Zwolsche Boys haalt beker uit 1925 terug

Zwolle – Voetbalvereniging Zwolsche Boys heeft dinsdagavond een beker uit 1925 gekocht op een veiling in Amsterdam. Dankzij giften had de vereniging een mooi bedrag verzameld, waar het uiteindelijk 120 euro van besteedde om de antieke cup aan te kunnen schaffen.

beker_zwolsche_boys.jpg 

De club kwam de beker, die afkomstig is van een gewonnen wedstrijd in de derde ronde om de NVB-beker tegen de Nederlanse Corinthians, een week geleden per toeval op het spoor. Mede dankzij veel media-aandacht kwamen er meerdere reacties binnen bij voorzitter Hennie Kenkhuis, waaruit bleek dat veel mensen meedachten met de club en een bijdrage wilden leveren aan de mogelijke aanschaf van de bokaal. Dinsdagavond bleken de giften meer dan toereikend. Na een startbod van tachtig euro kwam er nog een online bieding van 110 euro, maar nadat Kenkhuis vanuit de zaal tien euro meer bood, kon de veilingmeester het befaamde ‘verkocht’ uitroepen.

 

Zaterdag te zien

De voorzitter reisde samen met bestuurslid Bart Ester en pr-man Arnoud de Vries af naar Amsterdam om de veiling in De Burcht bij te wonen. De angst voor iemand die flink zou meebieden met de club bleek ongegrond en de blijdschap was achteraf dan ook groot. ‘Deze beker moest gewoon naar onze vereniging’, verwoordt Ester het gevoel van de club. Vanuit Zwolle leefden veel clubleden via social media mee met de drie. Kenkhuis vertelt dat zij niet lang hoeven te wachten voordat ze de bokaal zelf kunnen aanschouwen: ‘Aanstaande zaterdag hebben wij het Xandotoernooi op onze club. Daar zullen wij hem tonen aan alle aanwezigen.’ Waar de beker vervolgens precies komt de staan weet de voorzitter nog niet, maar dat hij een mooi plekje krijgt staat vast. 

 

Teken van respect

De club kwam de beker op het spoor doordat een clublid op Google de clubnaam intikte en vervolgens de voorzitter inlichtte. Op dat moment was nog niet geheel duidelijk welk verhaal de beker met zich meedroeg, maar dat de trofee naar Zwolle-Zuid moest komen, stond vast. Uit alle informatie die de club na de media-aandacht kreeg toegestuurd en uit eigen onderzoek blijkt dat de club de antieke beker zelf heeft weggegeven aan de tegenstander. In die tijd veranderde het voetbal van een elitesport naar een volkssport, iets waar de Corinthiërs erg op tegen waren. Uit verschillende wedstrijdverslagen blijkt echter dat zowel volksclub Zwolsche Boys als de eliten van Corinthians positief verrast waren door de tegenpartij. Als teken van respect overhandigde de toenmalige voorzitter van Zwolsche Boys B.Koning de beker aan de gasten. De Nederlandse Corinthians was een overkoepelende organisatie voor alle eliteclubs in Nederland, waaronder de Koninklijke HFC uit Haarlem en het Zwolse ZAC. In de jaren dertig verdween de koepel echter alweer van het toneel. Zwolsche Boys hoopt daarentegen over drie jaar haar 100-jarige bestaan te vieren. 

 

Waar was de beker 90 jaar?

Ondanks de vele informatie die de club verkreeg, is nog niet duidelijk welke weg de bokaal de afgelopen negentig jaar heeft afgelegd. De club hoopt dat mensen die hier meer duidelijkheid over kunnen verschaffen, zich melden bij voorzitter Kenkhuis, via voorzitter@zwolscheboys.nl. 

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Kom, kom, niet te zuur…

    Leuk toch, voor Zwolsche Boys? Mooi om zo’n stukje geschiedenis tastbaar in de vitrinekast te hebben. 🙂


    ⚠️ Meld

  2. Benieuwd met welk onnozel verhaal kenkhuis nu weer gaat komen. Gratis voetbal, topper hiwat en een nietszeggende beker hebben we nu gehad.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.