Politieke discussie basisinkomen in Stadsgesprek

Door Redactie

Zwolle – PvdA, D66 en CDA organiseren samen met Club Cele op 9 september een stadsgesprek over het basisinkomen. In diverse Nederlandse gemeentes worden experimenten voorbereid met het onvoorwaardelijk basisinkomen. Dat kan bijvoorbeeld door mensen met een bijstandsuitkering de gelegenheid te geven in bepaalde mate aanvullend daarop ook betaalde arbeid te laten doen.

Het idee erachter is dat je zo creativiteit en zelfstandigheid van mensen aanspreekt terwijl je voorkomt dat mensen door te gaan werken nauwelijks meer verdienen dan een uitkering (de armoedeval). Het idee gaat uit van vertrouwen in mensen en geeft ruimte aan brede participatie is de achterliggende gedachte. D66, CDA en PvdA zijn benieuwd of er draagvlak is voor het basisinkomen in Zwolle’. Voor- en tegenstanders van het basisinkomen nemen daarover vaak zeer principiële standpunten in. Juist omdat de opvattingen uiteen lopen willen de partijen een stadsgespek houden waarin informatie en opvattingen gewisseld kunnen worden. 

Er zullen deskundigen worden uitgenodigd om samen kennis op te bouwen over dit veelzijdige onderwerp. In de aanloop naar het stadsgesprek nodigen CDA, PvdA en D66 nadrukkelijk geïnteresseerden uit om mee te denken over de invulling van de avond. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Eefke Meijerink (06-24255151) of Henk Schippers (06-53611921) of Martijn van der Veen (06-53788735).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “Politieke discussie basisinkomen in Stadsgesprek”

  1. Dat is een van de vraagstukken, enikdan. Uit het beperkte onderzoek dat er is, blijkt dat niet, maar dat duurde te kort om een echt effect te kunnen meten.
    Vraag is ook: is het erg wanneer mensen bewust niet willen werken? Ik vind van wel, maar meer uit een soort principe. Je kunt echter ook stellen dat zolang er geen werk is voor iedereen, het een zegen is dat er mensen zijn die genoegen nemen met het absolute minimuminkomen dat een basisinkomen zal zijn, zonder te werken. Het scheelt in ieder geval veel bureaucratie.

  2. Prachtig initiatief. Het zal voor veel mensen een mogelijkheid zijn om naast te voorzien in levensbehoefte(geld) ook creatief te zijn. En denk eens aan al die activiteiten rond vereniging en familie. Ik denk zelf dat het zal leiden tot een andere benadering van werk en zeker niet tot werk weigering, wel tot bewust kiezen hoe je je leven indeelt en wat je belangrijk vind. En ter overweging, onze AOW is natuurlijk ook een basisinkomen en kijk eens wat voor mogelijkheden dat geeft voor die doelgroep. En deze mensen zitten ook niet hele dagen niets te doen !!
    Ik ben ervoor, Arie Tinbergen

  3. @dame

    Er is wel werk! Als de pensioen leeftijd omlaag wordt gebracht, kunnen er makkelijker mensen aan het werk komen.
    Met pensioen rond je 60ste, extra werk voor de werklozen, minder geld kwijt aan uitkeringen, dat is een win win situatie lijkt mij!

  4. @J.zwolle Natuurlijk is er werk, maar er zijn veel meer mensen die willen werken dan dat er werk is. Ik tel op: 645.000 werklozen en 1,5 miljoen ‘verborgen werklozen (nuggers: mensen zonder uitkering, die geen opleiding volgen en wel willen werken). Daarnaast zijn er 820.000 mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering, waarvan een aanmerkelijk deel aangepast werk of werk op maat zou kunnen en willen doen.
    De vraag is of dat in de nabije toekomst als robotisering veel mensenwerk gaat vervangen, minder zal worden.
    Ouderen die eerder met pensioen gaan zijn dan een druppe op de gloeiende plaat. Overigens heeft de invoering van de VUT in de jaren 80 ook geen extra banen geschapen.
    In deze zin is het idee van een basisinkomen zeer relevant, wat je er ook van mag denken. Zelf ben ik er nog niet uit wat ik er van vind, maar dit aspect spreekt ten faveure van een basisinkomen.
    Ook wat Arie Tinbergen (familie van?) inbrengt is een positief aspect.

  5. Vraag blijft wel: waar wordt dat van betaald? Als iedereen creatief bezig wil zijn ontbreekt misschien een harde zakelijke en financiële kant. Die waar vanuit nu veel voorzieningen worden betaald. Op een moment is het geld dan ook echt op. Onze economie is erop gebaseerd dat we geld met geld maken.

  6. Ik vond dit oude artikel uit 1990, Tsja, van ir. J.J. Pot

    Verander de naam Kinderbijslag in ‘basisinkomen’ voor kinderen, Noem de AOW ’n basisinkomen voor 65 plussers. Verander RWW Bijstandsuitkering en een hele reeks sociale uitkeringen van naam in BasisInkomen. Al die uitkeringen bij elkaar, plus de besparing aan kosten van administratie en fraudebestrijding, gedeeld door het aantal in de burgerlijke stand ingeschrevenen noem ik eenieders basisinkomen.

    Als dit geld – in de plaats van de sociale uitkeringen – aan iedereen als basisinkomen wordt uitgekeerd, wat is dan het verschil? Het belangrijkste verschil is dat iedereen vrijelijk en onbeperkt mag bijverdienen. Bijverdiensten worden, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij huidige sociale uitkeringen, op het basisinkomen niet gekort. Zwart werken is wit geworden. Er is geen fraude meer die bestreden moet worden.

    In 2010 is er volgens een Elsevier-artikel 169 miljard betaald aan sociale uitkeringen (dus nog zonder de kosten daarvan). Dat gedeeld door 16 miljoen Nederlanders (dus inclusief kinderen), kom ik op een bedrag van ruim 10.000 pppj. Is toch een aardig begin. 🙂 Het is gewoon een heel ander systeem dan dat we nu hebben. Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe fervente voorstanders het uitwerken.

  7. Er is een programma over geweest, volgens mij tegenwicht. In Amerika is er al een proef geweest. De uitkomsten waren zeer positief. Mensen zijn zeker van een bepaald inkomen, geven daardoor geld uit. Geld circuleerde beter. De economie werd sterker. Ook bleken mensen gezonder te worden, omdat er veel stress verdwijnt. Ik ben dus voor!

  8. Dat was dat experiment waar ik op doelde, Jo. Volgens mij niet inde VS, maar in Canada en te kort (enkele jaren) om echte conclusies te trekken. Maar idd, zeer positieve resultaten.

  9. Regels voor de bijstand aanpassen en dan ben je er toch? Scheelt een hoop geld wat nu uitgegeven wordt aan de uitkeringsfraude opsporingsdiensten.
    Wel bijzonder dat je dan ineens niet meer strafbaar bent…
    Kan de wajong ook afgeschaft worden en er 1 lijn getrokken worden.
    Vind wel dat er dan in ieder geval wel iets naar vermogen voor gedaan moet worden.
    Is de dienst”plicht” of een sociale stage iets wat er aan gekoppeld mag worden?

  10. Het communisme heeft al laten zien dat een economisch systeem zonder duidelijke prikkel om betaalde arbeid te verrichten uiteindelijk in zal storten. Je hebt daarom ook geen nieuwe experimenten nodig om te kunnen zeggen dat een basisinkomen niet gaat werken. Feitelijk is het een pyramidespel waarbij de laatste die nog gemotiveerd is om betaalde arbeid te verrichten de rekening mag betalen. Het is trouwens ook slopend voor een belastingsysteem: persoonlijk zou ik niet willen betalen voor mensen die willens en wetens op hun luie reet blijven zitten.

  11. De robotisering zorgt straks voor alle werkende mensen. Dan hoeven jullie helemaal niks meer te doen en kunnen jullie eindelijk aandacht besteden aan je medemens. Die je door je harde werken en afwezigheid al zoveel gekwetst hebt. Geld, Materialisme, egoïsme. Daar draait het velen om in narcistisch Nederland. Domme vechtersbazen naar macht!
    Met je zeurende vrouw, vervelende kinderen en je moeilijke baas.

    De industriële revolutie is overgaan in de automatisering maatschappij.
    Wie nu nog denkt dat Arbeid (duits woord) nog het recht en zede viert. Heeft het goed mis!

    Inkomsten woden verkregen dankzij de robotten die productietaken en vervelend werk gaan overnemen. Die worden niet moe of overspannen.
    Neem maar langzaam afscheid van wat nu nog werken heet, en ga op naar een nieuwe horizon in de maatschappij van nu.

    Er zijn voor je medemens en je eigen creatieve en artistieke mogelijkheden tot ontplooiing brengen.

  12. Van mij mag iedereen ideologisch en utopisch gaan zitten filosoferen en experimenteren zolang men zelf ook maar de rekening betaald. De (gratis inkomen ontvangende) vrijheid van de een mag niet de (belasting betalende) onvrijheid van de ander worden.

    Al sinds begin 19e eeuw (nog voor de industriële revolutie) dacht/denkt men trouwens dat machines “het werk” over gaan nemen. Maar in de meer dan 200 jaar daarna is daar nog nooit iets van terecht gekomen. Iedere nieuwe vinding en nieuwe technologie heeft oude vormen van werk vervangen door nieuwe vormen van werk. En ook nu is er nog geen reden om te denken dat menselijke arbeid ooit overbodig gaat worden. Zodra dat wel mogelijk wordt moet je je misschien afvragen of de mensheid nog wel een toekomst heeft: als machines al ons werk doen zijn ze ook in staat om in te zien dat mensen overbodig zijn.

  13. Dit is het basisinkomen en zo werkt het:

    http://basisinkomen.nu/obi/informatie/

    Uitermate interessant.

    Als we zien wat de drie partijen willen bespreken, het herinvoeren van de zogenoemde vrijlating uit de jaren 80 en 90, blijkt wel dat bij aanvang van de vergadering de definitie van het basisinkomen besproken moet worden 😉

Reacties zijn gesloten.