Expositie van TalentStad met week verlengd

Zwolle – Leerlingen van Talentstad Praktijkonderwijs hebben het afgelopen jaar werkstukken gemaakt aan de hand van de thema’s Papier en Afval. Ze werden geïnspireerd door de tentoonstelling ‘Paper Art’ in het Coda Museum te Apeldoorn en het ‘MixMax Brasil’ project in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam waar prachtige kunstwerken hingen die van afval gemaakt waren.. Vervolgens zijn de leerlingen zelf aan de slag gegaan om van papier en afval prachtige werkstukken te maken. 

 

talentstad.jpg 

 

Het was wel even heel spannend voor de leerlingen hoe het er allemaal uit zou zien in het museum, maar nu zijn ze heel trots dat hun eigen werk in het Stedelijk Museum van Zwolle hangt. Deze week is de expositie officieel geopend op een sprookjesachtige manier. Doornroosje, gespeeld door een leerling, had van afvalmateriaal en papier een prachtige jurk gemaakt. Nadat zij wakker werd mocht zij het ontbrekende laatste stukje van de expositie op zijn plek leggen en was de expositie geopend.  Eén dag na de opening waren er al zoveel enthousiaste reacties, dat besloten werd om de expositie wegens succes een week langer kan blijven staan. Wegens succes wordt de expositie met een week verlengd.

 

Sprookjes

Tijdens de lessen CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) op TalentStad Praktijkonderwijs hebben de leerlingen aan de hand van diverse sprookjes beelden gevormd die uiteindelijk hebben geresulteerd in de expositie ‘Er was eens…..’.

In een tijd waarin we overspoeld worden door grote hoeveelheden beelden via de moderne media, wordt het moeilijker om deze beelden bewust waar te nemen. Of om ze zelf te vormen.

 

Culturele Kunstzinnige Vorming is daarom een vak dat steeds meer betekenis krijgt. Er zijn allerlei manieren gebruikt om het papier te bewerken, zoals scheuren, vouwen, snijden, krullen, draaien, naaien en papier maché. Individueel en in groepjes is aan de werkstukken gewerkt. Ook het vak techniek werd zijdelings betrokken bij de werkstukken (lassen, behangen, houtbewerken). 

 

Educatief programma basisscholen

Voor basisschoolleerlingen is door medewerkers van het Stedelijk Museum en TalentStad een educatief programma gemaakt dat aansluit bij de expositie. De tentoonstelling is t/m 21 juni te bezichtigen. Voor meer informatie over de tentoonstelling en het educatieve programma kunt u kijken op www.stedelijkmuseumzwolle.nl. De basisschoolkinderen kunnen naar aanleiding van hun bezoek aan de expositie zelf aan de slag met papier en afval en hun fantasie de vrije loop laten.

Artikel delen: