halen.

  Ik vind het enorm triest, schouderklopje voor jezelf.

 5. @Jeanine

  Hoi Jeanine,

  Wat maakt dat jij de norm nog steeds veel te hoog vindt? Ik vind het wel meevallen als je bedenkt dat een rumoerig restaurant en een rijdende motor al meer decibel kunnen produceren.
  Verder ben ik benieuwd of jij zelf (muziek) evenementen bezoekt. Wat vind je van het volume als je op zo’n evenement bent?

 6. Straks moet het geluid van de zomerkermis, straatfestival, , 1/2 Marathon, Wedstrijden van PEC Zwolle, Carnavalsoptocht en zelfs het geluid van het Carillon van de Peperbus naar beneden >:(
  Ik zeg een koepel over de stad en de Wijthmenerplas overdekken.
  Of gratis oordopjes verstrekken aan de klagers.

 7. Aan de ene kant ben ik het eens met de mensen die zeggen oordopjes uitdelen (van de beste kwaliteit) aan de omwonenden zo dat ze geen last van hebben en niet steeds blijven zeiken erover..
  Maar aan de andere kant vind ik dat ze dit soort feestjes ergens in Berkum of bij de Ikea in de buurt ff buiten Zwolle kunnen houden dan heeft er niemand last van…
  Mischien een optie voor de toekomst??
  Want anders hebben we komende jaren altijd gezeik erover..

 8. iedereen mag voor zijn/haar eigen rechten op komen. Zekers als de gemeente dat niet doet. De 170 leden van Herrie-de-stad-uit staan zeker niet alleen. De meerderheid van de inwoners van de binnenstad zijn dat gedreun (voor voornamelijk bezoekers van buiten de stad) meer dan zat.
  De overlast van dance-events is buitengewoon hoog en landelijk is er een duidelijke trend om hier grenzen aan te stellen.
  Zwolle heeft daarnaast bijzonder veel andere leuke evenementen en festivals die niet zoveel overlast veroorzaken. Als de dance evenementen verdwijnen uit de stad komt er ruimte voor nog meer verscheidenheid.

 9. @br ook de organisatie gaat liever ergens anders heen. Maar er is geen andere plek te vinden. Hou er ook rekening mee dat het park en wythemerplaya de faciliteiten al hebben.

 10. @Franko heb jij bewijs voor je bewering dat de meerderheid tegen is? Wat ik hoor, zonder bewijs, is een kleine groep tegenstanders, een substantiële groep bezoekers (ook uit Zwolle!!!) en een overgroot gedeelte: ach, vind het niet wat, maar moet kunnen.

  Maar dat is mijn ervaring, misschien dat de cijfers anders beweren. Heb je die?

  Zo niet zijn er nu maar twee cijfers:
  170 tegenstanders
  10.000 voorstanders (aantal bezoekers Megabase)

 11. Mogen 12.000 supporters komend seizoen nog wel juichen voor doelpunten. Is met de wind de goede kant op ook in de binnenstad te horen. In de Wipstrik is het iedere thuiswedstrijd te horen inclusief de bijbehorende muziek en verkeersoverlast. Hoor je ze daar klagen? Nee hoor. Hoort bij het leven in een stad. Daar komen de evenementen in het park en de Wythemerplas dan nog bij. Is allemaal van korte duur.
  Het gezanik van bewoners rond de plas is eigenlijk ook pas ontstaan na de bouw en bewonen van dure (voor normale mensen niet te betalen) woningen. Blijkbaar eigen dit soort bewoners zich andere rechten toe dan anderen. Ga er dan niet wonen als je weet dat er evenementen zijn. Als je niet tegen vlieglawaai kan ga je toch ook bij Schiphol wonen?

 12. Interessante ontwikkeling. Terechte uitspraak ook wel. Ik blijf het raar vinden dat je dit soort evenementen midden in een stad, tussen woonwijken in, zou willen organiseren. De rechter dacht er blijkbaar net zo over.

 13. Wat een krokodillentranen van die narcistische mensjes die geen rekening met een ander willen houden.
  het gezonde verstand heeft gezegeviert.
  Dit soort evenementen horen gewoon niet in de stad thuis.

 14. Ik vind het ook raar om een hardstyle feest midden in de stad te houden. Ik zou het zelf niet zo bedacht hebben. Voornamelijk omdat je veel klagers krijgt dan, en ik geen zin in het gezeik zou willen hebben.

 15. @DerRuudie de tegenstanders zijn de enige in het hele verhaal die geen rekening met anderen willen houden. Op geen enkel moment in de discussie hebben ze water bij de wijn gedaan. Sterker nog, nadat de voorstanders dat deden, kregen ze meerdere rechtzaken aan de broek omdat de wijn nog niet helemaal water was.

 16. @japser ik zou zeggen: bezoek de volgende vergadering van bbz belangenorganisatie van binnenstad bewoners. als bewoner van de binnenstad vind ik het festival seizoen altijd heerlijk; veel activiteiten in de stad, leuke sfeer. Direct tegenover mijn woning staan 2 festivals dit jaar. Maar de hoeveelheid dance, en de specifieke overlast die dat veroorzaakt, mag wel wat minder. Tijd voor een mooi rock-festival 🙂 ?!
  En 170 leden van een actiegroep vegelijken met 10.000 bezoekers van een event is natuurlijk wel erg gemakkelijk (en een beetje dom, denk je ook niet?).

 17. Wanneer wordt dit verwacht

  Nu de resultaten van het akoestisch onderzoek voor de locatie Park de Wezenlanden nog niet beschikbaar zijn, zijn er evenwel nog geen aanknopingspunten voor andere geluidsnormen voorhanden.

  ?

  Is er in den lande geen precedent over geluidsoverlast?

 18. @Franko jij hebt een mening, ik heb een mening, jij pretendeert dat jouw mening de waarheid is. De enige cijfers die ik zie zijn die 170 en 10.000. Ik snap niet wat daar dom aan is, want dat is de enige feitelijke kennis. Ik ben ook voor een rockfestival, maar er zijn ook voldoende mensen te vinden voor dit soort feesten, getuige de kaartverkoop. Maar dat wordt, als het elke keer weer 5dB lager wordt, ook steeds minder. En dat lijkt de bedoeling. Deze festivals moeten weg. HudS zegt echter iets anders. Hypocriet.

 19. @dick er is een stuk uit ’96 uit Heerlen wat door een aantal mensen wordt gehanteerd als DE waarheid. Voornamelijk omdat dat de strengste eisen heeft vermoed ik.

  Maar er is geen landelijke wetgeving.

 20. Uiterst vreemd!
  Hoe lang bestaat geluid(soverlast) in stedelijk gebied al?
  En hoe lang hebben we al een rechtstaat?

  * Of zou dat gejank dan toch écht iets van de laatste tijd zijn?
  ALS HET VERDORIE MAAR GEEN TENDENS WORDT >:(

 21. We leven in een rechtstaat. De rechter doet een uitspraak. Kennelijk staan “de klagers” in hun recht.
  En omdat het niet uitkomt dat de klagers verwijten?

 22. Bedoel dat het vreemd is dat er schijnbaar nog nooit een uitspraak over gedaan is. Doet immers voorkomen of het “probleem” nooit bestaan heeft?

 23. @Johnvanboven je kunt het prima niet eens zijn met de uitspraak en zelfs vinden dat de klagers niks te zoeken hadden bij de rechter.

  Organisatie zal zich gewoon neerleggen bij het vonnis, en dat is ook de enige die dat moet.

  Ik ben wel benieuwd of de aanspanners (170, onder andere ook wonende bij de Wythemerplas, maar worden wel gehoord vreemd genoeg), zich nu hier bij neerleggen.

 24. Dat is idd best vreemd

  onder andere ook wonende bij de Wythemerplas, maar worden wel gehoord

  Redelijk offtopic: Juridisch-NL is dan momenteel wel weer goed bezig in de zaak Geert-meer Marokkanen…………Ze vinden dat Knoops de zaak toch wel érg lang vertraagd. (Wat natuurlijk ook ter meerdere glorie van Knoop’s geldbuidel is; dat dan weer wel).

 25. Sorry Jap, was me bewust van de irritatie…wilde het berichtje posten op ut plekkie waar het hoort….ut Pollog….maar dacht (in a flow aan tijdwinst) “plof ut hier maar neer, hier gaat het immers ook over rechtspraak……”.

  Maar dank zei je alerte 15:28 heb ik mijn doel dubbel bereikt: 3x zoveel aandacht voor dat juridische advocaten geprutst. Lullig voor Geert’s geldbuidel, maar had ie maar na moeten denken voor ie wat opruiiends skreeuwde 😉

 26. Of we gaan nu gewoon een petitie starten die luidt: ‘We hebben meer decibel nodig’. Kijken hoever we komen. Als iedere evenementen-liefhebber nou even deze petitie tekent zijn we er ook snel genoeg. Of we branden de wijk er rondom gewoon af, dan zijn er ook geen mensen meer die klagen over het geluid.

  Dit kan zo potverejandorie niet verder. Willen we meer of minder decibel? meer, meer, meer! 😀

 27. Ga voor de petitie (omdat Jap in de buurt woont) meer, meer, meer van je laten horen, levensgenieters!

  Make some noissssssssseeeeeeeeeeeeee 😀

 28. @japser 170 leden van een actiegroep staat tot 10.000 bezoekers van een festival als 1 FIFA voorzitter staat tot 500 miljoen voetballers. Die twee getallen (of feiten) zeggen niks over elkaar behalve dat ze over hetzelfde onderwerp gaan.

  Verder blijkt uit deze ( en eerdere) uitspraak dat de gemeente wel degelijk meer aandacht had moeten hebben voor de omwonenden.
  Had de gemeente dat van begin af aan goed gedaan dan was deze situatie niet ontstaan. Dance-liefhebbers, organisatie en omwonenden mogen dit de gemeente aanrekenen!

 29. @Franko ik zeg alleen dat dat de cijfers zijn waar we het mee moeten doen, meer is er niet.

  Volgens de actiegroep had de gemeente meer moeten doen, dat is naar meerdere rechtzaken waarin ze gelijk kregen, maar niet voldoende, zeer duidelijk. Het probleem is dat ze vinden dat ze 100% gelijk moeten krijgen, en dat krijg je niet altijd. Zeker niet in een stad die je deelt met 120.000 mensen met verschillende wensen. Maar dat lijkt niet in hun, excuse my French, botte hoofden door te dringen.

  Genoeg is genoeg, ze zijn een stel verwende kinderen die blijven krijsen tot ze hun snoepje krijgen. En het lullige is, die krijgen ze ook nog keer op keer. Samen spelen is hun vreemd.

 30. De ervaring leert dat. Alcohol en drugs zijn daar aan de orde van de dag. Men spreekt er schande van. Nimmer zouden dergelijk feesten of partijen hier gevierd mogen worden. Het is een bron van kwaad.

 31. Het geluidsniveau moet dus 10(!) keer zo zacht. Volgens mij is er dan geen fatsoenlijk feest meer mogelijk. Het lijkt erop dat de rechter zich niet heeft gerealiseerd dat decibel een logaritmische schaal is.

 32. Oke, gefeliciteerd Herrie uit de stad met deze geweldige overwinning. Ik hoop dat jullie 30 Mei heerlijk in alle rust thuis kunnen genieten van het feit dat voor duizenden mensen een dag waar ze zich al lang op verheugd hebben, al half verpest is.

  Lijkt mij tijd dat we de pijlen dan ook maar gaan richten op andere overlastveroorzakende evenementen. De Markt in de binnenstad lijkt mij een goede om mee te beginnen. En daarna pakken we ook de kerkklokken aan, wat een vreselijke herrie is dat! En ook nog eens op Zondag! Ook de schreeuwende spelende kinderen hier op de speelweide, naar binnen met dat tuig.

  Het comité beweert dat ‘er plek moet zijn voor iedereen’. De festivals, organisatoren en bezoekers geven aan de overlast te begrijpen en hebben daarom al het volume teruggedraaid. Het comité daarentegen laat geen enkel spoor zien van meedenken in deze discussie, waardoor de bewering ‘plek voor iedereen’ meer lijkt op ‘alleen plek voor het comite, in een stad zonder dit soort evenementen’.

 33. Sinds wanneer is een leuk gezellig evenement gebonden aan hoeveel herrie het produceert. Kan me heel goed voorstellen dat omwonende zeggen waarom altijd voor onze deur. Aan de andere kant snap ik ook dat liefhebbers een plek zoeken om gezamelijk een passie te delen. Maar moet die passie dan ten koste gaan van de gezondheid van een enkeling?
  Hoe vaak ik bezoekers van een muziek evenement wel niet zie lopen met oordoppen in. Als evenement hulpverlener krijg ik 10 tallen keren per dag de vraag heeft u ook oordoppen. 100 keer zo vaak de vraag heeft u asperientje want ik heb zo’n hoofdpijn. Ik kan werkelijk niet snappen waarom er zoveel geluid moet geproduceerd worden, dat je op 2 kilometer afstand nog kunt horen dat er een feestje in de weezenlanden is

 34. De rechter zal op basis van de regels allicht gelijk hebben, maar 75dB staat zo ongeveer gelijk aan een stofzuiger. EEN STOFZUIGER…..de grasmaaier van 1van de klagers maakt meer lawaai!

 35. Ik vindt de norm al laag ook bij de laatste BFO stond bij Dimence maar kon bijna niet horen wat er speelde dus absoluut niet luid, zelfde bij Hardshock aan de Heinoseweg viel het enorm mee of tegen 😉

  Nou zet hem hier lekker ff op 100 Db 😀

 36. @ Stadshagen, je zou 3 km wel acceptabel vinden?

  Ik kan werkelijk niet snappen waarom er zoveel geluid moet geproduceerd worden, dat je op 2 kilometer afstand nog kunt horen dat er een feestje in de weezenlanden is

  …en 2,5?

 37. @Stadshagen, festivalgangers komen dus bij jou vragen om een aspirine omdat ze hoofdpijn krijgen van het volume? Geloof er echt totaal geen zak van.

 38. Best vermakelijk al die reacties. Voorspelbaar, maar vermakelijk. Ontkennen van de rechtstaat en het in twijfel trekken van het gewogen oordeel van een onafhankelijke rechter. Toe maar. Mede-Zwollenaren die voor hun belang opkomen, willen verbannen naar de heide en minimaal wegzetten als zeurpieten. Het kan niet op…

 39. HAHAHA…. Geweldig Ja we zijn dus nog niet Allemaal Gek in dit land /stad, we werden t wel van die Teringherrie>:(>:(
  Maar Ja Nu nog Luisteren naar Andere “Geluiden” Herrie en Onrust Stokers! of gewoon es naar Jezelf (en de Herrie van Binnen… Oeps)
  :D:D:D
  KOPTELEFOONS>> Wat? Ja KOPTELEFOONS

 40. De rechter heeft een voorlopig oordeel uitgesproken. Dat heeft wel consequenties voor het komende festival, Megabase, maar voor de toekomst is het nog afwachten wat de uitspraak van de bodemprocedure zal zijn.
  Wie weet hoeveel dB (C) er op het festivalterrein mag zijn om niet boven de 90dB (C) op de dichtstbijzijnde gevel uit te komen?

 41. “Wat het in de praktijk in de woningen zal betekenen is nog afwachten”, aldus woordvoerster Petiet van Herrie uit de Stad. “Dit is absoluut een succes. We zijn ongelooflijk blij, alleen al omdat de rechter zegt dat wat voor omwonenden van de Wythmenerplas geldt ook voor omwonenden van Park de Wezenlanden geldt.”

 42. Wat vreselijk.. Ik kan m’n kaartje nieteens kwijt! Niemand wil nog heen!! Is natuurlijk zeer jammer voor de inkomstenderving bij zowel horeca als gemeenten, mochten alle festivals worden opgeschort. Kinderachtig om dan hier zo’n poppetje cheerleader te doen onder het bericht én nog eens te klagen over of het nog minder kan..

 43. Ik snap het probleem niet zo. Waarom kan men het alleen leuk hebben als de muziek HARD staat? En waarom is het minder gezellig als de muziek zachter staat? Als het volume van de muziek het plezier bepaalt, zegt dat veel over de opzet van het feest en de inhoud van de mensen die er komen.

 44. @ed als je na zoveel discussie’s waarin uitgelegd wordt waarom het prettig is dat het geluid hard staat het nog steeds weigert te snappen, zul je het wel nooit snappen.

 45. Sommige mensen snappen blijkbaar ook niet dat als geluid hard staat er anderen niet perse van kunnen genieten.;D
  Dus naar binnen met die herrie!

 46. @ Jap, is toch ook wel gezellig “mensen die iets niet willen snappen”…..mooie gelegenheid om je antwoord steeds scherper te stellen met mooie metaforen.

 47. @ed: Mensen gaan naar deze evenementen júíst om de muziek, waarom zou iemand anders ?? 2,50 voor een klein rottig biertje betalen en de hele dag op een zompig afgeschermd grasveld gaan staan? Je beleeft de muziek intenser als deze op een bepaald volume staat en de muziek niet overstemt wordt door andere (praat)geluiden. Ik hoop voor de bezoekers en de ontwikkelaar van dit evenement dat het volume nog wel ‘aan te horen’ is, anders vrees ik voor het verdere voortbestaan van dit evenement.

  Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat zo’n relatief kleine groep mensen zo’n grote stempel kan drukken op wat er gebeurd met de evenementen in Zwolle. Als je weet dat dit evenement plaatsvindt en je hebt er zó véél last van, ga dan lekker dat weekend op de heide zitten.

 48. Voor dat ik met allerlei vooroordelen krijg, even duidelijk stellen dat het mij niets uitmaakt wat het geluidsniveau is. Als ik bovenstaande reacties lees vallen mij evenwel een aantal dingen op.
  Zaken als kerkklokken, juichen bij doelpunten, etc. wordt in vergelijk getrokken met een muziekfestival. Er is alleen een wezenlijk verschil. Tenzij PEC elke minuut een doelpunt maakt, is het geluid dat de supporters produceren geen constante toon, hetzelfde geldt voor de kerkklokken (hoewel dat niets met doelpunten te maken heeft :D)
  Op een muziekfestival is het wel een constante stroom van geluid. Geluid dat op het festival prima klinkt, zit zelfs een melodielijn in. Kan zijn dat je daar niet van houdt, maar er is een markt voor. Buiten het festivalterrein is echter alleen een monotone dreun te horen, afhankelijk van het weer, soms kilometers verder.
  Nogmaals, gaat mij om het feit, niet om een oordeel.
  Daarnaast vind ik het altijd vermakelijk dat de voorstanders willen dat het zo hard mogelijk gaat, maar vervolgens lopen ze allemaal met oordoppen in om gehoorbeschadiging te voorkomen. Dus wordt het geluidsniveau aangepast, dan zou je ook je oordoppen uit kunnen doen. Hoor je het nog steeds net zo hard 😉
  En voor het geld dat je bespaart, kan je dan mooi weer een versnapering halen.

 49. @ Passant, hier heb je absoluut een punt

  Op een muziekfestival is het wel een constante stroom van geluid.

  Maar ik heb nog nooit iemand met oordoppen gezien en vwb die versnaperingen…uh, je denkt toch niet dat er daar (om wat voor reden dan ook) maar 1 versnapering minder achterover wordt gekiept 😮

  Nee, da’s ook zo charmant aan festivallen en optredens; geld is daar niet zo heel erg belangrijk 😉 Zou geweldig zijn als mensen ook zo in de maatschappij stonden 8)

 50. Lekker hard en nog harder want straks doen jullie oortjes het niet meer, maar dan heb je toch genoten! En dan niet klagen en zeggen waarom heeft niemand iets gezegd.

 51. Ik vind de voorstanders zo omgekeerd redeneren. Omdat een commerciële partij geld wil verdienen moeten omwonenden hun huis maar verlaten. Dat slaat toch nergens op?

  Ook het ‘een keer een feestje’ argument slaat nergens. Er zijn het hele jaar door outdoor feestjes, laatst nog 3 bij de IJsselhallen en een paar keer bij de Whythemerplaya. Dan snap ik buurtbewoners wel die zeggen: “Nu is het genoeg.” Dat volste recht hebben ze en de rechter geeft ze nu gelijk.

 52. Welke buurtbewoners wonen er naast de IJsselhallen EN het Weezenlanden Park EN de Wythemerplas volgens jou?

  Er zijn 2 outdoor dance feestjes bij de playa, 2 in het park en 3 bij de IJsselhallen. Max 3 dus. Maar HudS zijn voornamelijk mensen naast de playa en het park. Voor hun dus 2.

 53. Dus suus,

  Je bent 1 van de deelnemers aan comité herrie uit de stad en je doet dit voor de festival gangers??
  Een ieder die komt op die festivals zijn 18 jaar of ouder, zij kunnen en mogen dus de beslissing voor zichzelf maken hoe dicht zij bij boxen staan.. Wat een achterlijk gezwets over waarom heeft nooit iemand mij gewaarschuwd?!! Geef het toe.. Je had geen hobby en je houdt van zeiken.. En je zocht mensen die diezelfde hobby hadden dus hebben jullie een kneuterig clubje o
  pgericht… Zielig!

 54. Japser: hoe graag jij ook recht praat wat krom is: 7 feestjes is blijkbaar 7 x overlast voor verschillende mensen. En kom nu niet aan met ‘overlast bedenken die mensen zelf’ want dat is een kul-argument. Als jij naar de plee gaat vind je blijkbaar ook niet dat het stinkt, je hebt slechts gescheten. Maar mogen anderen misschien vinden dat dat stinkt?

 55. Of

  ku’j beter andersom zeggen: Japser praat krom wat rechtS is

  Zou goed nog krommer kunnen, want rechtS is natuurlijk van zichzelf al krom 😉

 56. @ed precies, 7 feesten op verschillende locatie’s. Je kunt dus nooit ende nimmer 95dB(c) aan de gevel van elk feestje hebben. Nog geen 70dB(c), kan niet. Dus maximaal 3x.

  En mooie vergelijking. Ze mogen vinden dat het stinkt/dat het te luid is. Maar ga niet zeggen dat ik zit te stinken om jouw overlast te veroorzaken, want dat is bulljapsershit (pun intended)

  @tss ja, dat klopt, er wordt afgebouwd, na 2016 daar geen megabase meer, waarom er dan toch nog weer naar de rechter gegaan moet worden is mij een raadsel. Zeker omdat HudS pretendeert de discussie aan te willen gaan.

 57. voorstanders van dit soort lawaaimanifestaties zijn op twee manieren georganiseerd: de commerciele clubjes en de overheid.
  Tegenstanders waren niet georganiseerd, en dus ook niet gehoord.
  De mensen van HudS hebben dat goed begrepen, met als gevolg een gerechtelijke uitspraak, waarbij de overheid ook nog wat tikken nakrijgt.
  Hulde aan HudS!:D

 58. de commerciele clubjes en de overheid

  … en de bezoekers?
  Zonder bezoekers (in georganiseerd verband 5 mei 2015 geloof ik 170.000?) is er immers nixxx te klagen?

 59. Zoals de rijdende rechter altijd zegt; Dit is de uitspraak en hier moet u het mee doen. voor nu dan op naar de bodem procedure 😀

 60. “ik sta buiten te klussen, en wil wel mee luisteren” quote Japser. Van jou moet het volume zo hoog zijn dat je er zowat bij het station nog van kan mee “genieten”. Als je zoals jij zo begaan bent met deze festivals koop dan een kaartje, heeft de organisatie veel meer aan. In plaats van gratis mee te willen luisteren. Hoop dat je buren niet teveel last hebben van jouw klussen trouwens.

 61. @benjie ik zal er in vervolg een knipoogsmilie bij zetten. Zodat het ook voor jou duidelijk is dat ik zit te grappen.

  En ik woon niet bijna bij het station.

 62. Tuurlijk @ japser je zit weer te grappen. Had ik kunnen weten stom van me. Doe dat in het vervolg maar met die knipoogsmily, weet ik tenminste wanneer je serieus bent en wanneer niet. 🙂 ik zei ook niet dat jij bijna bij het station woont. Is trouwens ook maar hoe je het bekijkt qua afstand.

 63. Ben helemaal geen fan van dit soort feesten, maar deze uitspraak is triest. Zeuren om een paar keer per jaar geluidsoverlast terwijl je zelf gekozen hebt nabij het centrum te wonen op een plek waar al vele jaren geregeld festivals plaats vinden.

  Natuurlijk is geluidsoverlast vervelend. Maar die paar keer per jaar is dat toch geen punt? Zorg desnoods dat je die dag even de stad uit bent. Problem solved. Zwolle heeft veel belang bij dit soort evenementen en heeft momenteel al een grote naam wanneer het gaat om het organiseren van evenementen. Laten we dat niet te grabbel gooien omdat slechts 170 mensen het vervelend vinden?

 64. Blind varen op het aantal wat zich georganiseerd heeft: slechts 170 mensen…..
  Het aantal ongeorganiseerde medetegenstanders is niet bekend, maar ligt ongetwijfeld vele malen hoger.

 65. @drama, wat dacht je van de voorstanders? Dat zal ongetwijfeld vele malen hoger liggen dan de 10.000-15.000. Denk alleen al aan de ouders van de jeugd die naar dit soort feesten gaat.

  Ik vind 170 niet veel. Ga er even vanuit dat het handtekeningen/stemmen zijn die verzameld zijn na een rondje door de buurt.

 66. Nou de wind staat goed hoor! Hahaha kan lekker mee knallen in de wipstrik. Denk dat als ze nu aan het limiet houden het wel goed komt met het feest.

 67. Nou als ze zich nu aan de limiet houden gaan er nog veel mensen klagen. De soundcheck is bezig…. ik vind het niet erg hoor maar denk de mense van herrie in de stad wel…. en dan heb je ook nog veel blaaskappellen moegen id stad….

 68. Tja blijkbaar is die ambtenaar wakker geschrokken door de muziek, is overigens wel een leuke wake up call voor beleidsmakers om met hun eigen beleid te worden geconfronteerd… 😉

 69. Het Comité Herrie uit de Stad, dat strijdt tegen te veel decibellen tijdens Zwolse festivals, gaat zelf klachten verzamelen tijdens dancefestival Megabase zaterdag in Park de Wezenlanden.
  De actiegroep heeft geen vertrouwen in de klachtenlijn van de gemeente

  Megabase Zwolle moet helft zachter
  De actiegroep heeft geen vertrouwen in de klachtenlijn van de gemeente en gaat daarom zelf inventariseren. Megabase start zaterdag om 12.00 uur en gaat door tot middernacht.

  Ik verklaar ze de oorlog >:( Idioten!!

 70. Was toch ook te verwachten dat HudS geen genoegen zou nemen met enkel het verlagen van de geluidsnorm.

  Vergeet niet dat de mensen achter HudS eigenlijk omwonenden van de Wythmenerplas zijn en Megabass in het Weezelandenpark enkel gebruiken om uiteindelijk ook hun zin te krijgen en de feesten aan de plas aan banden te leggen. Tenslotte krijgen ze nu hun zin, dan zal uiteindelijk de rechter ook wel hun gelijk geven wat betreft dat dun bevolkte buitengebied waar zij zelf wonen.

 71. TV Twente:

  “Dit had ik niet zien aankomen”. Zo reageert festivalorganisator John Althoff op de uitspraak van de rechter, die bepaalde dat de volumeknop zaterdag bij Megabase in Zwolle behoorlijk naar beneden moet.

  Buurtbewoners die zich hebben verenigd in de groepering Herrie uit de Stad stapten naar de rechter. Ze vochten de vergunning aan over de geluidsnormen die door de gemeente Zwolle was afgegeven. De rechter ging mee in het protest van buurtbewoners over geluidsoverlast en bepaalde dat het geluidsniveau van de bassen op de gevels van de omliggende woningen niet harder mogen klinken dan 90 decibel. In de vergunning was dat vastgelegd op 95 decibel.

  Een muziekevenement als Megabase heeft volgens de organisatie een bepaald volume nodig. Als dat niet kan, dan verwacht Althoff dat dit ten koste gaat van het feest. Rondom het festivalterrein staan geluidsmeters. Wanneer deze zaterdag aangeven dat het geluid te hard is, zal meteen aan de volumeknop worden gedraaid. Megabase begint om twaalf uur ’s middags en duurt tot middernacht.

 72. @Dame 18:49
  Ik denk dat dat afhangt vanaf welke kant van het park je zit (of ligt) in de Wipstrik was de soundcheck prima te volgen, heeft met de windrichting te maken denk ik.

 73. @Drama Er is toch niets mis met een middenstander die zijn brood verdient met festivals organiseren?
  @Veldwachter Ik stond aan de “lawaaiigste” kant.

 74. @Verteller, je slaat de spijker op de kop vind ik. Klagen om te klagen. De klagers zullen met gespitste oortjes zitten te luisteren.

 75. Ik analyseer de gang van zaken, en constateer dat men uitsluitend iets in te brengen heeft, indien men zich organiseert; en dat er juridische uitspraken zijn, die gevolgen hebben.
  En nee, de bezoekers van een festival zijn niet georganiseerd.
  En nee, met die ondernemer(s) is niks mis. Ik heb deze genoemd als één van de partijen die georganiseerd zijn; meer niet. Dus?
  En nee, ik loop niet met decibelmeters rond.
  nog meer?

 76. ik vind het jammer dat het zachter moet. Zal morgen ervaren hoe het is…. en anders maar geen feestjes meer hier in Zwolle, hopsakee op naar Dominator.:D

 77. @ Franko.

  Vraag mij ook af waar je dit vandaan haalt. Ik woon in de binnenstad en herken de overlast van binnenstadbewoners in brede kring niet. Niet in de binnenstad, Assendorp en de Wipstrik onder een divers publiek wat muzieksmaak betreft. Op de bijeenkomst waarop jij doelt komt toch vooral 50 plus publiek.

  Als liefhebber begrijp ik wel dat dit festival niet helemaal in de stad past. Dit festival past veel beter in het buitengebied, wythemerplas bijvoorbeeld.

  Ik heb echter wel kaartjes gekocht voor dit festival met bijbehorend geluid. Kan ik dit betaalde bedrag nu terugvorderen bij de gemeente omdat zij volgens de rechter iets niet goeds gedaan hebben ? Zoals ik het nu in kan schatten gaat dit festival door een fout van de gemeente niet brengen waar ik op gerekend had.

 78. Ik ben voor een nieuw comité, zeikerds de stad uit tijdens evenementen.
  Hups, gewoon de hele dag met de boot mee, naar Spanje, in de zak van SintNicolaas oid.
  Zwolle is een saaie stad, dankzij deze zeurpieten.

 79. Kon het het geluid wel goed horen gisteren maar was inderdaad minder hard dan vorig jaar overdag. Kan dat wel waarderen heb dan echt het gevoel dat onze stad leeft en er op dat moment duizenden uit hun plaat gaan. Lekker dorpsfeest voor de jeugd en een paar oudere jongeren??

 80. Voor al die mensen die vandaag moeten werken of studeren in Zwolle : Heel veel sterkte!

  Het publieke domein zal van 12.00 tot 24.00 een stoorzender zijn.

 81. Opdoeken die commerciele festivals in woonzones. Genoeg andere festivals in den lande waar je kan stuiteren op een beat.

 82. Het wordt tijd voor een bezoek aan de audicien Re want het gebeuk is goed te horen. Ik kan me niet voorstellen dat dit binnen de norm is. Gewoon per overtreding ?? 50.000 eisen via de rechter, dan heeft het wel resultaat.

 83. Alweer Jeanine? Maar wees gerust. De huidige uitspraak staat er ook wel garant voor dat dit het laatste feestje is. Zwolle is binnenkort weer een doods dorp.

 84. Onvoorstelbaar, wat een herrie!!!! Dit is volstrekt belachelijk. Moet gedwongen met m’n visite verkassen omdat je elkaar nauwelijks kunt verstaan en de ramen in de sponningen trillen. Dit gaat VER over de 90 db heen, stekker eruit! Als ik van die muziek wil genieten koop ik wel een kaartje! Maar als ik er niet van houd, hoef ik het niet gedwongen en gratis, voor de zoveelste keer de afgelopen maanden. Schandalig!!!

 85. Je maakt een geintje Ed, en ondertussen lig je onder de tafel, dubbel van het lachen om alle reacties die weer erop komen, waaronder deze ;D

 86. Ik denk dat ed in het gemeentehuis woont, anders kun je er echt niet zoveel last van hebben. Ik woon in Assendorp en hoor praktisch niets met openstaande ramen en ben ook al net een rondje om het Weezenlandenpark gefietst en ik vind het volume prima te doen.

 87. Ik ben nieuw in de discussie, en ben zeker geen bejaarde (26 om precies te zijn). Wat mij betreft is er een fragiele balans gevonden. Ik woon op een kilometer afstand, maar precies waar de wind naartoe waait. Ik merk dat soms wordt geprobeerd om de muziek harder te zetten, maar na een minuut of 2 gaat ie dan ineens weer een stuk omlaag (alsof iemand m weer zachter moet zetten). Het is wel nog steeds een irritant gedreun, maar wel gewoon goed te doen (vorig jaar stonden de glazen in de kast te trillen, dat is nu zeker niet zo).

  Echter, ik denk nog steeds dat je zo’n hardstyle feest beter buiten de stad kan houden. Ik woon ook dicht bij de wytemerplas (2 km), maar ik ook al hoor ik daar ook wel eens wat van, ik vind dat niet storend. Dat is wat mij betreft een mooie mix tussen dunbevolkt en toch dicht bij zwolle.

  Wat mij dan ook weer erg stoort, is dat de actiegroep ook beroep heeft aangetekend tegen 5 mei. Wat mij betreft is dat gewoon een nationale feestdag, waarbij dus ook een feest hoort. En dat is zeker geen 12 uur gedreun.

 88. Ik heb niet de indruk dat er echt veel veranderd is aan het volume van het geluid. Zelfs aan de spoorkant van Assendorp hoor je het nog heel duidelijk.

 89. “Ed wil simpelweg zelf bepalen wanneer hij naar welke muziek luistert.”

  Dat is precies de kern van de zaak: het zelf bepalen wanneer je naar muziek wil luisteren. Dat houdt tevens in dat je wil bepalen wanneer je NIET naar muziek wil luisteren…….

 90. het volume is flink omhoog. Ik meet hem precies op 74 db op mijn gevel, waar 75 is toegestaan (is wel op een kilometer afstand!)

  75Elektrische mixer, koffiemolen (70-80 dB), druk restaurant (70-85 dB), F16A straaljager op 3000 m hoogte (74 dB)
  Wekkeralarm op 0.7 m

  Lekker die constante straaljager boven je hoofd

 91. Gelukt, de herrie bleef aan banden!! Was zaterdag avond buiten in Zwolle Zuid… en het was haast niet te horen, dat er zo’n bonkebonke feest aan de gang was, alleen het vuurwerk was te horen, maar dat was absoluut niet storend, goed gedaan politiek en politie! 🙂 De Natuur, de vogels en de wandelaars zij u dankbaar! Of stond de wind vandaag goed? Rook wel de kruiden fabriek in Wapenveld … in iedergeval…het kan dus wel…wat zachter zodat andere mensen ook kunnen leven..

 92. Als je de kruiden uit Wapenveld in de lucht had geroken en tegelijk het geluid van het Wezenland had gehoord dan waren er natuurkundig en meteorologisch hele vreemde dingen aan de hand.

 93. Leuk dat de jeugd zich weer vermaakt heeft en de klagers zouden zich moeten schamen!! Die paar keer per jaar geeft geen overlast hoogstens een beetje last. Maar dan ga je maar de stad uit of zo. Jengelende verkopers en evangeliseerders in de Diezerstraat zijn veel erger elke week. Ben zelf 72 woon vlakbij het park en met mijn gehoor is niets mis, maar gun een ieder een feestje op zijn tijd. Een stad leeft en bruist maar als je daar niet tegen kan moet je er niet gaan wonen.

 94. Daar gaan we weer……….

  Stentor schrijft:

  “De wind stond gunstig voor ons”, zegt organisator Althoff na afloop. “Daardoor konden we binnen de geluidsnormen blijven en toch een goed feest geven.” Maar voor de omwonende kon de vlag nog niet helemaal uit, zo zegt Ingrid Petiet. Ze woont tegen Park de Wezenlanden aan en is lid van het Comité Herrie uit de Stad dat via de rechter de geluidsnorm voor Megabase aan banden liet leggen. Petiet was ’s middags nog tevreden, maar merkte dat de volumeknop ’s avonds toch met enige regelmaat omhoog schoot. “Dan duurt het twee minuten en dan gaat het weer zachter. Zo blijven ze gemiddelde onder de norm.” Ook over het vuurwerk was ze niet te spreken. “De huisdieren sloegen op tilt.”

  Het Comité had in aanloop naar Megabase een eigen klachtenlijn geopend. Daar zijn in totaal acht meldingen binnen gekomen.

 95. Het leek me al sterk dat de overlast minder was als in voorgaande jaren. Ik heb zelf geen verschil gemerkt t.o.v. voorgaande jaren.

  Wel smerig trouwens dat de organisatie blijkbaar de metingen probeert te manipuleren. Gelukkig is het na 2016 definitief afgelopen met Megabase in het park.

 96. Ook het geluid van Dancetour moet naar dezelfde waarden als bij Megabase, dat heeft de gemeente maandag besloten.

  Ingrid Petiet van comité Herrie uit de Stad is blij dat ze niet opnieuw naar de rechter hoeft. De gemeente Zwolle past de regels aan nadat Petiet een zienswijze op de vergunning indiende.
  Petiet zegt dat ze tijdens de afgelopen editie van Megabase een stuk minder geluidsoverlast heeft ervaren dan voorheen. “Je kon nog steeds niet buiten zijn, maar binnen was het goed te doen,” aldus Petiet. “Maar de wind stond voor ons dan ook in een gunstige richting.”

 97. ” aldus Petiet. “Maar de wind stond voor ons dan ook in een gunstige richting.”

  Want 75dB aan de gevel klinkt met een oostenwind natuurlijk veel harder dan met een westenwind…. 😀

 98. Is publiekelijk inzichtelijk via de gemeentelijke raadsagenda van komende maandag. Ga maar kijken. Is vrij. Je vindt nog veel meer!

 99. Nou vooruit. Ik ga je helpen: KLIK

  Editted – De gemeente Zwolle heeft op verzoek van het comité de persoonlijke gegevens van HudS verwijderd.

  Staat je naam erbij @ribo 8)

 100. Bijzonder om te zien op Google Maps:
  – Editted –
  Allemaal van die patserhuizen, veelal bewoond door die deftige zich boven de maatschappij verhevenende “kijk-mij-toch-beter-zijn-dan-de-ander”-babyboomers. Typerend voor het geklaag van dat comité. Bedankt arnovd voor de bevestiging van mijn vermoedens! 😮

 101. Arnovd heeft gelijk dat raadsstukken in beginsel openbare stukken zijn. Toch heeft ribo een belangrijk punt met zijn bezwaar. Het moet burgers vrijstaan om petities ed in te dienen zonder dat hun persoonsgegevens via internet geopenbaard worden. Dat belemmert dan toch om vrijuit je mening te geven. Hierboven zie je de gevolgen al. Ik heb de anti-petitie getekend (overigens zonder een gratis kaartje te hebben ontvangen…., maar dat geeft niets want het is niet mijn favoriete muzieksoort) en zou ook niet willen dat ik met naam en toenaam op internet kwam te staan.
  Er zijn al overheden die hier beleid voor hebben, zoals bijvoorbeeld de gemeente Zutphen:

  Brieven aan de raad zijn onder andere afkomstig van burgers en instellingen. Ze bevatten de adresgegevens en vaak het telefoonnummer van de afzender en ze zijn als regel ondertekend. Het komt ook regelmatig voor dat er een petitie aan de raad of aan het forum wordt overhandigd, met handtekeningenlijsten die doorgaans handgeschreven naam- en adresgegevens en handtekeningen bevatten. Openbaarmaking ?? dit geldt voor genoemde vormen ?? zou betekenen dat viade website alle persoonsgegevens door een ieder rechtstreeks zijn in te zien. Dit moet als ??bovenmatig?? worden beschouwd. Het effect van de geschriften aan de raad kan ook bereikt worden zonder openbaarmaking. De raad zelf en de leden van de raad moeten echter wel kennis kunnen nemen van de brieven én hun afzender om zich een oordeel te kunnen vormen over hetgeen de brief van de raad vraagt. Voorts vereist de transparantie van het bestuur en de controleerbaarheid door de burger dat op de website is te vinden dat de brief bij de raad is binnengekomen. Hiertoe is het voldoende als de naam van de afzender wordt openbaargemaakt.

  Gedragslijn:
  Ingekomen brieven en petities die aan de raad zijn gezonden of overhandigd worden als zodanig niet op de website van de raad openbaar gemaakt. In een lijst van ingekomen stukken wordt aangegeven welke brieven en andere stukken door de raad zijn ontvangen, met vermelding van uitsluitend de naam van de afzender, onder vermelding van een korte aanduiding van het onderwerp. Deze lijst wordt op de website gepubliceerd. Raadsleden en vaste vervangers kunnen via een beveiligd gedeelte van de raadswebsite (met persoonlijk wachtwoord) kennisnemen van de ingekomen stukken waarop persoonsgegevens staan.

 102. @arnovd: het is duidelijk wat je bedoeling is. Mensen zoals jij zullen het niveau van de middelbare school-pesterijen nooit ontgroeien. En nee, ik sta niet op de lijst. Maar deze mensen hebben wel mijn sympathie.

  De gemeente lijkt me trouwens zelf in overtreding met het publiceren van deze persoonsgegevens. Idem met het publiceren van de gegevens van ondertekenaars van de pro-petitie.

 103. De wetgeving en jurisprudentie zijn niet helemaal duidelijk en/of waterdicht, ribo.
  http://m.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/onduidelijkheid-over-publiceren-namen-door.54602.lynkx
  Ik ben het wel met je eens dat het geen doel dient om de volledige petitie met naam en toenaam via de site van de gemeenteraad te openbaren. Mijn sympathie heeft HudS niet, maar dat betekent niet dat de club geen recht heeft op bescherming van hun persoonsgegevens. Overigens vind ik het ook onaangenaam dat ze bij hun verhaal een screenshot van WLZ voegen en bedoelde reactie als waarheid presenteren.

 104. Tja Dame, dat screenshot en de suggestie die zij er aan geven laat zien hoe vals ze werkelijk zijn. Alle middelen zijn kennelijk geoorloofd om hun zin maar te krijgen, bah naar volk!

 105. Ongeacht hoe er met gegevens om gegaan wordt, vind ik de plaatjes wel interessant. Ik vraag me bijvoorbeeld af wat die persoon in Stadshagen poogt te bereiken. Minder festivals in Stadshagen?

  En zo te zien is er maar een handjevol last hebbende mensen bij de Wythemerplas en geen één bij de IJsselhallen. Het probleem is dus het park zo te zien.

 106. Door het screenshot van Herrie uit de Stad van WLZ laten ze zien dat hier gelezen wordt en WLZ ertoe doet. Maar of de bewering in die foto van @1stejohn de waarheid is. Het beland niet gecheckt op de burelen van de gemeenteraad.

 107. De concentratie van klagers aan het Ter Pelkwijkpark is toch wel opmerkelijk. Die rijke mensen zitten op respectabele afstand van de evenement terreinen, maar voeren wel het woord namen HudS.

 108. @mariane, ik kan me serieus voorstellen dat die statige panden meer last hebben van de bass-dreunen. Zou goed kunnen dat het nog deel enkelglas is. Aan de andere kant kan ik me moeilijk voorstellen dat er in het gehele huis overlast wordt ervaren.

  Moet natuurlijk voorzichtig zijn met conclusies te trekken maar ik kan me ook voorstellen dat de rijkere en oudere mensen meer middelen, kennis en tijd hebben om zich in te zetten voor dergelijke zaken. Het publiek wat op de feesten komt zie ik dit niet zo snel doen. Die houden het bij een facebook pagina. Je kunt je afvragen of dit dan wel een eerlijke manier is om een probleem op te lossen.

  Wat ook opvalt is de geringe overlast-penetratie aan de Assendorper (Zuid) en Oost kant. Ik had meer klachten verwacht achter de aanliggende straten maar dit valt reuze mee.

 109. Zit een organisator te wachten op al dit Zwolse gezanik of zouden ze al op zoek zijn naar een lokatie/gemeente waar minder gezanik is?

 110. Geachte bezoekers,

  De gemeente Zwolle had de mailing van HudS zonder na te denken op haar site geplaatst en inmiddels verwijderd, omdat dit privacy gevoelige gegevens zijn.

  De berichtgeving hierboven is daarom aangepast.

  Redactie WLZ

 111. Ondertussen hebben de egocentrische, psychisch labiele personen van Herrie uit de Stad een nieuw slachtoffer gevonden.

  Oost meldt net:

  De rechtbank in Zwolle buigt zich vandaag over de vergunning voor het podium van het Stratenfestival in het Van Pelkwijkpark.
  Het gaat om het podium met Nederlandstalige muziek van artiesten als Koos Alberts, Harten Tien en Roy Donders. Het gaat om een avondprogramma op 21 augustus van half acht tot half twaalf.
  Opbouwen en afbreken
  De zaak is aangespannen door het Comité Herrie uit de Stad dat in Zwolle ten strijde trekt tegen geluidsoverlast door muziekfestivals. Volgens het comité moet de ontheffing voor het podium worden ingetrokken. Het podium is volgens het comité in strijd met het bestemmingsplan. Opbouwen en afbreken zou enorm veel herrie veroorzaken, evenals de muziek.
  Het comité wil een verbod op het podium en de optredens. Als dat niet lukt moet het aantal toegestane decibellen worden teruggeschroefd van 76 naar 63 decibel. De gemeente Zwolle heeft al toegezegd geluidsmetingen te verrichten, evenals bij andere festivals. Aan de hand van die metingen komt er dit najaar een evenementenbeleid voor volgend jaar.
  Kruistocht tegen lawaai
  Het comité Herrie uit de Stad heeft eerder met wisselend succes bezwaar gemaakt tegen festivals op de Wythemerplas en in Park de Wezenlanden. In die gevallen gingen het om festivals met harde muziek zoals Megabase. Bezwaar tegen een Hollandse avond hebben ze nog niet eerder gehad.

 112. Wat een verrassing, het gaat dus toch niet enkel om de bass-dreunen! Benieuwd hoe lang het gaat duren totdat er een serieuze tegenactie komt want het kan toch niet zo zijn dat een klein groepje het verpest voor een grote meerderheid…

 113. Prima dat die teringherrie aan banden wordt gelegd.Mijn kinderen gaan om 7 uur naar bed en om 12 uur slapen ze nog niet.Dus zachter met die stinkherrie.

 114. @Mul, kinderen kunnen echt wel een enkele keer laat naar bed in een jaar tijd.

  Kain kan zich beter af gaan vragen hoe hij/zij in de toekomst zijn/haar kinderen gaat uitleggen dat ze niet naar een feestje kunnen in de stad omdat er scheldende ouders zijn die dit hebben verboden. Daarop komt dan de vraag waarom Kain zo’n suffe ouder is.

 115. Een nieuw hoofdstuk (bron: RTV Oost):

  Hardshock en Zwolle: ‘uitspraak Raad van State doorslaggevend voor alle festivals’

  Burgemeester en wethouders van Zwolle en de organisatie van het Hardshock Festival zijn samen naar de Raad van State gestapt om een rechterlijke uitspraak met grote gevolgen van tafel te krijgen. Die uitspraak werd gedaan in april 2013.

  De Zwolse rechtbank heeft volgens hen een geluidsnorm voor het Hardshock Festival vastgesteld die maatgevend kan zijn bij andere evenementen. Volgens de advocaat van Hardshock worden hierdoor ook feesten op dorpspleinen onmogelijk gemaakt. Het college van Zwolle vreest voor andere festivallocaties in de stad als de harde norm van de rechtbank overeind blijft.

  50 decibel is aanvaardbaar

  Omwonenden van de Wijthmenerplas, waar het Hardshockfestival wordt gehouden, juichen het oordeel van de rechtbank juist toe. De rechtbank is bij gebrek aan wetenschappelijk onderzoek en vaste geluidsnormen uitgegaan van het lawaai in omliggende woningen. De rechter vindt 50 decibel aan omgevingsgeluid de grens van wat nog aanvaardbaar is. Boven de 50 decibel moeten bewoners met elkaar schreeuwen om nog verstaanbaar te zijn.

  Hardshock kan met die norm niet uit de voeten, zegt de advocaat, want de hardcore-muziek op het festival werkt pas goed als je het met je lijf voelt. De organisatie wil ook ruimere geluidsnormen, omdat bij een draaiende wind het lawaai bij woningen zomaar met enkele decibels kan toenemen. De Raad van State oordeelt over zes weken.

Reageer