Jaarlijkse Grote Avond van het Greijdanus

Zwolle – Dinsdagavond was de première van de Grote Avond, de jaarlijkse toneelvoorstelling van het Greijdanus College in Zwolle. Leerlingen stonden op het podium van een uitverkocht Odeon met een theaterstuk over een school, genaamd het LEE-college, dat grotendeels afbrandt. Er ontspint zich een intrigerend verhaal over de speurtocht naar de dader en de uiteenlopende karakters die de school rijk is.

grote_avond_greijdanus.jpg

Aan het begin van het schooljaar brandt een deel van het LEE-college af. Met een spetterende openingsscène, voorzien van een rookmachine, beelden dansende leerlingen met rode doeken de brand uit. Al snel rijst de vraag; wie is er verantwoordelijk voor dit incident? Hierna begint de speurtocht naar de dader, maar tegelijkertijd gaan de lessen gewoon door en daarmee ook de gebruikelijke problemen. Al gedragen sommigen zich wel erg vreemd dit jaar. De ‘Nerds’ gaan op onderzoek en ontdekken dat er mysterieuze zaken spelen in de school.

Het ‘Luctor et Emergo’ (LEE), ik worstel en kom boven, komt mooi tot uitdrukking in de karakters van het stuk. Met hier en daar een knipoog naar de werkwijzen in het onderwijs worden actuele maar ook persoonlijke zaken aan de orde gebracht. Zo blijkt dat elke leerling, elk subgroepje, maar ook elke docent zijn eigen problemen heeft. Een speciale leerling die niet goed in de groep valt, een docent die maar geen geschikte date vindt en de directeur die een riskante deal sluit met de ouders van een leerling.

Met humor, goed acteerwerk, prachtige dans en muziek zetten de leerlingen en docenten ook dit jaar weer een geweldige voorstelling neer.

Artikel delen: