Boekenmarkt langs Thorbeckegracht succes

Zwolle – Zondag was er van alles in de stad te doen. Het programma van het culturele festival Zwolle Unlimited toonde theater, muziek, eten, drinken, verhalenvertellers en amateurkunst. Nieuw was de route van de Boekenmarkt, langs de Thorbeckegracht. Dat bleek een gouden greep te zijn! Het was er gezellig en de bezoekers waren zeer te spreken over deze nieuwe opzet. De weersomstandigheden waren perfect. Mede daardoor was het behoorlijk druk in de binnenstad van Zwolle.

zwolle_unlimited-15.jpg 

De organisatie had de route van de markt zo aangepast dat dat aansloot bij het festivalhart van Zwolle Unlimited, waar de markt deel van uitmaakt. Sinds jaar en dag genieten liefhebbers, sneupers en lezers van deze uitgebreide markt vol oude, nieuwe en vooral tweedehands boeken. Behalve boeken vindt men er prenten, oude folders, tijdschriften, schoolplaten en zelfs luisterboeken; literatuur, kinderboeken, (streek)geschiedenis, kunst, techniek, thrillers en boeken met verzamelwaarde. Als aanvulling op de boekenmarkt bood het festival literaire performance, verhalenvertellers en Spoken Word. Een goed voorbeeld van dat laatste was een optreden van de bekende Zwolse rappers Typhoon en Rico in het Strobalentheater bij de Broerenkerk. De bijzondere band Blaas of Glory was een aander hoogtepunt in de stad zondagmiddag. Op het Grote Kerplein was het jaarlijkse Wijnfestival.

zwolle_unlimited-33.jpg 

zwolle_unlimited-125.jpg 

zwolle_unlimited-42.jpg

Via lees verder meer foto’s… 

zwolle_unlimited-2.jpg
 
zwolle_unlimited-6.jpg 
 
zwolle_unlimited-18.jpg
 
zwolle_unlimited-21.jpg 
 
zwolle_unlimited-62.jpg 
 
zwolle_unlimited-73.jpg
 
zwolle_unlimited-78.jpg
 
zwolle_unlimited-96.jpg
 
zwolle_unlimited-106.jpg
 
zwolle_unlimited-114.jpg
 
zwolle_unlimited-127.jpg
 
zwolle_unlimited-134.jpg
 
zwolle_unlimited-137.jpg
 
zwolle_unlimited-141.jpg
 
zwolle_unlimited-146.jpg
 
zwolle_unlimited-148.jpg
 
zwolle_unlimited-149.jpg
 
zwolle_unlimited-156.jpg 
Artikel delen:
Reacties 18
 1. Als bezoeker vd boekenmarkt vond ik deze opzet idd vele malen beter. Voorheen kon je vrijwel niet fatsoenlijk langs de kramen lopen, nu was het heerlijk om rustig tussen alle boeken te snuffelen.

  De verkopers waren toch iets minder in hun sas met deze opzet, althans, dat vertelden de verkopers die ik heb gesproken. Op de Thorbeckegracht was het veel rustiger dan als ze in de (smalle) Diezerstraat stonden, waardoor ze nu (ondanks het prachtige weer) ook minder verkochten (zeiden de verkopers).

  Maar als bezoeker ben ik een voorstander van deze nieuwe plek!
  Ruimte om veel meer ontspannen op zoek naar dat éne boek! 🙂


  ⚠️ Meld

 2. ik vond het niks. Sfeerloos en ontzettend veel herrie. Voorheen hoorde je de stilte van mensen die ritselend zochten en keken. Het was nu een braderie. Het was idd veel rustiger qua mensen aantal. Kan me voorstellen dat je daar als handelaar niet blij mee bent. Ws de laatste keer.


  ⚠️ Meld

 3. De omgeving was wel sfeervol, maar ik vond het zelf aan de Diezerstraat (en de Melkmarkt) juist ruimer automaatje. Daar komt bij dat fietsers zich op de Thorbeckegracht en de Pletterstraat weinig aan leken te trekken van het feit dat er een markt gaande was. Dat leverde af en toe gevaarlijke situaties op.

  Misschien dat het tijd wordt om de boekenmarkt weer los te trekken van het festival. Sommige handelaren die ik sprak hadden het idee dat de markt als “bijzaak” van het festival wordt beschouwd. Dat kan ik me wel voorstellen want de locatie is nu al 3x op rij veranderd. Persoonlijk lijkt het me beter als de markt op een aparte zondag georganiseerd wordt wanneer er geen koopzondag of festival gaande is.


  ⚠️ Meld

 4. Ben het meeste schrijvers eens. Ook ik heb vele handelaren horen praten over de huidige locatie en ook met een aantal gesproken. En de meeste waren niet echt blij.
  Ik vind ook dat er erg weinig reclame voor de markt is gemaakt dit jaar en zeker nergens gelezen dat het op een andere plek was.
  Erg jammer vooral omdat een van de verkopers die hier al zeker voor de 15e keer stond waarschijnlijk niet weer komt als het zo blijft(deze had helemaal een vreselijk plekje) en velen met hem. Ze voelen zich inderdaad maar een aanhangsel van het evenement wat gaande was.:'(


  ⚠️ Meld

 5. Voor zover ik weet hebben verschillende partijen de krachten gebundeld in Zwolle Unlimited om gezamenlijk de publiciteit te zoeken en de kosten te delen. De organisatie van de Boekenmarkt is er daar een van.

  Het alternatief is dat ze zich weer losmaken en een andere datum kiezen, maar ze liften nu wel mooi mee met de Koopzondag en het wijn- en theaterfestival. Het was echt druk in de stad.


  ⚠️ Meld

 6. Ik vond het leuk dat de boekenmarkt op deze locatie gehouden werd. Het is een deel van Zwolle dat erg sfeervol is maar waar weinig mee gedaan word; voornamelijk de Pletterstraat. Ik denk dat de verminderde toeloop idd komt doordat er weinig reclame gemaakt is en omdat er op andere locaties (Nooterhof etc.) ook evenementen waren.


  ⚠️ Meld

 7. Kan het kloppen dat er dit jaar ook minder stands stonden? Ik had namelijk de indruk dat de markt korter was dan voorgaande jaren. Dat kan (vanwege de alternatieve route) wel gezichtsbedrog zijn geweest.


  ⚠️ Meld

 8. Over de Pletterstraat gesproken, het is me in deze straat niet duidelijk waar de fietsers fietsen en waar de voetgangers lopen. Dit heeft ook te maken met het feit dat het midden van de Pletterstraat uit soort van ronde keien bestaat.
  Zit hier een gedachte achter?


  ⚠️ Meld

 9. Verstandig langs de Thorbecke gracht als het gaat waaien liggen al de boeken en kramen in de gracht goed over nagedacht.


  ⚠️ Meld

 10. Geweldig festival in sfeervol zwolle! Voor ieder wat wils, en wbt die boekenverkopers gewoon overleg plegen wat volgende keer het beste is en het beste rendement geeft. Nogmaals een dikke plus voor de organisatie!


  ⚠️ Meld

 11. De Boekenmarkt langs de gracht heeft toekomst.

  De twee handelaren die het niets vonden moeten lekker wegblijven.
  De krant doet weer eens aan stemmingmakerij, net als bij Hardshock.
  Alle andere boekverkopers, en vooral het publiek, vonden het geweldig!


  ⚠️ Meld

 12. Als de organisatie spreekt over 2 klagende boekhadelaren is dat een duidelijk teken dat zij met hun hoofd in de wolken rondlopen: het merendeel was niet te spreken over deze opzet met veel festiviteiten en weinig reclame voor de boekenmarkt (de bakermat van dit festijn, maar nu weggedrukt!). De kans is groot dat er volgend jaar slechts een mini-boekenmarkt komt, gezien de ontevredenheid van de handelaren.
  Loskoppelen en weer terug naar de roots: je moet het ritselen van papier kunnen horen!


  ⚠️ Meld

 13. Zo is het. Muziek en een boekenmarkt gaat niet samen.
  Zie je het voor je een bibliotheek waar house muziek gedraaid wordt? 🙂


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.