Centrummarkt ruimer door nieuwe indeling

Zwolle – Een nieuwe open indeling, een divers aanbod, concentratie van de biologische waren op de Melkmarkt, betere promotie en een maandelijkse Lekkerbekkenmarkt op het Grote Kerkplein. Onder meer daarmee vergroot de markt in het Zwolse stadshart – op vrijdag en zaterdag – de (regionale) aantrekkelijkheid en levendigheid. De afgelopen periode hebben de marktkooplieden zelf, samen met de gemeente en met de inzet van externe deskundigen, concrete stappen bedacht om de aantrekkelijkheid van de centrummarkt te vergroten.

 

markt_zwolle.jpg 

 

De marktkooplieden zetten ook nadrukkelijk in op overleg en samenwerking met de Zwolse horeca en met winkeliersvereniging Citycentrum. Dat uit zich bijvoorbeeld door de gezamenlijke inzet om de Grote Markt tijdens marktdagen een aantrekkelijk plein te laten zijn met een mix van markt, horeca en cultuur. Door een nieuwe indeling is de Zwolse centrummarkt ruimer van opzet, met uitnodigende kramen. Op de markt zelf zijn auto’s (van marktkooplui) zo min mogelijk zichtbaar. Een kleine, compacte marktcommissie is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de markt. Goede onderlinge informatieuitwisseling en de communicatie met andere belanghebbenden is daarbij een belangrijk middel.

Ondersteuning

De gemeente ondersteunt de ambities van de marktkooplieden door waar mogelijk initiatieven en ideeën van de betrokkenen mogelijk te maken, bijvoorbeeld door zo min mogelijk regels op te leggen. Wethouder René de Heer: “Onze binnenstad is een plek waar historie en de blik vooruit samenkomen. De slag die de markt maakt illustreert dat: koesteren wat goed is en gezamenlijk nieuwe plannen maken en uitvoeren. En dat moet ook, want Zwolle moet alle kansen blijven benutten om ons gastvrijheid en dynamiek te behouden.”

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Op de Markt is uw Euro 2 daalder waard. Kan alleen maar oordelen over de gezellige donderdagmiddag markt in Stadshagen:
  -kaas in allerlei soorten en vormen
  -worst in allerlei soorten en vormen
  -snuisterijen in allerlei soorten en vormen
  -een kip-boy
  -en wat waren de loempia’s vandaag ook weer lekker
  -een bijzonder vriendelijke dame met pesto’s etc
  -die kerel, links voor kijkers naast….

  De Marktboy van het eerste uur, de man die met zijn hand stevig ingepakte hand, door een voetbalongelukje….nogsteeds de geweldigste bloemenzee samenstelt *van ik durf wel te stellen heel NL zeker voor dat geld* voor slechts 15 EURO!
  En hij staat er (volgens mij op zondag na) elke dag!
  Gezellig babbeltje krijg je er gratisbij….Je wilt niet weten hoeveel uren hij in de week moet maken om rond te komen…en uit welke kwaliteit zijn overige assortiment bestaat!

  The winner is … KEES DE KLOE en zussen en hulpen


  ⚠️ Meld

 2. Enne die “markt” windhoos in stadshagen….. Achja soms zijn kinderen blij met een stroopwaffel. Brrr niet echt uitnodigend die wijk
  Kogels vliegen al vroeg door de lucht


  ⚠️ Meld

 3. Voor een geweldige, lange, geurige, kleurrijk BOS, die minstens 14 dagen staat. Ach, anders koop jij ze toch gewoon bij de benzineboer.

  100 uur werken: écht waar…..en nog geen 2 mille schoon!


  ⚠️ Meld

 4. Op de markt blijven de waren goedkoper dan elders! En altijd van goede kwaliteit. Altijd gezellig en geeft de binnenstad een leuk aanzien.


  ⚠️ Meld

 5. Dick is wel erg ingenomen met de familie Kloe ,maar dit onderwerp gaat over de binnenstad,centrum noemen ze dat.Er is veel verandert in het koopgedrag van de mensen ,dus moet je aanpassen oftewel fun shoppen.Het doet me deugd dat er overleg is met de horeca en city centrum.Ik weet nog dat ik 40 jaar geleden bij café De Vrolijkheid verrot werd gescholden door collega,s omdat ik met een voorstel kwam om in Holtenbroek een markt te beginnen .dat zou de doodsteek worden de centrum markt.Toen zei ik als nu alle grote bedrijven de wijk ingaan moeten we mee ,toen is Zwolle -Zuid gekomen ,later is Holtenbroek verhuist naar de Aa-landen,ben zelf in Westenholte begonnen en nu is er ook Stadshagen .De foodsector kan in de meeste wijken de kost verdienen door goede waar te verkopen .
  De Centrum markt zal moeten veranderen op de vrijdag,de zaterdag gaat nog wel.
  Ik hoop als oud marktkoopman dat er met goed overleg en samenwerking weer een goede markt komt in het Centrum


  ⚠️ Meld

 6. Geef mij maar de bloemen van Bisschop daar kunnen die andere prutsers niet tegenaan.Mensen zijn altijd gemoedelijk en staan altijd klaar voor een leuk praatje in weer en wind.8)8):P


  ⚠️ Meld

 7. Abel gelukkig heeft iedereen zijn voorkeur en een praatje is dan ook zeer belangrijk op de markt dat is juist het verschil met de supermarkt


  ⚠️ Meld

 8. @ An, het fleurt in elk geval Stadshagen op, met aardige mensen een
  breed assortiment.Heb eens een dagje meegedraaid met Ruitenberg in Kampen; lekker aanpoten, gezellig, (af en toe) schreeuwen en de humor ligt op straat.


  ⚠️ Meld

 9. Nieuwe indeling? Ik neem aan dat men dan serieus kijkt naar het gebruik van het (nieuwe) Rodetorenplein als marktplein ipv de parkeerplaats waar die nu tijdens marktdagen voor wordt gebruikt.


  ⚠️ Meld

 10. Op de vrijdag en zaterdagen die enorme parkeerplaats bij de IJsselhallen , die dan meestal toch helemaal leeg is ,open stellen en een gratis busje laten rijden naar Eekwal.
  Parkeer tarief in minuten af te rekenen bij vertrek bij munten automaat.

  Dan kom ik ook weer eens in de stad.
  Ik heb geen creditcard op zak en wil die ook niet dus kan bijna nergens meer parkeren .Schande dat de overheid je bijna verplicht om te pinnen.
  Kunnen ze zien wat je koopt en waar je bent geweest.

  Doe ik dus niet aan mee.


  ⚠️ Meld

 11. Pinnen nee bedankt.

  Voordat ik te horen krijg ” Ga dan op de fiets ” wil ik nog wel even zeggen dat wij ruim 12 km uit het centrum wonen.


  ⚠️ Meld

 12. Een paar jaar geleden was er altijd een plantenverkoper voor weinig, die rechtstreeks vanuit zijn vrachtwagen verkocht. Hij zag er nooit zo gezond uit en plotseling was hij er niet mee. Weet iemand daar iets van? Hopelijk alleen zijn standplaats opgezegd? Het schiet me opeens te binnen.


  ⚠️ Meld

 13. @-tjalling, met creditcard bedoel je bankpas? Snap dat je bezwaren kan hebben tegen het privacy aspect van pinnen maar ik neem aan dat je wel begrijpt dat het om kostenbesparing gaat? Ik denk dat je veruit in de minderheid bent en zie dan ook geen draagvlak om contant betalen te behouden. Digitale valuta is nu eenmaal de toekomst. Overigens kun je ook met je telefoon betalen.

  Ben het wel eens met de parkeerkwestie, eigenlijk mist Zwolle een goeie P+R faciliteit.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.