Petitie voor terugkeer Zwolse prullenbakken

Zwolle – Eerder dit jaar berichtte Weblog Zwolle al over het verdwijnen van de openbare prullenbakken in de Aa-landen. Zwollenaren reageerden massaal en lieten duidelijk in de reacties horen dit nieuwe beleid van de gemeente Zwolle niet te ondersteunen.

verwijderde_prullenbakken_aalanden-1781.jpg 

Inmiddels heeft de gemeente zo’n 1100 prullenbakken in heel Zwolle verwijderd. Dit is bijna 50% van het totaal aantal afvalbakken. Zwollenaar Arjen van der Zee wil door het starten van een petitie de Zwollenaren een stem geven. "Ik zie overal in Zwolle in de speeltuintjes de rommel liggen waar eerder nog afvalbakken stonden. Jongeren die ’s avonds samenkomen in de parkjes laten nu meer rommel achter dan voorheen. Wanneer ik naar de klanken van de Zwollenaren luister zien zij graag dat de prullenbakken terug worden geplaatst." Van der Zee heeft minimaal 500 handtekeningen nodig. Wanneer hem dit lukt, zal het als onderwerp besproken moeten worden in de Zwolse gemeenteraad. Hier kunt u de petitie digitaal ondertekenen.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Zal vast helpen. Zijn ze vanwege mogelijk vandalisme weggehaald, Of stonden ze gewoon (bijv. ivm woningbouw) in de weg?

  Welke redenen had de verantwoordelijk ambtenaar om tot dit besluit te komen? Mag dat ook zomaar in het kader van de Flora- en Faunawet


  ⚠️ Meld

 2. Getekend!! Belachelijk dat die bakken weggehaald zijn en dat er nu initiatieven zijn om schoolkinderen zwerfvuil te laten zoeken. Die doen dat straks niet in de zomervakantie!


  ⚠️ Meld

 3. Volgens mij ging het voornamelijk om het drukken van de kosten die verbonden zijn aan het legen van de prullenbakken en de (ijdele) hoop dat bewoners de zorg over/voor een prullenbak op zich willen nemen. Zie ook: https://www.zwolle.nl/afvalbakken . Wethouder van As is van mening dat er geen toename is in (klachten over) zwerfvuil. Zie: http://www.zwollenu.nl/nieuws/gemeente-zwolle-haalt-1100-prullenbakken-weg/

  Tja, je kan zeggen wat je wilt, maar het klopt wel wat van As zegt:
  – Minder (of zelfs géén) prullenbakken leidt tot minder kosten voor het legen van de prullenbakken.
  – Als er altijd al zwerfvuil aanwezig was en nu nog steeds, zal wel of geen prullenbak aanwezig weinig verschil uitmaken.
  – Als er geen meldingen over (een toename aan) zwerfvuil gedaan worden, is er ook geen toename in zwerfvuil ten opzichte van voorheen mét de prullenbakken.

  Verder is het kolder wat de man verkoopt aan het volk. Prullenbakken zijn er om de weinige hoeveelheid afval alsnog te verzamelen zodat buurten schoon blijven. Feitelijke cijfers kan van As niet overdragen — omdat er voorheen niet gewogen werd hoeveel zwerfvuil er geruimd was (excl. wat omwonenden zelf opruimden c.q. wat de ROVA alsnog meenam) en dat er tijdens de proef in Holtenbroek ook geen metingen zijn gedaan qua zwerfvuilhoeveelheid.

  Overigens, onder de door van As ingevoerde geste van bezuinigen zouden we de loonkosten op ambtenarij ook kunnen verlagen: gewoon ambtenaren schrappen.


  ⚠️ Meld

 4. terug met die vuilnisbakken graag, om de rotzooi niet zo maar van je af te gooien moet er een omslag komen bij de mensen, maar om je stad te laten verloederen is diep treurig, straks moeten er weer akties komen om de stad weer schoon en leefbaar te maken, wat waarschijnlijk weer veel meer kost, ik denk dat er nog wel een groot stel ambtenaren zijn die de dag beginnen met krant lezen, koffie drinken, en praten over van alles en nog wat met collega’s, laat die maar de prullenbakken legen doen ze nuttig werk, maak er een ploegendienst van komen ze allemaal aan de beurt.


  ⚠️ Meld

 5. Een fatsoenlijk mens gooit zijn afval in de bak, indien er geen bak is gooit een fatsoenlijk mens het in zijn eigen afvalbak of in een bak die hij verderop tegenkomt.
  Een asociaal mens gooit zijn afval op de grond, ook al staat er een bak naast. Kijk voor de voorbeelden op de plekken waar wel bakken staan.
  Kortom het maakt niet uit dat er bakken zijn weggehaald, zolang er asocialen zijn is er zwerfafval.

  Als iedereen in Zwolle elke week een stukje zwefafval oppakt en weggooit is Zwolle zwerfafval vrij, ik hoop dat de mensen die de petitie ondertekenen dit ook doen.


  ⚠️ Meld

 6. En dan te bedenken dat binnenkort, met dank aan met name CocaCola en Albert Heijn, ook nog het statiegeld misschien afgeschaft wordt. Wie gaat dan de troep opruimen en wie gaat dat betalen? De vraag stellen is ‘m beantwoorden: jij en ik….


  ⚠️ Meld

 7. Wie zich zorgen maakt over zwerfafval, kan ook het initiatief in eigen hand nemen en een prullenbak adopteren. Weinig werk en je draagt daadwerkelijk een steentje bij.


  ⚠️ Meld

 8. Idioot land. Er is geen ander land waar ze prullenbakken weghalen. Eerder is bijplaatsen nodig, bij minder ontwikkelde landen.


  ⚠️ Meld

 9. Zijn er veel landen met net zo’n hoge afvallenbakkendichtheid als Zwolle, youknow? 🙂 Als het getal van 1.100 verwijderde afvalbakken klopt en dat inderdaad de helft van het totaal aantal afvalbakken is, dan betekent dat 1 publieke afvalbak op de 50 inwoners!


  ⚠️ Meld

 10. Tja, Laten we er gewoon een Christen_Unie? Zooi van maken…
  Past ook Helemaal in dat Straatje ? toch…?
  Ieder voor Zich en God …Ruimt de Rotzooi op
  Beschamend hr van As…
  Alles Opgeruimd met AS? (what’s in a Name?!)
  Excusez Le Mot…
  Red de planeet Lieve Heer…&
  Geef ons Wijsheid>:(


  ⚠️ Meld

 11. Je moet toch ergens op bezuinigen he! In stadshagen staan ook prullenbakken in de speeltuintjes. Hangjongeren gooien ’s avonds al hun afval gewoon van zich af! Inclusief stukken glas!


  ⚠️ Meld

 12. Zelfde oplossing als in de Californië, VS.
  500 Dollar/Euro boete als je iets op straat gooit, werkt daar prima. Je ziet heel weinig rommel op straat. Ik heb iemand achter een bekertje zien aanrennen toen die uit de auto viel na het openen van de deur.


  ⚠️ Meld

 13. Met de jaarwisseling heb ik nog nooit zoveel prullenbakken zien sneuvelen. Allemaal opgeblazen in de regio aalanden en dieze. Om ze dan weg te halen, is ook zo wat.

  Zag de mannen in gele hesjes weer rondlopen met een prikker en een blauwe vuilniszak. Als je in de bijstand terecht komt, moet je wel wat te doen hebben. Misschien is dat de reden….


  ⚠️ Meld

 14. Ik erger me rot aan mensen (vooral veel sporters), die wel de moeite nemen om een blikje of flesje van huis af mee te nemen, maar het blijkbaar te veel moeite vinden om een leeg blikje of flesje mee te nemen naar een afvalbak.


  ⚠️ Meld

 15. Ook getekend. Ik ben het trouwens eens met Mike70 dat er gewoon knetterharde boetes moeten worden gezet op het op straat gooien van vuil. Het is het een soort luiheid die helemaal niet hoeft te bestaan en waar je korte metten mee moet maken.


  ⚠️ Meld

 16. Waarom keiharde boetes? Voer, net als andere landen steeds meer doen, juist statiegeld in op allerlei verpakkingen. Komt, ondanks het statiegeld, het dan toch op straat, dan pakt iemand het wel op om het in te leveren.
  Alleen in Nederland is sprake van afschaffing van het statiegeld. Ongehoord dat grote multinationals dit bij de politiek voorelkaar hebben kunnen krijgen. Hun winst (minder inzamelingskosten) gaat omhoog terwijl de rekening daarvoor letterlijk op straat komt te liggen.


  ⚠️ Meld

 17. Allemaal leuk en aardig, maar ik mis ze ook wel! Ben lekker met mijn dochtertje in een speeltuin wat verder van huis aan het spelen zie ik een gebruikt condoom in de verpakking liggen.
  Nergens een vuilnisbak te bekennen natuurlijk! Ik verwacht dat die met normale vuilnisbakken op de normale plaatsen wel weggegooid was. En anders is zoiets nog wel aan een takje te prikken en in de vuilnisbak te gooien. Maar sorry, ik ga echt niet iemands gebruikte condoom in mijn zak steken en thuis weggooien!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.