Marit Flechter naar Scheikunde Olympiade

Zwolle – Marit Fiechter (17) uit klas 6 van het Gymnasium Celeanum heeft een prestatie van formaat geleverd tijdens de Nationale Scheikunde Olympiade in Sluiskil, Zeeland.  Ze mag samen met drie andere leerlingen van andere Nederlandse scholen eind juli door naar de Internationale Scheikunde Olympiade in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Daarnaast is Marit met een aantal uitzonderlijk hoge cijfers geslaagd voor haar eindexamen. Vijf tienen!! Donderdagmiddag heeft ze dit op het Gymnasium Celeanum te horen gekregen. 

marit_fiechter_door_naar_internationale_scheikunde_olympiade.jpg 

De Nationale Scheikunde Olympiade bestond uit meerdere rondes. In de eerste ronde streden zesduizend leerlingen uit heel Nederland met elkaar. Honderd daarvan mochten door naar de tweede ronde en uiteindelijk mochten slechts twintig leerlingen door naar de eindronde, waarvan Marit er één was. En hiervan gaan alleen Marit en drie andere leerlingen door naar de Internationale Scheikunde Olympiade in Azerbeidzjan. Tijdens de eindronde, die acht dagen duurde, kregen de leerlingen colleges over scheikunde en deden ze diverse practica. Hierbij ging het niet alleen om het wedstrijdelement, maar vooral ook om het niveau van de deelnemers nog hoger te krijgen. Tijdens de Internationale Scheikunde Olympiade wordt namelijk gestreden op master-niveau. De Olympiade werd afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets.

Marit en haar drie collega-leerlingen, die ook door mochten, gaan eerst nog naar de Rijksuniversiteit van Groningen voor een driedaagse training ter voorbereiding op de Olympiade in Bakoe.

De commissaris van de koning van Zeeland sprak de deelnemers toe. Hij gaf aan trots te zijn op al deze veelbelovende leerlingen die de toekomst van ons land vormen. Marit was blij en beduusd tegelijk toen duidelijk werd dat ze bij de vier winnende leerlingen zat. Maar op de vraag van een jurylid of ze nou scheikunde ging studeren antwoordde ze ontwijkend. Ze heeft zich namelijk ook ingeschreven bij natuurkunde….

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.