Zwolse Grachtenrace gaat records breken

Zwolle – De Zwolse Grachtenrace, de mooiste grachtenwedstrijd van Nederland voor roeisloepen, gaat records breken: nu al schreven zich meer sloepen in dan vorig jaar. De teller staat op 65 teams en de inschrijving sluit vrijdag. Op zaterdag 20 juni strijden deze sloepen in een spectaculaire wedstrijd, die mee telt voor het Nederlands Kampioenschap.

grachtenrace-38.jpg 

Van Terschelling tot Vlissingen, uit heel Nederland komen sloepen naar Zwolle voor een prachtig gevecht op het water. “Zwolle is populair onder de roeiers”, zegt voorzitter Jelmer Krom. “Deze race vraagt om kracht én souplesse, door de combinatie van de bochtige gracht en de ruimte van het Zwarte Water.” Het parcours voert vanaf het Kerkbrugje een half rondje langs de Sassenpoort en Museum de Fundatie, waarna ze tempo maken op het Zwarte Water. Keerpunt is de Mastenbroekenbrug bij Stadshagen, daarna volgen nog tweeënhalf rondje om het centrum. Er zijn twee starts: om 11.00 uur voor de dames, om 14.00 uur voor de heren.

De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van sloeproeivereniging Hattem Roeit, waarvan de meeste leden uit Zwolle komen. “Gewoonlijk roeit de vereniging op de IJssel, maar de Zwolse gracht is een mooi wedstrijdparcours”, zegt Krom. Nog steeds behoren leden van de vereniging tot de vaste kern van vrijwilligers.

Ook teams van de Veiligheidsregio IJsselland en opleiding STC Deltion roeien in Zwolle hun thuiswedstrijd. Andere teams uit de regio komen uit Deventer, Kampen en Zwartsluis.

Inschrijven

Roeiteams kunnen zich via www.zwolsegrachtenrace.nl aanmelden tot en met vrijdag 12 juni, een week voor de wedstrijd.

Artikel delen: