Zwolle zoekt balans tussen ‘bruisen en balen’

Zwolle – Zwolle ziet in de uitspraak van de rechter over de geluidsniveaus voor het festival Megabase op 30 mei een bevestiging van de noodzaak naar een uitgebalanceerd evenementenbeleid te blijven streven. De rechter schrijft lagere geluidsniveaus voor dan de gemeente met de organisator van het dance-event in Park de Wezenlanden had afgesproken.

Omwonenden vrezen geluidsoverlast van Megabase en vroegen daarom de rechter te beoordelen of die vrees gegrond is. Nu de rechter heeft geoordeeld dat de geluidsniveaus tijdens het festival lager moeten dan eerder bepaald, vrezen festivalgangers dat hun ervaring zaterdag afgevlakt wordt. Wethouder René de Heer, in Zwolle verantwoordelijk voor het festivalbeleid: "Als gemeente proberen we in de stad steeds de balans te vinden tussen ‘bruisen en balen’. Oftewel: hoe zorgen we ervoor dat omwonenden zo min mogelijk overlast ervaren en beleven tegelijkertijd festivalgangers een aansprekend evenement. Dat is een zoektocht, waarbij we steeds de inbreng van organisatoren, omwonenden en andere belanghebbenden gebruiken. Om duidelijke uitgangspunten te hebben onderzoeken we welke normen aanvaardbaar zijn voor specifieke evenementen. De rechter geeft nu aan dat we dat voor deze editie van Megabase niet af kunnen wachten. Vanzelfsprekend gelden zaterdag daarom de geluidsniveaus die de rechter nu voorschrijft."

Aanscherpen
Onlangs rondde de gemeente een uitgebreide evaluatie af van de gang van zaken rond Zwolse festivals, de afgelopen jaren. Die uitkomsten van die evaluatie zijn gebruikt om het bestaande beleid aan te scherpen. Zo wordt momenteel onderzoek gedaan naar welke geluidsniveaus passend zijn voor de diverse Zwolse evenementenlocaties en is de inzet om house-evenementen na 2016 niet meer in Park de Wezenlanden te houden.

De gemeenteraad spreekt zich komende maand uit over de voorstellen van het college om het evenementenbeleid verder te ontwikkelen.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Pff, dat ‘gezeur’ weer over die geluidsoverlast, word er inmiddels wel een beetje moe van. In de Kamperpoort kun je de omroeper op het park soms zelfs woordelijk verstaan, dat kan echt wel iets minder. En iets zachter betekent nog lang niet dat het zacht moet. En het is ook niet zo dat dit maar 1 of 2 keer per jaar voorkomt. En met meer dan 130 klachten over een evenement is het toch ook wel duidelijk dat het hier niet gaat om een stelletje zeikers. Volgens mij kan het wel iets zachter en de echte zeikers moeten we maar voor lief nemen en mooi door laten zeiken.


  ⚠️ Meld

 2. Tja.. dat de omwonende het te veel festivals vinden kan ik mij nog in vinden. Maar het is een doodvinnis voor de organisatie om het geluid zachter te zetten. Als de wind dan ook nog eens verkeerd staat, dan wordt dat geen leuk evenement. Lang geleden was Within Temptation ook op het Weezenlandenpark en toen stond het gekuid ook zo zacht. Weg beleving, weg plezier en achteraf nog steeds overlast..


  ⚠️ Meld

 3. @drama op een paar pagina’s verordening uit Heerlen uit ’96. Saillant detail, heel veel gemeentes hebben zo’n dergelijke verordening, maar geen zo streng als Heerlen 19 jaar terug.


  ⚠️ Meld

 4. Nieuw festivalterrein?
  Hessenpoort voorbij de Ikea, naast de Rova. Plek zat, goede infrastructuur, pendeldienst met binnenstad en station. Ieder zn eigen plek, decibels, drukte of rust.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.