Denk mee, oordeel en bepaal de strafmaat

Zwolle – Zijn burgers in staat om objectief een oordeel te vellen en te vonnissen over medeburgers? Dat is de centrale vraag tijdens de themaavond Burgerzaken bij strafzaken in de Stadkamer met Marco Bosmans van Forensicon. 

Van tijd tot tijd laait de discussie weer op: moet Nederland naar een vorm van burgerparticipatie bij rechtszaken? Verschillende landen van de EU, bijvoorbeeld België en Frankrijk, en de VS kennen een vorm van lekenrechtspraak. Laten we het gezonde boerenverstand van een jury beslissen, waar rechters nu vaak verzanden in ingewikkelde en wettelijke regels omtrent de bewijsvoering? Mogen we van leken verwachten dat zij hun persoonlijke situatie en emoties niet laten meewegen in hun besluitvorming? Hoe lastig is het om met een groep vreemden tot een gedeelde visie te komen? In de dialoog worden voors en tegens tegen het licht gehouden. Je kunt meedenken in een strafzaak, die weliswaar fictief, op waargebeurde zaken gebaseerd is. Denk mee, oordeel en bepaal de strafmaat.

Marco Bosmans

Marco Bosmans heeft een biotechnologische achtergrond met een specialisatie in de genetica. Het recherche vak is hem altijd blijven intrigeren, ook na zijn opleiding. Zijn interesse voor wetenschappelijke technieken in combinatie met zijn passie voor waarheidsvinding, hebben de basis gelegd voor zijn brede generalistische kennis van het forensische werkveld.

 

Burgerparticipatie bij strafzaken start donderdag 18 juni om 20.00 uur in de Statenzaal van Stadkamer Centrum (Diezerstraat 80). De avond duurt tot 22.00 uur. De entree bedraagt 7 euro per persoon (6 euro voor leden van Stadkamer). Reserveren is mogelijk via http://lezenenlenen.stadkamer.nl.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ik denk dat je dat niet aan Burgers kunt overlaten.
  Als ’t gaat om wet, handhaving en strafmaat; da’s complexe
  materie in de meeste gevallen. Wat ze in Amerika hebben,
  een jury van burgers die meekletst lijkt mij een heel slecht idee.

  Ik heb wel de indruk dat de rechterlijke macht voorzichtig bezig
  is om slachtoffers meer en meer te betrekken bij de rechtszaken
  die over de misdrijven gaan waar ze slachtoffer van zijn. Vind
  ik een goede ontwikkeling.

  Het kopje bij dit bericht “denk mee, oordeel en bepaal de strafmaat” vind ik beneden peil. “Marco Bosmans van Forensicon.” kan dus de boom in wat mij betreft.  ⚠️ Meld

 2. Eens met De Cock, dat verbaast mij ook. Misschien vinden mensen ?? 7 teveel voor di experiment wanneer ze ook gratis en voor niets op WLZ kunnen oordelen en de strafmaat kunnen bepalen.:)


  ⚠️ Meld

 3. Ik kan helaas niet, heb dan een cursusavond in helderziendheid die ik bij het uwv volg. En ik heb grote verwachtingen van wat ik daar ga leren! Ik heb nog wat aarzeling als het gaat om het voorspellen van de toekomst via de ingewanden van kippen en andere dieren. Maar een glazen bol kan ik wel aan denk ik.
  Laat maar weten mocht je rond die tijd informatie over de toekomst nodig hebben. En dat gaat natuurlijk ook over misdrijven, strafmaten en de horoscopen van degenen die daarvoor in aanmerking komen; om on-topic te blijven.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.