Circus Ronaldo speelt ‘voor de hoed’

Zwolle – Circus Ronaldo vormt het voorlopertje van festival Zwolle Unlimited, dat dit weekeinde de binnenstad van Zwolle op zijn kop zet. Donderdag, vrijdag en zaterdagavond om 20.00 uur wordt de voorstelling Fidelis Fortibus gespeeld. Bijzonder: Het publiek mag gewoon naar binnen en betaalt achteraf wat zij het waard vond. ‘Voor de hoed’ noemt de organisatie van Zwolle Unlimited dat. Kom zeker kijken! En wees op tijd, dan zit je vooraan!

circus_ronaldo.jpg

Over een paar weken staat Ronaldo op Oerol, maar Fidelis Fortibus wordt nu eerst in Zwolle opgevoerd. Het is een circustheatervoorstelling voor volwassenen en 12+. De woonwagens en de tent landen vandaag in het Ter Pelkwijkpark. De voorstelling is een ode aan de verloren circusglorie.

Van generatie op generatie trekken de Ronaldo’s al rond met hun theatrale circusacts, die zijn voorzien van live composities. Danny en zijn broer David vormen de zesde generatie en het ziet er naar uit dat de zevende generatie, hoe klein ook, er eveneens zin in heeft.

Over de voorstelling:
In een cirkel liggen de graven van de trompettist, de balletdanseres, de jongleur en de goochelaar. De eenzame clown loopt rond met zijn trompet en geeft iedere dode een eerbetoon. Dan staan de dode artiesten op. Samen met de clown tonen ze nog één keer hun beste kunsten.

Danny Ronaldo speelt de clown en is bedenker van circustheatervoorstelling Fidelis Fortibus. "Dat betekent: trouw zijn de dapperen. In het circus heerst een onuitgesproken trots. De voorstelling gaat altijd door, wat voor ergs je ook meemaakt. Dat is absurd, maar ook heel mooi".

Circus Ronaldo is een familiebedrijf, zoals het de romantische circustraditie betaamt. Met deze show geeft Danny, met broer David opgegroeid in het circus, zijn dromen en illusies een plek. "Het gaat over mijn zoektocht naar het verloren beeld van het circus. Waar zijn de oude clowns en klassieke koorddanseressen gebleven?"

Fidelis Fortibus, 4, 5 en 6 juni, 20.00 uur, Ter Pelkwijkpark. Leeftijd volw en 12+. Wees op tijd. Geen kaartjes maar ‘waardebepaling achteraf’: het publiek geeft achteraf in de hoed wat het hem waard is geweest.

Artikel delen: