Hanzeland Zwolle moet attractiever

Zwolle – Een internationaal werkend architectencollectief uit Duitsland en Nederland gaat vanaf 8 juni met het initiatief ‘Reboot Hanzeland’ aan de slag om Hanzeland tot een voor bewoners en bezoekers van Zwolle attractiever gebied te laten ontwikkelen.

Met inzet van verschillende disciplines en met medewerking van huidige en toekomstige gebruikers en bewoners wordt geprobeerd de komende tijd het gebied ‘bottum up’, van onderaf naar boven, te verbeteren, aan te vullen en te verrijken.

Leeg en verlaten
De buurt Hanzeland is in het jonge verleden op een traditionele manier ontwikkeld en gerealiseerd als (voornamelijk) kantorengebied. Vandaag de dag kampt het gebied met leegstand en oogt en voelt het tijdens, maar vooral buiten kantoortijden, leeg en verlaten. Dit is opmerkelijk, gezien het gebied pal naast het station en het historische stadcentrum van Zwolle ligt. Helaas ontstaat er amper levendigheid in de openbare ruimte en zijn er weinig aanleidingen om het gebied te bezoeken.

Ondanks de strategisch interessante ligging van het gebied Hanzeland, lukt het tot nu toe niet om de kansen van dit gebied voldoende te benutten.

In opdracht van de gemeente Zwolle en met subsidie van de provincie Overijssel wil een team van internationaal samenwerkende architecten met het initiatief Reboot Hanzeland hier verandering in aanbrengen. De projectgroep Reboot Hanzeland bestaat uit raumspielkunst, RAUMeins en SPONGE Architects.

Doel
Het doel van Reboot Hanzeland is om Zwolle op lange termijn te verrijken met een gegroeide en vitale buurt Hanzeland. De nagenoeg monofunctionele kantorenlocatie moet stapsgewijs en duurzaam een gelaagde en aantrekkelijke buurt worden om te werken, wonen, leven en verblijven. Een gebied met een sterke(re) identiteit en een uitnodigend imago. De opwaardering van de openbare ruimte en de programmering van het gebied moeten hiervoor een sleutelrol krijgen.

Samenwerking
‘Reboot Hanzeland’ integreert niet alleen ruimtelijke en architectonische aspecten in het planningsproces, maar in het bijzonder immateriële processen van de wijkontwikkeling, zoals culturele waarden, beleving en behoeftes van bewoners, gebruikers en ondernemers uit het gebied. Het projectteam beoogt aanpassingen aan de ‘work-life balans’ van het gebied. Vooral de vormgeving, het gebruik en de programmering van de openbare ruimte wordt in samenwerking met de bewoners, gebruikers en ondernemers onder de loep genomen.

Aanpak

De aanpak van Reboot Hanzeland vindt in drie stappen plaats:

1. Analyse van de bestaande situatie

2. Ordenen van de verzamelde informatie

3. Ontwikkelen gereedschappen ter verbetering van Hanzeland

Voor de eerste stap nodigt de projectgroep bewoners, vastgoedeigenaren, ondernemers, studenten, toeristen en medewerkers van de gemeente Zwolle uit om wensen, kritiek, behoeften en voorstellen te delen. Dat kan door het projectbureau te bezoeken tussen 8 en 13 juni in het Gebouw Meander aan het Lübeckplein.

Uitnodiging: Doe mee! Denk mee! Praat mee!

Iedereen is uitdrukkelijk uitgenodigd om te participeren. Het programma voor openbare workshops van Reboot Hanzeland:

Maandag 8 juni 16:00 tot 19:00 uur: ronde tafel 1

Vrije in- en uitloop voor vastgoedeigenaren en -beheerders, ondernemers, stakeholders, huurders uit het gebied en voor medewerkers van de gemeente Zwolle.

Dinsdag 9 juni 16:00 tot 19:00 uur: ronde tafel 2

Vrije in- en uitloop voor bewoners uit het gebied en uit Zwolle en studenten die het gebied regelmatig bezoeken en doorkruisen.

Zaterdag 13 juni in de namiddag: urban working – actie in de openbare ruimte

Adres projectruimte op locatie van 8 t/m 13 juni:
Lübeckplein, Gebouw Meander,
Begane grond midden, Zwolle
Telefoon 06-41314098
hanzeland@raumspielkunst.com

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Hanzeland Zwolle moet attractiever”

  1. Waarom moet dat attractiever? Het is toch ooit eens zo bedoeld zo als het er nu bij ligt? De meesten hebben niks te zoeken in die hoek dus ja, dan word je al gauw gemeden.

  2. Hanzeland? Dat ziet et toch exact zo uit als bedoeld? Waarom moet er nu weer een duur en vooral buitenland verhaal op worden los ge
    laten? En wie mag deze zinloze aktie gaan financieren? De inwoners van Zwolle.

  3. Alle leegstand verbouwen tot studentenflats. Lekker dichtbij Windesheim. Pas als er mensen zijn is er iets van te maken.
    Ik woon er zelf ook maar een beetje groen langs de gracht zou ook wel mooi zijn, het is nu een betonnen kade.
    Het Lubeckplein, zonder die obstakels, is nog best iets van te maken.
    Alleen de ruimte tegenover het stadskantoor al, enorme feesthal voor mega bass achtige feesten.
    Lekker binnen, geen geluidsoverlast etc.

  4. Ik hoor de toenmalige verantwoordelijke CU wethouder het nog zeggen: “Het Rode Plein (Lubeckplein) wordt het gezelligste plein buiten het stadscentrum” Nu weten we dat je het met een paar extra bloembakken niet redt. En nu moet een duur internationaal werkend architectencollectief uit Duitsland en Nederland de oplossing bedenken.
    Sorry, maar met al die oude mercedessen van Stadskantoor “bezoekers”l angs de stoeprand gaat dat denk ik niet lukken.

  5. Dat gaat inderdaad niet werken zonder ongeveer alles opnieuw te doen. En dat is wel een heel vreselijk grote operatie. Huur vooral geen
    architekten in om recht te breien wat niet recht te breien valt.
    Da’s water naar de zee dragen.
    Maarja, het ‘rode plein’ is een misbaksel van jewelste.
    Misschien kunnen grafity kunstenaars er wat van maken? Of iemand met echt ‘groene vingers’?

  6. Zoals er al wordt gezegd is het Hanzeland zoals het er nu bij ligt zo attractief als het ooit bedoeld is. Doordeweeks is het wat dat betreft nog behoorlijk ‘gezellig’ omdat er veel Windesheim-studenten langs komen en veel personeel uit de kantoren buiten loopt.

    Wil je de levendigheid ook na kantooruren bevorderen, dan zou je inderdaad zoals degi zegt er voor moeten zorgen dat er bijvoorbeeld studentenwoningen worden gerealiseerd, want qua plek is het verder gewoon een saai kantorencomplex en dat zal nooit echt bruisend worden, daarvoor hebben we de binnenstad of Assendorp.

  7. Een paar foodtrucks op het plein knallen, statafeltje erbij, klaar! Mijn advies is gratis 😉
    Dat zullen de studenten en yuppen geweldig vinden.

  8. @Dame; Wharfinger staat er doelloos en nutteloos bij. Als een monument voor mislukking en slechte ideetjes. Maarja, de luitjes die over de Zwolse portemonee gaan hebben blijkbaar lol in zulke dingen.

Reacties zijn gesloten.