Ethische dilemma’s in internationale handel

Zwolle – Wat als een zakenpartner uit het buitenland je vraagt hem extra te betalen voor de gunst van een zakelijke deal? Doen of niet? Wat in Nederland ‘not done’ is, kan elders als gebruikelijk of zelfs noodzakelijk worden gezien voor zakelijk succes. Op 26 juni organiseert het lectoraat International Business van Windesheim een seminar over ethische dilemma’s bij internationaal zakendoen. Na een verkenning en uitwisseling van ervaringen geeft het lectoraat ondernemers handvatten hoe ze in dit soort situaties succesvol kunnen handelen. Het seminar is vrij toegankelijk.

 

Het buitenland biedt ondernemers kansen om omzet te vergroten, schaalvergroting te realiseren, te innoveren of door inkoop kosten te verlagen.Bij het zakendoen met het buitenland spelen ook de verschillen in cultuur, gebruiken en waarden mee. “Deze kunnen leiden tot een ‘waardenconflict’ of ethisch dilemma”, weet Huub Ruël, lector International Business bij Windesheim. “Want wil je als ondernemer een beambte geld toeschuiven zodat je iets vlot gedaan krijgt? Wil je zakendoen met een partij die niet duurzaam werkt of bij wie de arbeidsomstandigheden voldoen aan de normen van het eigen land, maar niet aan die van Nederland?” Voor ondernemers die internationaal zakendoen of willen gaan doen, kunnen dit lastige vraagstukken zijn. Huub Ruël: “En pas je je dan aan je zakenpartner aan, houd je vast aan je eigen waarden of zoek je een middenweg?”

 

Succesvol handelen

Het lectoraat International Business wil in gesprek met ondernemers bepalen welk soort ethische dilemma’s voorkomen bij internationaal zakendoen en hoe je hier succesvol mee kunt omgaan.Tijdens het seminar op 26 juni wordt het thema van verschillende kanten belicht aan de hand van veel voorkomende situaties en ervaringen. Dr. André Nijhof, universitair hoofddocent Bedrijfsethiek bij Nyenrode Business University, Dirk Terwel, honorair consul voor Moldavië, internationaal ondernemer en adviseur, en Huub Ruël, lector International Business bij Windesheim gaan in gesprek met ondernemers. Het lectoraat presenteert een rangschikking van de meest voorkomende dilemma’s en geeft ondernemers handvatten in de vorm van handelswijzen die hun succes hebben bewezen in dit soort ethisch lastige situaties.

 

Informatie en aanmelden

Het seminar vindt plaats op vrijdag 26 juni 2015, van 10.00 – 14.00 uur (inclusief afsluitende lunch). Deelnemers zijn vanaf 09.30 uur welkom op Windesheim, Campus 2-6 in Zwolle, in het Mediacafé X1.90 in gebouw X. Voor dit seminar is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 12 juni 2015 aanmelden viawww.windesheim.nl/agenda. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Artikel delen: